Η Στέλα Λίμπεκ, στις 27 Φεβρουαρίου 1992, παρήγγειλε μια μικρή κούπα ζεστού καφέ από κατάστημα McDonald's στην Αλμπουκέρκη, του Νέου Μεξικό. Ήταν 79 ετών, βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού (οδηγούσε ο ανιψιός της) σε ένα Ford Probe του 1989.
Σταμάτησαν για λίγο και τοποθέτησε τον καφέ στα γόνατα της για να βάλει γάλα και ζάχαρη (δεν είχε θήκες για καφέ το αμάξι). Ο καφές έπεσε και χύθηκε στο ύψος της λεκάνης και στα πόδια της, προκαλώντας εγκαύματα τρίτου βαθμού. Η θερμοκρασία του καφέ ήταν 82-88 βαθμούς Κελσίου.
Ευτυχώς για την ίδια, φορούσε βαμβακερή φόρμα, η οποία τελικά απορρόφησε τον καυτό καφέ, που είχε όμως προλάβει να δημιουργήσει εκζέματα στην περιοχή του πυελικού εδάφους του σώματος της.
Η Λίμπεκ ζήτησε αποζημίωση από τα McDonald's. Αυτό δεν πήγε πολύ καλά.
Απόπειρες συμβιβασμού
Ζητούσε 20.000 δολάρια για να καλύψει τα νοσοκομειακά της έξοδα αλλά και την οικονομική απώλεια που υπέστη η κόρη της, πληρώνοντας γιατρούς. Η πλευρά των McDonald's της έδινε 800.
Η Λίμπεκ ζήτησε τη βοήθεια του εισαγγελέα Ριντ Μόργκαν, και σε νέα προσφυγή της, επικαλέστηκε βαριά αμέλεια από μέρους της εταιρείας και ελαττωματική παραγωγή του προϊόντος. Πρότεινε συμβιβασμούς στα 300.000 δολάρια, αλλά και στα 225.000. Η εταιρεία αρνήθηκε.
Από τις 8 ως τις 17 Αυγούστου 1994, το δικαστήριο του Νέου Μεξικό φιλοξένησε μια ακροαματική διαδικασία που θύμιζε μαύρη κωμωδία. Η εταιρεία μέσω εκπροσώπων της παραδέχτηκε πως τα ροφήματα τύπου καφέ σερβίρονταν εξ' ορισμού σε θερμοκρασία που άγγιζε τους 88 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της εταιρείας, όταν κατέθεσε ένορκα, παραδέχτηκε μεν, πως έχουν υπάρξει κι άλλες καταγγελίες για ακατάλληλα, καυτά προϊόντα, αλλά δεν θεώρησε πως ο αριθμός των καταγγελιών ήταν ικανός να αλλάξει κάτι στις πρακτικές προετοιμασίας των προϊόντων.
Η ετυμηγορία
Παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια προειδοποιητική αναφορά στην κούπα (προσοχή «ζεστό»), αυτό δεν ήταν επαρκές για να προλάβει το ατύχημα της Λίμπεκ, που είχε υποστεί σοβαρά τραύματα στο δέρμα της και είχε αναγκαστεί να υποβληθεί σε εξοντωτικές θεραπείες.
Η έδρα έκρινε κατά 80% υπεύθυνη την εταιρεία McDonald's για το ατύχημα και επιδίκασε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 2,7 εκατομμύρια δολάρια στη Λίμπεκ, ένα ποσό που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις δύο ημερών των McDonald's από τον καφέ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μόργκαν.
H ισοπέδωση
Η τηλεοπτική κωμική σειρά Seinfeld εμπνεύστηκε από το περιστατικό και έφτιαξε ολόκληρη πλοκή για τον γκαφατζή χαρακτήρα Κρέιμερ, ο οποίος έχυνε τον καφέ λάτε του σε σινεμά, σκουντουφλώντας σε θέσεις, και έκανε μήνυση προς κάθε κατεύθυνση, κερδίζοντας αμύθητα ποσά.
Η Wall Street Journal ανέβαζε άρθρο «είναι ζήτημα θερμοκρασίας» για τη Λίμπεκ, υπονοώντας πως μπορεί και να «έστησε» το περιστατικό, ενώ και ο Τζέι Λένο σκαρφιζόταν αμφίβολου γέλιου «αστεία» για το περιστατικό.
Η Λίμπεκ είχε διαλυθεί από τις θεραπείες και με τα χρήματα της αποζημίωσης κατάφερε να πληρώνει τα φάρμακα και τον μισθό της αποκλειστικής νοσοκόμας της για άλλα δέκα χρόνια. Πέθανε το 2004.
Μετά το περιστατικό, πολλές ακόμα εταιρείες γρήγορου φαγητού δέχτηκαν μηνύσεις με την κατηγορία της βαριάς αμέλειας στην παρασκευή ροφημάτων αλλά και φαγητών.
Από το 2007 και έπειτα, η McDonald's αναδιαμόρφωσε τα ζεστά προϊόντα της, σερβίροντας τα σε κούπες με ευδιάκριτα μηνύματα για την θερμοκρασία και με υλικά που απορροφούν τη θερμότητα.
Η εταιρεία ποτέ δεν παραδέχτηκε επισήμως τη σύνδεση της αγωγής της Λίμπεκ με αυτή την εξέλιξη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.