Τη μέθοδο της τεχνολογίας προσπαθεί να αξιοποιήσει το Πακιστάν, προκειμένου να περιορίσει τα επίπεδα της ρύπανσης στις πόλεις του, «επιστρατεύοντας» συγκεκριμένα τη «τεχνητή βροχή».
Η πρωτοβουλία στο Πακιστάν εφαρμόζεται, όπως αναφέρει ο Guardian, στην πόλη Lahore, ανατολικά της χώρας και στα σύνορα της Ινδίας. Επιλέχθηκε, συγκεκριμένα, ως «πειραματόζωο» για το εγχείρημα καθώς είναι μία από τις πόλεις με τη χειρότερη ποιότητα αέρα, γεγονός που επιδεινώνεται εάν λάβει κανείς υπόψη ότι στην πόλη κατοικούν, πλέον, 13 εκατομμύρια άνθρωποι.
Από τις αρχές Δεκεμβρίου, η ποιότητα του αέρα στην πόλη του Πακιστάν επιδεινώθηκε τόσο, ώστε σχολεία, αγορές και πάρκα έκλεισαν για τέσσερις ημέρες. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα κρίθηκε πως το επίπεδο ήταν τόσο τοξικό, που κρίθηκε ως ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, η κυβέρνηση του Παντζάμπ, το Σάββατο χρησιμοποίησε σπορά νεφών για να δημιουργήσει τεχνητή βροχή σε 10 σημεία γύρω από την πόλη, χρησιμοποιώντας ως μέσο ένα μικρό αεροπλάνο τύπου Cessna.
Πακιστάν: Πώς φτιάχνονται τα σύννεφα
Όπως διευκρινίζεται, για να δημιουργηθούν τα σύννεφα, πρέπει να υπάρχει αρκετή υγρασία. Αυτό επιτυγχάνεται, βάσει εκτιμήσεων, το καλοκαίρι όταν ψεκάζεται πάνω από τα σύννεφα με αεροπλάνα, κοινό επιτραπέζιο αλάτι αναμεμειγμένο με νερό.
Μετά από λίγες ώρες, η ομίχλη γίνεται «ένα» με τα σύννεφα, και έτσι παράγεται η τεχνητή βροχή. Σε ό,τι αφορά τους χειμερινούς μνήνες, στα σύννεφα ψεκάζονται –από αεροπλάνο– νιφάδες ιωδιούχου αργύρου. Η πρακτική αυτή, γνωστή και ως «blueskying», έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση κατακρήμνισης σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην Κίνα και την Ινδία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.