Η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων είναι πλέον γεγονός και σύμφωνα με τις πληροφορίες από ισραηλινά ΜΜΕ, αναμένεται να έχει διάρκεια 10 ημερών και να τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (23/11) στις 10:00.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς, ενώ το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους 150 Παλαιστίνιους κρατουμένους του. Ακόμα, θα υπάρξει τετραήμερη κατάπαυση πυρός, με τους ειδικούς, όμως, να ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για το τέλος της σύρραξης.
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα, όπως αναφέρει το Sky News, μία ανακοίνωση για τη συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ. «Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών, ανακοινώνουμε, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Αλλάχ, την επίτευξη συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας (προσωρινή κατάπαυση του πυρός) διάρκειας τεσσάρων ημερών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και η δήλωση καταλήγει:
«Αυτό το αποτέλεσμα είναι απόδειξη των επίμονων και αξιέπαινων προσπαθειών του Κατάρ και της Αιγύπτου».
Οι όροι της συμφωνίας
Η ανακοίνωση περιγράφει τους όρους της συμφωνίας ως εξής:
- Μια κατάπαυση του πυρός που θεσπίστηκε και από τα δύο μέρη σε όλη τη Γάζα.
- Η εντατικοποιημένη είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, προμήθειες ανακούφισης, ιατρική βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
- Η απελευθέρωση 50 ομήρων Ισραηλινών, γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικόπαιδων στις ισραηλινές φυλακές.
- Καμία ισραηλινή πτήση στα νότια της Γάζας για τέσσερις ημέρες.
- Καμία ισραηλινή πτήση στα βόρεια της Γάζας για έξι ώρες καθημερινά, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
- Ελεύθερη κυκλοφορία αμάχων, ιδιαίτερα κατά μήκος του δρόμου Σαλάχ αλ Ντίν.
«Οι όροι αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν με το όραμα της εξυπηρέτησης του λαού μας και της ενίσχυσης της σταθερότητάς του απέναντι στην επιθετικότητα, έχοντας πάντα υπόψη τις θυσίες, τα βάσανα και τις ανησυχίες τους», τονίζει η Χαμάς.
Η οργάνωση υπόσχεται επίσης να συνεχίσει να λειτουργεί ως «προστατευτική ασπίδα και υπερασπιστής του λαού μας» παρά την εκεχειρία.
«Ένα μόνιμο τέλος»
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα (22/11) πως ελπίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και μια κατάπαυση του πυρός στις μάχες στη Γάζα θα βοηθήσει «να μπει ένα μόνιμο τέλος» στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία θα συμβάλει για να μπει ένα μόνιμο τέλος στη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν και για να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
«Θεωρούμε τη συμφωνία (...) θετική εξέλιξη που μετριάζει σε κάποιο βαθμό την αιματοχυσία», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο και καλεί τους εμπολέμους να σεβαστούν «πλήρως» τη συμφωνία.
«Καταστράφηκαν 400 τούνελ»
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως, από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει γύρω στις 400 υπόγειες σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ισραηλινές πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων στο υπέδαφος της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 45 χιλιομέτρων ενώ το εύρος του είναι από 6 ως 14 χιλιόμετρα. Η Λωρίδα της Γάζας έχει πληθυσμό περίπου 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μερικές από τις σήραγγες είναι ενισχυμένες με μπετόν και ηλεκτροδοτούνται. Κατά μέσο όρο έχουν ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο, όμως μερικές είναι επίσης αρκετά μεγάλες για οχήματα.
Για να αντέχουν στις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις, μερικές βρίσκονται σε βάθος δεκάδων μέτρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, πολλές είσοδοι των σηράγγων αυτών βρίσκονται σε κτίρια κατοικιών ή σε τζαμιά.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ανακάλυψε μια σήραγγα της Χαμάς στο χώρο του Νοσοκομείου Σίφα, του μεγαλύτερου της Γάζας. Το πηγάδι που ανακαλύφθηκε οδηγεί σε μια σήραγγα μήκους περίπου 55 μέτρων σε βάθος 10 μέτρων, όπως ανέφερε ο στρατός το σαββατοκύριακο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.