Μενού
Ρουκέτες της Χαμάς εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ρουκέτες της Χαμάς εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας. | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Την Παρασκευή που πέρασε τα media στο Ισραήλ είχαν μία σειρά από αφιερώματα σχετικά με την 50ή επέτειο από τον περίφημο πόλεμο Yom Kippur, την τελευταία φορά που το Ισραήλ απειλήθηκε από μία παντέλως ξαφνική επίθεση για την οποία πίαστηκε στον ύπνο και η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων εισβολή στα σύνορά του.

Οι Ισραηλινοί πολίτες σοκαρίστηκαν ξυπνώντας το Σάββατο το πρωί και βλέποντας ένα ορυμαγδό από μία μεγάλη σε όγκο πυραυλική επίθεση αλλά και από χερσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία επίθεση που έγινε από αέρα, θάλασσα και γη.

Οι λόγοι που εξηγούν τον αιφνιδιασμό αυτόν είναι προφανώς πολλοί. Αυτό που άλλαξε σε σχέση με άλλες επιθέσεις της Χαμάς ήταν πρώτα από όλα η πολύ οργανωμένη υφή της. Ταυτόχρονα όμως ήταν και ο εντυπωσιακός για τα δεδομένα οπλισμός της. 

Οι χερσαίες δυνάμεις της Χαμάς και οι πύραυλοι

Με όρους τακτικού στρατού, οι μαχητές της Χαμάς που εισέβαλαν πεζή στα ισραηλινά εδάφη δεν ήταν πολλοί. Μάλλον το αντίθετο. Κινήθηκαν όμως με τέτοιον τρόπο ώστε αιφνιδίασαν την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες βρίσκοντας διάφορες μαύρες τρύπες στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Χαμάς κατάφερε να καταλάβει μία στρατιωτική βάση, ένα αστυνομικό τμήμα αλλά και να επιτεθεί σε διάφορες ισραηλινές κοινότητες. Προχώρησε μάλιστα βαθιά στην ισραηλινή επικράτεια παίρνοντας ταυτόχρονα γύρω στους εκατό αιχμαλώτους που οδηγήθηκαν στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός έμοιαζε για πολλή ώρα απών από τις μάχες αυτές.

Μέλη της Χαμάς/
Μέλη της Χαμάς πάνω σε ισραηλινό όχημα. | AP Photos

Ακόμα μεγαλύτερο σοκ όμως από τη χερσαία εισβολή ήταν οι επιθέσεις από αέρος. Όχι γιατί ήταν πρωτόγνωρες. Αντιθέτως, οι πυραυλικές επιθέσεις από την πλευρά της Χαμάς είναι πολύ συχνές από το 2005 που πρωτοξεκίνησαν. Αυτό που δεν ήταν σε καμία περίπτωση συχνό είναι ο όγκος του συγκεκριμένου μπαράζ επιθέσεων.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2500 εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα μόνο το πρωινό του Σαββάτου. Αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία της σύρραξης Ισραήλ-Παλαιστίνης και μάλιστα είναι 4 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη μεγαλύτερη επίθεση που είχε γίνει το 2021.

Τα drones που άλλαξαν το παιχνίδι

Εκτός όμως από τον όγκο φαίνεται να έχει και νέο οπλισμό. Για πρώτη φορά το μπαράζ ρουκετών δεν περιορίστηκε σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Αντιθέτως πύραυλοι χτύπησαν στόχους στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, ακόμα και σε προάστια του Τελ-Αβίβ. Αυτούς τους πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας τους είχαμε δει και στις επιθέσεις του 2021.

Αυτό που όμως φαίνεται να έκανε τη διαφορά εδώ ήταν η χρήση οπλισμένων drones εκ μέρους των Παλαιστινίων. Μερικά από αυτά τα drones είναι τετρακόπτερα τα οποία οι χειριστές τους μπορούν να πετάξουν μέσω ενός remote control. Τα συγκεκριμένα drones μπορούν να ρίξουν εκρηκτικά σε μικρούς στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Υπάρχουν βίντεο που τα δείχνουν να βομβαρδίζουν ανθρώπους, ένα φρούριο και ένα τανκ. 

Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω από ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τανκ.
Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν πάνω από ένα κατεστραμμένο ισραηλινό τανκ. | AP Photos

Άλλα drones που χρησιμοποιήθηκαν έχουν μέγεθος παιχνιδιού. Μπορούν να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους και να εκραγούν όταν προσεδαφιστούν σε έναν στόχο.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα συγκεκριμένα προσομοιάζουν με drones που παράγει η πολεμική βιομηχανία του Ιράν, το οποίο στο παρελθόν είναι γνωστό ότι έχει υποστηρίξει μαχητές της Χαμάς.

Δεν είναι απίθανο αυτά τα drones σε συνδυασμό με τις χερσαίες μονάδες να κατέστρεψαν κομμάτια του πολυδιαφημισμένου Iron Dome το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα αντιπυραυλικά συστήματα του πλανήτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.