Οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν δημιουργήσει κοιτίδες ελληνισμού μέχρι και τα βάθη της Ασίας. Στην κοιλάδα της Φεργκάνα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Τατζικιστάν, οι Έλληνες που αποίκισαν μαζί με τους ντόπιους είχαν δημιουργήσει το βασίλειο της Βακτρίας που αποτέλεσε - μαζί με το μετέπειτα Ινδοελληνικό βασίλειο - το ανατολικότερο άκρο του ελληνιστικού κόσμου, στην κεντρική Ασία.
Παρότι ιστορικά δεν συναντάμε «επαφές» ή διαμάχες των Αρχαίων Ελλήνων με τους Κινέζους, αυτοί οι Έλληνες απόγονοι της περιοχής, βρέθηκαν να πολεμούν με τους Κινέζους. Και αυτό παρότι η περιοχή του Νταγιουάν - προερχόμενο από το «μεγάλοι Ίωνες» - είχε σχέσεις, κυρίως εμπορικές με την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη: Σπαρτιάτες εναντίον Βίκινγκς: Ποιος θα επικρατούσε - Τα όπλα, οι τακτικές και η εκπαίδευση
Στα τέλη του 2ου αιώνα πΧ η Νταγιουάν είχε επεκτείνει την επιρροή της μέσω του εμπορίου καθώς και των στρατιωτικών αποστολών και των πολιτιστικών ανταλλαγών, ωστόσο την ίδια περίοδο η δυναστεία των Χαν της Κίνας ήθελαν διαρκώς να επεκτείνουν τα σύνορά τους, να ενισχύσουν τον στρατό τους και να εξασφαλίσουν τη δική τους θέση ως κυρίαρχη δύναμη στην Ασία.
Τα «ουράνια άλογα»
Μία από τις φιλοδοξίες του φέρεται να ήταν και η απόκτηση των θρυλικών αλόγων της Φεργκάνα, που ήταν γνωστά για την ταχύτητα και τη δύναμή τους. Έμειναν στην ιστορία ως «ουράνια άλογα». Η άρνηση των Ελλήνων να πουλήσουν αυτά τα άλογα που θα ενίσχυαν τον στρατό του Κινέζου αυτοκράτορα, έγινε η αφορμή για τις συγκρούσεις των επόμενων ετών, καθώς οι διπλωματικές αποστολές για την εξασφάλιση αυτών των αλόγων κατέληξαν με βία.
Στα 104 πΧ ο Κινέζος αυτοκράτορας έδωσε εντολή να αρχίσει η εκστρατεία κατά των Νταγιουάν με δύναμη που φημολογείται πως άγγιζε τους 6.000 ιππείς και 20.000 πεζούς. Ωστόσο η σύνθεση του στρατού όσο και η άρνηση των λαών που βρέθηκαν στην πορεία του, ώστε να τους ανεφοδιάσουν, είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει με μεγάλες απώλειες στον προορισμό του. Παράλληλα η υποτίμηση τόσο στο έδαφος όσο και στις αντίπαλες δυνάμεις, έφερε την ήττα και την ταπεινωτική υποχώρηση του στρατού υπό τον στρατηγό Li Guangl.
Η δεύτερη πολιορκία
Οι Χαν όμως δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντιδράσουν. Δύο χρόνια αργότερα, το 102 πΧ και πάλι υπό τον στρατηγό Λι, οργάνωσαν έναν νέο στρατό πολύ πιο ισχυρό και πολιόρκησαν την πρωτεύουσα Νταγιουάν, ουσιαστικά δηλαδή την Αλεξάνδρεια Εσχάτη, την πρωτεύουσα του ελληνοβακτριανού βασιλείου.
Μετά από αρκετές ημέρες πολιορκίας οι Κινέζοι κατάφεραν να «σπάσουν» το τείχος της πόλης και να εισέλθουν σε αυτό. Με τη βοήθεια προδοτών ευγενών κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της, να εκτελέσουν τον βασιλιά της και να πάρουν και 3.000 πολεμικούς ίππους. Παράλληλα ενθρόνισαν νέο βασιλιά της επιρροής τους.
Την ίδια στιγμή όμως και οι απώλειες των Κινέζων ήταν τεράστιες καθώς έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών. Μάλιστα τον επόμενο χρόνο δολοφονήθηκε ο διορισμένος βασιλιάς με τους ευγενείς να τοποθετούν στον θρόνο μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας. Η αντίδραση της Κίνας ήταν η προσπάθεια για εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων. Ωστόσο η επικράτηση της Κίνας ανάγκασε πολλές μικρότερες πόλεις-κράτη της Τοχαριανής όασης στις Δυτικές Περιφέρειες να αλλάξουν συμμαχία υπέρ της Δυναστείας Han, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα ίδρυση του Προτεκτοράτου των Δυτικών Περιοχών.
Με πληροφορίες από: history-point, wikipedia, history-maps, Kings and Generals
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.