Μπορεί η Αλβανία πλέον να μην αποτελεί κάτι άγνωστο για την καθημερινότητα μας λόγω της όποιας στενής επαφής έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος και το κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα, αλλά πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, υπήρχε μια σκοτεινή και καθ' όλα άγνωστη περίοδος σκληρής σταλινικής δικτατορίας, από έναν άνθρωπο, τον Ενβέρ Χότζα.
Ο Αλβανός δικτάτορας από το Νοέμβριο του 1944 έως και τον θάνατο του το 1985 καταδυνάστευσε μια μικρή βαλκανική χώρα η οποία βίωσε την πλήρη απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο με ένα λαό να ζει μέσα στην απόλυτη φτώχεια και τον φόβο από τις διώξεις που είχε επιβάλει ο δικτάτορας από το Αργυρόκαστρο. Μια σκληρή τύπου σταλινική δικτατορία από έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν γαλλόφιλος μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του!
Αρχικά μέσω της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο γαλλικό λύκειο στην Κορυτσά, πριν συνεχίσει τις σπουδές του στην δεκαετία του 30 στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ.
Ο ίδιος παρόλα αυτά εγκαταλείπει τις σπουδές του και μετακομίζει στο Παρίσι όπου καταφέρνει και γίνεται ο ηγέτης των Αλβανών κομμουνιστών μπαίνοντας σε έναν κύκλο διανοούμενων της γαλλικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη αποκτά επαφές με τον σπουδαίο Γάλλο μαρξιστή κι εκ των ιδρυτών του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος PCF, Paul Vaillant-Couturier.
Την αγάπη για την γαλλική παιδεία και την χώρα την μεταφέρει και στην πατρίδα του, αρχικά ως καθηγητής στο γαλλικό λύκειο της Κορυτσάς αλλά και στη συνέχεια στην πορεία του ως ηγέτης τόσο του Αλβανικού κομμουνιστικού κόμματος όσο της ίδιας της Αλβανίας. Από το 1960 το καθεστώς δημιουργεί στα Τίρανα την συνοικία Ish-Blloku η οποία θα φιλοξενούσε τόσο τον ίδιο όσο και τα στενά μέλη του κόμματος.
Μια περιοχή η οποία ήταν απαγορευμένη για τον απλό λαό. Μέσα εκεί ο Χότζα απομακρύνεται από τους υπόλοιπους και αφοσιώνεται στην συλλογή βιβλίων, κυρίως από την Γαλλία που έρχονταν μετά από ειδική παραγγελία του Αλβανού δικτάτορα μέσω της AirFrance η οποία εκείνη την εποχή έφτανε στα Τίρανα μια φορά την εβδομάδα.
Ο Χότζα εκτός από βιβλία γίνεται φαν και του γαλλικού κινηματογράφου και των γαλλικών ταινιών. Ένας από τους ηθοποιούς που του κάνουν εντύπωση είναι και ο Ζαν Πολ Μπελμοντό, ενθουσιασμένος από την ταινία «Με κομμένη την ανάσα» του Γκοντάρ.
Η επιστροφή στην γενέτειρα και ο «Μπελμοντό»
Το 1978 μετά από πολλά χρόνια ο Χότζα επιστρέφει στην γενέτειρά του το Αργυρόκαστρο όπου το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο. Εκεί ο Αλβανός δικτάτορας χρησιμοποιεί μια πολιτική μαστίγιο και καρότο αφού χρησιμοποιεί σε καίριες κρατικές θέσεις όσο και στο κόμμα Βορειοηπειρώτες, αλλά και με διωγμούς σε όποιον δεν ακολουθεί την πολιτική του.
Η επιστροφή του εκείνη την χρονιά στην πόλη του είναι ιστορική, γνωρίζει την αποθέωση από όλο τον κόσμο και μετά την ομιλία του γίνεται ένα με τον λαό του. Εκεί γνωρίζει έναν νεαρό δάσκαλο Βορειοηπειρώτη κοντά στα 30 ο οποίος στο παρελθόν είχε ερωτηθεί από την μυστική αστυνομία της χώρας την Sigurimi όταν ένας συμμαθητής του είχε αποδράσει από την Αλβανία για την Ελλάδα με τελικό προορισμό την Γαλλία.
Στον Χότζα αποτυπώνεται η εικόνα του αφού του θυμίζει κάποιο οικείο πρόσωπο. Αμέσως τον καλεί και τον φωνάζει με ένα όνομα που μόνο ο Αλβανός δικτάτορας γνωρίζει: «Έλα εδώ Ζαν Πολ Μπελμοντό», αφού η φυσιογνωμία του έφερνε στον διάσημο Γάλλο ηθοποιό.
Ο «Μπελμοντό» της ιστορίας μέλος του κόμματος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ηγέτη του παρά το γεγονός πως αρχικά δεν κατάλαβε πως τον είχε αποκαλέσει ο Αλβανός δικτάτορας.
Ο Χότζα αφού αστειεύτηκε μαζί του εξηγώντας του για ποιο λόγο τον φώναξε του υπενθύμισε πως θα πρέπει να είναι σωστός πολίτης γιατί το κράτος τα παρακολουθεί όλα και γνωρίζει τα πάντα για τον καθέναν.
Μετά τον θάνατο του Χότζα και την κατάρρευση του καθεστώτος ο «Ζαν Πολ Μπελμοντό» μετανάστευσε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένειά του κάτι που το κατάφερε με μεγάλη επιτυχία συνειδητοποιώντας για τα καλά το έγκλημα που είχε κάνει ο Αλβανός δικτάτορας σχεδόν 45 χρόνια σε έναν ολόκληρο λαό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.