Πριν από μερικές ώρες ένας άνδρας εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας την παγκόσμια τάση στις αυξανόμενες εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2023.
Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι από τις «πρωτοπόρους» των εκτελέσεων, πίσω από την Κίνα, όπου «χιλιάδες» φέρεται να σκοτώθηκαν για εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών και δωροδοκία, ισχυρίζεται η Sun.
Η αυξημένη χρήση της θανατικής ποινής από το Ιράν για αδικήματα ναρκωτικών λέγεται ότι συνέβαλε στο να είναι το 2023 η πιο θανατηφόρα χρονιά για εκτελέσεις από το 2015, όταν πραγματοποιήθηκαν 1.634 καταγεγραμμένες εκτελέσεις.
Οι χώρες «χασάπηδες»
Οι εκτελέσεις πέρυσι αυξήθηκαν σε συχνότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σομαλία, ενώ η Κίνα φέρεται να εκτέλεσε «χιλιάδες». Η Βόρεια Κορέα εν τω μεταξύ θέσπισε έναν νέο νόμο που καθιστά τη θανατική ποινή τιμωρία για τη μη χρήση της μητρικής κορεατικής γλώσσας.
Συνολικά 1.153 εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, «Death Sentences and Executions». Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τις χιλιάδες που κάποιοι θεωρούν ότι έγιναν στην Κίνα - μια αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το 2022.
Και υπήρξε αύξηση 20% στον αριθμό των θανατικών ποινών που τελέστηκαν παγκοσμίως, ανεβάζοντας το σύνολο σε 2.428.
Η Διεθνής Αμνηστία ισχυρίστηκε ότι η Κίνα ήταν για άλλη μια φορά ο κύριος εκτελεστής στον κόσμο, αλλά όπως πάντα, δεν συνόδευσε τους ισχυρισμούς με απτά στοιχεία, όπως και για τη Βόρεια Κορέα και το Βιετνάμ, επικαλούμενη ένα αόριστο «κρατικό απόρρητο».
Η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Σομαλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πέρυσι τις περισσότερες εκτελέσεις στον κόσμο. Η Αμνηστία είπε ότι το Ιράν πραγματοποίησε το 74% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων, ενώ η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε το 15%.
Τουλάχιστον 853 άνθρωποι φέρεται να εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2023 -αύξηση 48% από τις 576 το 2022- μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 24 γυναίκες και πέντε παιδιά. Ο αριθμός των εκτελέσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 18 το 2022 σε 24 το 2023.
Ο αριθμός των εκτελέσεων στην υποσαχάρια Αφρική υπερτριπλασιάστηκε από 11 το 2022 σε 38 πέρυσι και οι θανατικές ποινές αυξήθηκαν κατά 66%, από 298 το 2022 σε 494 πέρυσι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.