Την ώρα που όλος ο πλανήτης ασχολείται με τον ξαφνικό θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σ' ένα σωφρονιστικό ίδρυμα του Αρκτικού Κύκλου, στη Σιβηρία που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι γνωστή ως «η φυλακή του πολικού λύκου», ίσως δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει ένα μέρος στη γη που δεν υπάρχουν φυλακές.
Το Βατικανό ή αλλιώς Κράτος της Πόλης του Βατικανού, είναι ανεξάρτητη πόλη-κράτος, στη δυτική πλευρά της πόλης της Ρώμης στην Ιταλία και αποτελεί συνέχεια του παπικού κράτους του Μεσαίωνα, δεν διαθέτει φυλακές, παρά μόνο μερικά κελιά για προδικαστική κράτηση. Όσοι καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης εκτίουν την ποινή τους στις ιταλικές φυλακές σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λατερανού, όπως διαβάζουμε στο thevaticantickets.com. Το κόστος της φυλάκισης καλύπτεται από την κυβέρνηση του Βατικανού.
Το top 10 με τους λιγότερους φυλακισμένους
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων World Prison Brief, το Σαν Μαρίνο, το Λίχτενσταϊν, το Τουβαλού, τα Νησιά Φερόε, το Ναουρού, το Μονακό, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Ανγκουίλα, οι Νήσοι Κουκ και η Ανδόρα είναι οι 10 χώρες που έχουν τους λιγότερους φυλακισμένους στις φυλακές τους.
Το top 3 με τους περισσότερους φυλακισμένους
Σύμφωνα με την ίδια βάση δεδομένων, στο top 3 των χωρών που έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους είναι οι ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, με συνολικό πληθυσμό κρατουμένων 1.767.200, 1.690.000 και 839. 672 αντίστοιχα.
Τι συμβαίνει με τα Νησιά Φερόε
Τα απομακρυσμένα Νησιά Φερόε κατατάσσονται τακτικά ψηλά στις λίστες με τους κορυφαίους ανεξερεύνητους προορισμούς στον κόσμο, χάρη στους εκπληκτικούς θαλάσσιους βράχους και τα φιόρδ, τις χαριτωμένες αποικίες από γκρεμόσπηλαια, τα γραφικά σπιτάκια με στέγες από γρασίδι, ένα από τα πιο απομακρυσμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin στον κόσμο και τα περίεργα πρόβατα χαρτογράφων. Εκεί θα βρείτε επίσης, σύμφωνα με το Forbes, μία από τις πιο cool φυλακές του κόσμου με όμορφη θέα.
Το όνομα Φερόε μπορεί να προέρχεται από την παλιά σκανδιναβική λέξη για τα πρόβατα. Οπότε ουσιαστικά το όνομα σημαίνει "νησιά των προβάτων", κάτι που είναι αρκετά εύστοχο αν σκεφτεί κανείς ότι τα μαλλιαρά πλάσματα υπερτερούν αριθμητικά κατά πολύ των 50.000 περίπου ανθρώπινων συμπατριωτών τους.
Παρά τη βόρεια θέση τους, τα νησιά θερμαίνονται από το ρεύμα του Κόλπου, το οποίο διατηρεί το κλίμα εύκρατο, αν και όχι τρομερά ηλιόλουστο. Πάνω από τη μισή ηλεκτρική ενέργεια των νησιών παράγεται από βιώσιμες πηγές όπως η αιολική ενέργεια.
Όπως και η πρωτεύουσα των Νήσων Φερόε, το Tórshavn, η φυλακή βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, το Streymoy. Βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Mjørkadalur, που σημαίνει "Κοιλάδα της ομίχλης", καθώς τα σύννεφα τείνουν να σχηματίζονται κοντά στις γύρω βουνοκορφές πάνω από το φιόρδ Kaldbaksfjør∂ur. Αυτό το τμήμα του νησιού είναι κυρίως γνωστό για μια τεράστια συστοιχία ραντάρ του ΝΑΤΟ στην κορυφή του βουνού, η οποία χρησιμοποιείται τώρα για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία.
Αλλά περίπου στα μισά της διαδρομής προς την κοιλάδα, κατά μήκος του μεγάλου δρόμου που διασχίζει το Στρέιμοϊ, μπορεί να παρατηρήσετε ένα σύνολο από χαμηλά λευκά κτίρια με χλοοτάπητες στις στέγες και ασύγκριτη θέα στο φιόρδ. Αυτή είναι η φυλακή.
Όπως πολλά από τα παραδοσιακά σπίτια στα Νησιά Φερόε, η οροφή της φυλακής έχει ένα στρώμα χόρτου στην κορυφή. Ιστορικά, οι κάτοικοι των Νήσων Φερόε έχτιζαν με αυτόν τον τρόπο για να παρέχουν θερμομόνωση και προστασία από τη βροχή και τα στοιχεία της φύσης.
Η φυλακή έχει χώρο μόνο για 12 κρατούμενους, ένας από τους οποίους επιχείρησε πρόσφατα απόδραση αλλά συνελήφθη σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι κοντά. Η φυλακή μοιάζει στην πραγματικότητα περισσότερο με κέντρο βραχυχρόνιας κράτησης, αφού χρησιμοποιείται μόνο για μη βίαιους παραβάτες που εκτίουν σύντομες ποινές. Ο καθένας έχει το δικό του ατομικό κελί με τηλεόραση που λειτουργεί. Έχουν επίσης ένα γήπεδο μίνι γκολφ στο πίσω μέρος για να περνούν τις ώρες τους. Οι επικίνδυνοι εγκληματίες και όσοι εκτίουν μεγαλύτερες ποινές στέλνονται στη Δανία για εγκλεισμό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.