Μενού
xezmpolah
Μέλη της Χεζμπολάχ φωνάζουν συνθήματα στην κηδεία μέλους που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά | AP
  • Α-
  • Α+

Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και κατά συνέπεια του Λιβάνου στη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς, προκαλεί προβληματισμό στους διεθνείς αναλυτές καθώς θεωρούν πως θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με πυραύλους την Τρίτη (10/10) σε περιοχές του Ισραήλ, ανακοινώνοντας πως ήταν «απάντηση» σε ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μελών της στο Kherbet Selm. Επίσης, το Τελ Αβίβ βομβάρδισε την Τετάρτη (11/10), περιοχές στα νότια του Λιβάνου ως «απάντηση» στους πυραύλους της Χεζμπολάχ. 

kideia
Η κηδεία δύο εκ των τριών μελών της Χεζμπολάχ | AP

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είχε δηλώσει απευθυνόμενος στην Χαμάς, μία ημέρα μετά την εισβολή στο Ισραήλ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν. 

kideia1
Η σύζυγος και η αδερφή του μέλους της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε στο Kherbet Selm.  | AP

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει η άμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ των Σιιτών στον πόλεμο μεταξύ Σουνιτών της Χαμάς και του Ισραήλ που ανησυχεί τους διεθνείς αναλυτές. Αλλά η οργάνωση από τον Λίβανο έχει πολλάκις εναντιωθεί στις πολιτικές του Ισραήλ και έχει ισχυρότερο οπλοστάσιο από την Χαμάς. 

Χεζμπολάχ: Γιατί δημιουργήθηκε και ποιος είναι ο αρχηγός της 

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (Κόμμα του Θεού) αποτελεί στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο ενώ συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Τα μέλη της είναι σιίτες μουσουλμάνοι. 

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985.

Στο μανιφέστο της οργάνωσης καταγράφονται ως κύριοι στόχοι της η αποχώρηση του Ισραήλ από το Λίβανο, ο τερματισμός της εμπλοκής οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής δύναμης στο Λίβανο, καθώς και η επιλογή από τον λαό της χώρας του είδους της διακυβέρνησης που επιθυμεί.

Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

xasan
Χασάν Νασράλα | Shutterstock

Η Χεζμπολάχ θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις εξής χώρες:

  • ΗΠΑ
  • Ολλανδία
  • Ηνωμένο Βασίλει
  • Αυστραλία
  • Καναδάς
  • Ισραήλ 

Η διαφορά σιισμού - σουνισμού 

Ενώ τα μέλη της Χεζμπολάχ είναι σιίτες, τα μέλη της Χαμάς είναι σουνίτες. Σιισμός και ο σουνισμός είναι οι δυο κύριοι κλάδοι του Ισλάμ, με την αιώνια διαμάχη τους να αφορά το ποιος είναι ο διάδοχος του Μωάμεθ. Το τουλάχιστον 85% των Μουσουλμάνων είναι σουνίτες. 

Ποιος στηρίζει οικονομικά την Χεζμπολάχ;

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.

parelasi
Παρέλαση υποστηρικτών της Χεζμπολάχ | Shutterstock

Η ισχύς πυρός της Χεζμπολάχ

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η απειλή για το Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο είναι εμφανώς μεγαλύτερη εξαιτίας της Χεζμπολάχ. Τα μέλη της οργάνωσης έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο και καταστροφικό εξοπλισμό. 

Η Χεζμπολάχ θεωρείται η βαρύτερα εξοπλισμένη οργάνωση στον κόσμο, με οπλοστάσιο που δεν διαθέτουν ακόμη και οργανωμένοι στρατοί. Σύμφωνα με το CSIS (Center for Strategic and International Studies), η γκάμα των όπλων της καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από χερσαία και ναυτικά πλήγματα μέχρι αντιαεροπορικά, και αποτελείται από ρουκέτες και πυραύλους που αναπτύχθηκαν ή εξελίχθηκαν κατά κύριο λόγο από το Ιράν, τη Συρία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Η Χεζμπολάχ διαθέτει σοβιετικές ρουκέτες Katyusha, Fajr-1, που σύμφωνα με πληροφορίες προμηθεύεται από το Ιράν, καθώς και 144 εκτοξευτές Haseb MRL.

Διαθέτει, όμως, και τους ακόμη ισχυρότερους πυραύλους Shahin με εκρηκτικές κεφαλές 190 κιλών, ρουκέτες των 122 χιλιοστών, αλλά και Fajr-3 και Fajr-5, που είναι ιρανικής σχεδίασης και εκτιμάται ότι κατασκευάζονται και από την ίδια τη Χεζμπολάχ.

xezmpolax
Μέλος της Χεζμπολάχ | Shutterstock

Το οπλοστάσιο της οργάνωσης περιλαμβάνει ακόμη τους σοβιετικούς Raad-2 και Raad-3, που χρησιμοποίησε πρώτη φορά το 2006 στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί και εποχούμενα συστήματα, όπως τον πύραυλο M-600, συριακής προέλευσης, ενώ φέρεται να διαθέτει και τους πολύ ισχυρούς Scud, με εμβέλεια από 300 έως 550 χιλιόμετρα και φορτίο που μπορεί να φτάσει τα 985 κιλά.

Στο πεδίο των αντιπλοϊκών, σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση διαθέτει πυραύλους τύπου Cruise και συγκεκριμένα την ιρανική έκδοση «Noor» των κινεζικών C-802, τους οποίους χρησιμοποίησε το 2006 για να επιτεθεί στην ισραηλινή Κορβέτα «Hanit». Στα χέρια της Χεζμπολάχ εκτιμάται πως βρίσκονται και τουλάχιστον 12 ρωσικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι Yakhont.

xezmpolax1
Εορτασμοί με σημαίες της Χεζμπολάχ την 25η Μαΐου στο Λίβανο. Την 25η Μαΐου γίνονται εορτασμοί για την απελευθέρωση της νότιας πλευράς της χώρας από την ισραηλινή κατοχή. | Shutterstock

Παράλληλα, εκτός από μια μεγάλη γκάμα αντιαρματικών όπλων (RPG 29, Fagot, Malyutka, Konkurs, Metis, Kornet-E), η Χεζμπολάχ έχει και ισχυρά αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι ρωσικοί Pantsyr-S1, οι Buk-M2, το Strela-2, τα συστήματα OSA και ZU-33, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούνται και στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.