Τι θα κάνατε αν βρισκόσασταν σε μια περιοχή και μετά από έναν ισχυρό σεισμό έβγαινε προειδοποίηση για τσουνάμι; Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ξεφύγετε αν τα παλιρροϊκά κύματα ήταν ιδιαίτερα μεγάλα.
Ένα από τα πλέον φονικά τσουνάμι της σύγχρονης ιστορίας, εκδηλώθηκε μετά τον σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στην Ινδονησία, μεγέθους 9,1 - 9,3 Ρίχτερ και είχε ως αποτέλεσμα, σχεδόν 250.000 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.
Επίσης στις 11 Μαρτίου 2011, μετά τον σεισμό 9-9,1 Ρίχτερ στην βορειοανατολική Ιαπωνία, εκδηλώθηκε τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις Ιαπωνικές ακτές το τσουνάμι έφτασε σε ύψος τα 10 μέτρα, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (19.759 νεκροί) και τεράστιες καταστροφές, ενώ σε κάποια σημεία έφτασε ακόμα και τα 30 μέτρα, αν και το μέγιστο ύψος κυμάτων που καταγράφηκε ήταν 40,5 μέτρα.
Για όσους φοβούνται τα τσουνάμι, δημιουργήθηκε μία εφεύρεση που τους υπόσχετε ότι θα είναι ασφαλείς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια κάψουλα που έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τα αεροδιαστημικά πρότυπα, κατασκευασμένη από αλουμίνιο αεροσκαφών. Η κάψουλα σε σχήμα σφαίρας είναι κατασκευασμένη για να αντέχει τα τσουνάμι, τους σεισμούς, τους ανεμοστρόβιλους και τους τυφώνες. Η τιμή της ξεκινά από τα 15.000 δολάρια.
Ο αεροναυπηγός Julian Sharpe είναι ο ιδρυτής της Survival Capsule. Είχε την ιδέα να φτιάξει αυτό το κιτ επιβίωσης μετά το τσουνάμι του 2004. Μετά από 20 χρόνια σχολαστικού σχεδιασμού, έρευνας και ανάπτυξης, τα κατάφερε και σχεδιάζει να τα λανσάρει στην αγορά.
Ο Sharpe υποστήριξε ότι η κάψουλα έχει ως μοναδικό σκοπό την επιβίωση και μπορεί να προσφέρει καταφύγιο για εβδομάδες. Ο σχεδιασμός της είναι σφαιρικός και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί αντέχουν τα… τερατώδη κύματα και τα συντρίμμια, σύμφωνα με τον αεροναυπηγό.
Εκτός από το αλουμίνιο, η κάψουλα είναι επενδυμένη με την κεραμική μόνωση που χρησιμοποιήθηκε για διαστημικά λεωφορεία που άντεξαν την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου οι θερμοκρασίες είναι… ακραίες.
Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί για δύο άτομα, ενώ υπάρχουν χώροι για αποθήκευση προμηθειών καθώς επίσης και δεξαμενές οξυγόνου.
Σύμφωνα με τον Sharpe η κάψουλα έχει μόνωση που μπορεί να αντέξει όσα φέρνει μια φυσική καταστροφή: διείσδυση αιχμηρού αντικειμένου, έκθεση σε θερμότητα, πρόσκρουση σε αμβλύ αντικείμενο και ταχεία επιβράδυνση.
Μία κάψουλα μπορεί να μην αποτελεί λύση για τον καθένα αλλά ακούγεται σαν ιδέα ασφαλέστερη από το να βρίσκεσαι έκθετος στα τεράστια κύματα ενός τσουνάμι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.