Η χρήση φυτικών οικοδομικών υλικών δεν είναι κάποια πρωτοποριακή τάση, αφού ακολουθείται από πολλούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση όμως ήρθε και η «επανάσταση» του τσιμέντου που επικράτησε ως φθηνό και αποδοτικό οικοδομικό υλικό. Στο σημείο που έχουμε φτάσει όμως, αποτελεί πλέον μία σημαντική περιβαλλοντική απειλή, που έχει βρει την τέλεια εναλλακτική στα τούβλα από... κάνναβη.
Όπως γράφει ο Guardian, πλέον η κάνναβη, και συγκεκριμένα η μη ψυχοδραστική παραλλαγή της, η κλωστική κάνναβη, διαφημίζεται ως οικοδομικό υλικό που υπερτερεί περιβαλλοντικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά του τσιμέντου ή άλλων συνθετικών.
Η τσιμεντοβιομηχανία είναι υπεύθυνη για περίπου το 8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παράλληλα με τα ενεργειακά προβλήματα που δημιουργεί η χαμηλή θερμομονωτική του ικανότητα.
Η αναζήτηση για εναλλακτικές λύσεις έχει επιτύχει σε μικρή κλίμακα, με τη χρήσης κάνναβης αναμεμειγμένης με ασβέστη για τη δημιουργία οικοδομικών υλικών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Σχεδόν αρνητικό αποτύπωμα
Η χρησιμότητα της κλωστικής κάνναβης (ένα στέλεχος της Cannabis sativa) ως δομικού υλικού είναι γνωστή εδώ και αιώνες, επειδή συνδυάζει την αποδοτική καλλιέργεια με την αντοχή στον χρόνο.
Αλλά μία συγκεκριμένη του ιδιότητα του επιτρέπει να έχει σχεδόν αρνητικό ενεργειακό αποτύπωμα. Έρευνες δείχνουν πως η cannabis sativa μπορεί να δεσμεύσει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, περίπου διπλάσιες ανά μονάδα βάρους.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η κάνναβη μπορεί να δεσμεύσει έως και 15 τόνους CO2 ανά εκτάριο, μέσω της φωτοσύνθεσης. Υπολογίζεται δε πως αν η κάνναβη καλλιεργούταν στο ένα τέτατρο της έκτασης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή για την κτηνοτροφική βιομηχανία, θα εξάλειφε τους 23 γιγατόνους πλεονάσματος διοξειδίου που εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη κάθε χρόνο.
Η επιλογή πρώτων υλών που δεσμεύουν πολύ άνθρακα προτού γίνουν δομικά υλικά μπορεί να είναι αποφασιστική για την προσπάθεια να φτάσουμε ουδέτερες εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Η συγκεκριμένη τεχνική διαδόθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980, ως μέθοδος θερμομόνωσης μεσαιωνικών κτιρίων που στέκονταν σε λεπτούς ξύλινους σκελετούς.
Οι υποστηρικτές της «οικοδομικής» κάνναβης αναφέρουν επίσης τη ιδιότητά της να αντιστέκεται στην τοξική ρύπανση, τη μούχλα, τη φωτιά αλλά και τις ασθένειες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.