Μία νέα καριέρα ξεκίνησε για την Τζόι Φρανς στα 60 της, ασχολούμενη με τη battle ραπ.Ως παιδί, η Τζόι Φρανς ήταν τόσο ντροπαλή που όταν πήγαινε στο σχολείο, κάλυπτε τα μάτια με τα χέρια της, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα την έβλεπε κανείς.
Σήμερα σε ηλικία 66 ετών, είναι ράπερ, γνωστή διεθνώς, η οποία τραγουδάει μπροστά σε πλήθος κόσμου. «Νομίζω ότι είμαι η γηραιότερη ράπερ στον κόσμο», εξομολογείται η ίδια, ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί πως πλέον έχει γίνει «το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήμουν εγώ».
Ασχολείται μόνο με τη battle ραπ, δηλαδή ένα είδος ραπ που περιλαμβάνει καυχησιολογία και στο οποίο οι ράπερ ανταγωνίζονται μεταξύ τους live μπροστά σε κοινό, προκειμένου να δουν ποιος έχει τους καλύτερους στίχους.
Έκανε το ντεμπούτο της το 2018 σε ένα κλαμπ στο Κόβεντρι - «μπαίνοντας σε έναν κόσμο, ο οποίος με τρόμαζε», λέει, βγαίνοντας στη σκηνή σχεδόν εξαντλημένη από το άγχος. Πριν ριχτεί στη μάχη με τον αντίπαλό της, επικοινώνησε μαζί του και του είπε: «Κάνε ό,τι θα έκανες για οποιονδήποτε άλλο διαγωνιζόμενο». Τον υποχρέωσε δε να κάνει ένα αστείο για τα γεννητικά της όργανα, όπως αναφέρει ο Guardian.
Συνήθως, όταν φτάνει στην πόρτα ενός κλαμπ, οι φύλακες της λένε: «Συγγνώμη, αγάπη μου, ήρθες σε λάθος μέρος. Θα υπάρξουν πολλές βρισιές. Απαντάω: "Ναι, εγώ θα είμαι αυτή που θα βρίζει"».
«Δεν υπάρχει τίποτα που να με κάνει να κριντζάρω ή να δειλιάσω», λέει. Η ίδια λατρεύει «την ποικιλία των ανθρώπων. Είναι μια πολύ φιλόξενη σκηνή, ένας όμορφος κόσμος κυρίως νεαρών ανδρών που είναι εκεί ο ένας για τον άλλον». Είχε ήδη φίλους και μέσα από τη ραπ έχει κάνει νέους φίλους: «Ωραίες, ασυνήθιστες φιλίες», τις χαρακτηρίζει η ίδια.
«Η ζωή μου ηταν προβλέψιμη - Έσπασα φραγμούς»
Σε όλη τη τη ζωή δίδασκε σε ένα δημοτικό σχολείο, στεκόμενη ιδιαίτερα στο πλευρό ατόμων με αναπηρία. Στα 50 της ήταν σε μονογονεϊκή οικογένεια, έχοντας έναν ενήλικα γιο και μια αξιόπιστη δουλειά.
«Δεν υπήρχε τίποτα κακό στη ζωή μου, αλλά ήταν προβλέψιμη», παραδέχεται η ίδια και έτσι αποφάσισε να ταράξει τα νερά και να δει που θα τη βγάλει. Διάφορες συγκυρίες την οδήγησαν σε μια παμπ στην πόλη που ζει και παρακολουθώντας από κάτω όσους ήταν στη σκηνή να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους στην ποίηση, δεν άργησε να έρθει η στιγμή που ένιωσε ότι η αυτοπεποίθησή της είχε τονωθεί τόσο, ώστε να ανέβει και εκείνη στη σκηνή. Μάλιστα, αυτό το έκανε για παραπάνω από έναν χρόνο με αποτέλεσμα να κερδίσει διαγωνισμό ποίησης.
«Συνήθως είναι νεότεροι άνθρωποι και όχι πολλές γυναίκες. Έσπασα φραγμούς. Βρήκα τη φωνή μου», δηλώνει η ίδια. Το 2014 η Φρανς συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα για να εξερευνήσει τη δημιουργικότητά της και τελικά στράφηκε στη ραπ.
Η αφορμή για να ασχοληθεί με τη battle ραπ
Αφορμή στάθηκε ένα ποίημα δύο νεαρών αγοριών, στο οποίο απάντησε με δικό της ποίημα για να πάρει απάντηση από τους νεαρούς ότι «αυτό είναι ραπ. Θα έπρεπε να ασχοληθείτε με τη battle ραπ».
Βέβαια, δεν γνώριζαν ότι τότε η Φρανς έκλεινε τα 60 της χρόνια και είχε υποσχεθεί στον εαυτό της να δοκιμάσει 60 νέα πράγματα προτού τελειώσει η χρονιά. εμπνεόμενη από προτάσεις που θα δεχόταν από το περιβάλλον της. Έτσι, προστέθηκε στη λίστα και η battle ραπ. Αρχικά ένιωθε ότι δεν έκανε πραγματική ραπ, αλλά αυτή η αίσθηση άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.
«Δεν άλλαζα την άποψη που είχε ο καθένας για μια κοντή χοντρή γυναίκα με γκρίζα μαλλιά. Ήθελα να δω αν θα μπορούσα να το κάνω πραγματικά. Για χρόνια κρατούσα τον εαυτό μου μακριά από το να κάνω πράγματα που ήθελα πραγματικά να κάνω. Το έχω ξεπεράσει πλέον», δηλώνει η ίδια.
Έχει μάθει πια, όπως λέει, «πώς να αποδέχεσαι ό,τι και αν σου φέρει η ζωή» και «θα μπορώ να πιστεύω ότι απόλαυσα τον κόσμο, ελπίζοντας ότι τον έκανα ένα καλύτερο μέρος αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους». Το επόμενο έτος δε η Φρανς σχεδιάζει να κάνει battle ραπ στη Νέα Υόρκη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.