Μενού
Η Enciclopedia Mechanica
Η Enciclopedia Mechanica | Youtube
  • Α-
  • Α+

Αυτή η απίστευτη γυναίκα, δασκάλα, και μητέρα τριών παιδιών, συνέλαβε την ιδέα για ένα πρώιμο e-book, υπό μορφή ενός φορητού «μηχανικού» βιβλίου που αποθήκευε όγκους δεδομένων πολύ μεγαλύτερους από τα συμβατικά.

Όπως πληροφορεί το site Womenofixd, πολύ πριν την υποτιθέμενη εφεύρεση του πρώτου e-book το 1971 από τον Michael Hart, την ιδέα είχε εισάγει η Ισπανή εκπαιδευτικός Ángela Ruiz Robles, που ονόμαζε την εφεύρεσή της «Μηχανική Εγκυκλοπαίδεια».

Το πρώτο «τάμπλετ»

Η Robles εφορμήθηκε από το γεγονός πως, και στην εποχή της, οι μαθητές των σχολείων έπρεπε να κουβαλούν μαζί τους τεράστιους όγκους χαρτούρας και βιβλίων, πολλές φορές με περιεχόμενο που δεν ενέπνεε τη μάθηση.

Μηχανεύτηκε έτσι την Enciclopedia Mecanica, ένα διαδραστικό βιβλίο που με τη χρήση της μηχανικής, της ηλεκτρονικής και της πίεσης αέρα μπορούσε να συνδυάσει την παρουσίαση κειμένου και πληροφοριών με εικόνες, γραφικά και ήχους.

Η συσκευή περιελάμβανε επίσης μία αριθμομηχανή, δικό της φωτισμό και έναν μεγεθυντικό φακό για πιο εύκολη ανάγνωση. Η δασκάλα κατάφερε μάλιστα να κατοχυρώσει το πρωτότυπο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η ζωή της

Η Robles γεννήθηκε το 1895 στο Villamanin της Ισπανίας. Παιδί πλούσιας οικογένειας, εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα στο School of Teachers και δίδαξε μαθήματα συντομογραφίας, δακτυλογράφησης και λογιστικής στην πρώιμη διδακτική της σταδιοδρομία.

Το 1934 έγινε διευθύντρια του Escuela de Niñas del Hospicio -του Εθνικού Εκπαιδευτικού Ορφανοτροφείου Θηλέων-, όπου δίδασκε ανύπαντρες, εγκύους και εγκαταλελειμμένες κοπέλες που χρειάζονταν δεξιότητες για να ενταχθούν στην κοινωνία.

Η de Robles κατά τη διάρκεια συνέντευξης
Η de Robles κατά τη διάρκεια συνέντευξης | Youtube

Τη δεκαετία του 1940, η Robles ίδρυσε την Ακαδημία Elmaca, με τις 3 κόρες της, παρέχοντας μαθήματα διοίκησης επιχειρήσεων. Το σχολείο έγινε κέντρο κοινωνικής δραστηριότητας οργανώνοντας λογοτεχνικές συγκεντρώσεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις και συσσίτια.

Μετακόμισε αργότερα στη Γαλικία όπου εργάστηκε ως δασκάλα και διευθύντρια για 16 χρόνια, παραδίδοντας ταυτόχρονα δωρεάν φροντιστήρια σε αναλφάβητους ενήλικες. 

Η εφευρέτης Robles

H Robles ήταν όμως εδώ και χρόνια ικανή εφευρέτης. Είχε επινοήσει ένα νέο σύστημα στενογραφίας το 1916 και το τελειοποίησε τη δεκαετία του 1940, ενώ εφηύρε τη Μηχανική Εγκυκλοπαίδεια για τους μαθητές της το 1948 και κατοχύρωσε το σχέδιο το 1949

Η συσκευή λειτουργούσε με επάλληλους κυλίνδρους που ξετύλιγαν στην πρόσοψη του μηχανισμού σλάιντς με εντυπωμένα κείμενα και εικόνες, μέσα από ένα πλαστικό πλαίσιο, που αποτελούσε το «σώμα» του βιβλίου. Η πρώτη πατέντα περιέγραφε την Enciclopedia ως έναν μηχανισμό με κουμπιά που όταν ενεργοποιούνταν, εμφάνιζαν εκπαιδευτικό υλικό.

Μέρος του μηχανισμού, με τα σλάιντς που εναλλάσσουν το εκπαιδευτικό υλικό
Μέρος του μηχανισμού, με τα σλάιντς που εναλλάσσουν το εκπαιδευτικό υλικό | Youtube

Ωστόσο, η εφεύρεσή της δεν έμελλε να βρει απήχηση. Παρά τα πολλά ταξίδια στη Μαδρίτη για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεν μπόρεσε να παράγει μαζικά τη συσκευή. Αλλά κατάφερε τελικά να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο το 1962, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Α Κορούνια της Ισπανίας.

Σε συνέντευξή της, περιέγραψε το «μαγικό» της βιβλίο ως εξής: «Είναι ένα βιβλίο που, κλειστό, δεν πιάνει περισσότερο χώρο από έναν μικρό χαρτοφύλακα ή ένα μεγάλο πορτοφόλι. Το βάρος του είναι αμελητέο. Είναι εύκολο στη χρήση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε μορφή. Μπορεί επίσης να παράγει ακουστικά αποσπάσματα για πολλά θέματα, διδάσκοντας με πρακτικό, εύληπτο και διασκεδαστικό τρόπο».

 

 

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.