Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο BBC
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε «κρίση» έχουν οδηγηθεί τα τελευταία 24ωρα οι σχέσεις Αθήνας - Λονδίνου, μετά την πρωτοφανή κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Η βρετανική πλευρά προσπάθησε νωρίτερα να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα, λέγοντας ότι υπήρχε συμφωνία να μη θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το θέμα για τα Γλυπτά και ότι αυτή αθετήθηκε. Όμως η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3», ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, τόνισε ότι «το ζήτημα των Γλυπτών είναι, μια ελληνική θέση που έχει πει δημοσίως ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία».

Συνέχισε μεταξύ άλλων λέγοντας ότι «δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο λέγεται πρώτη φορά. Και ούτε υπήρχε περίπτωση ο πρωθυπουργός στο BBC όταν ερωτάται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα να μην πει την ελληνική θέση».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ήταν γνωστό. Είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη. Είχαμε πει άλλωστε από εδώ ότι σε κάθε ευκαιρία θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Ετέθη στη συνάντηση με τον ηγέτη των εργατικών επίσης».

«Προφανώς η Βρετανία θέλει να δώσει τη δική της δικαιολογία για ποιο λόγο; Ακυρώθηκε μία συνάντηση στην οποία ο ΠΘ θα έθετε όπως κι ο κ. Σούνακ που έχει διαφορετική άποψη, τη δική του άποψη», είπε επίσης ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο πριν οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγηθούν στα άκρα. Συγκεκριμένα, το τηλέφωνο της διπλωματικής συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, Άννας Μαρίας Μπούρα, χτυπά και στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ. Ο τελευταίος, την ενημερώνει ότι ο Ρίσι Σούνακ, σε μια πρωτοφανή πολιτική απρέπεια, ακυρώνει το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον Έλληνα ομόλογό του.

Αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ επικαλείται έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά σύντομα γίνεται αντιληπτό ότι αφορμή αποτελεί το ελληνικό αίτημα για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατυπώσει μία ημέρα νωρίτερα σε εκπομπή του BCC One. 

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για το τι συνέβη και μόλις αποχαιρετά τον επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Κίερ Στάρμερ, αντιδρά οργισμένα. Μάλιστα, έντονη ενόχληση προκάλεσε και η ενημέρωση περί εναλλακτικής συνάντησης με τον Βρετανό αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την σύμβουλο Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, η συνάντηση με τον Κίερ Στάρμερ και φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για το αξίωμα του πρωθυπουργού ήταν πολύ καλή, ενώ το θέμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συζητήθηκε κανονικά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να χειριστεί το θέμα, ενώ οι Βρετανοί έφτασαν στο σημείο να διαρρεύσουν ότι η συνάντηση δεν ήταν καν προγραμματισμένη, κάτι που όμως δεν επαναλήφθηκε.

«Εκλογικές σκοπιμότητες»

Τις τελευταίες ώρες έχει υπάρξει μία διαρροή στην εφημερίδα Sun ενός e-mail από το Foreign Office προς την ελληνική πλευρά ότι ο χρόνος και το ύφος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC One ήταν «ιδιαιτέρως εξοργιστικά».

Παράλληλα, υπάρχει και ένα άλλο επίπεδο που έχει να κάνει με εκλογικές σκοπιμότητες. Δηλαδή, ο Ρίσι Σούνακ φέρεται να θέλει να αντιπαραβάλει τον εαυτό του με τους Εργατικούς και τον Κιερ Στάρμερ, καθώς προηγούνται 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις, κάποιους μήνες πριν τις εκλογές, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να θέλει να εμφανιστεί ως «σκληρός» υπερασπιστής των Γλυπτών. 

Την ίδια ώρα ο Κιερ Στάρμερ εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, ενώ πηγές των Συντηρητικών κατηγορούσαν τον επικεφαλής του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος ως «απερίσκεπτο» και «αφελή», καθώς πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τετ α τετ Γεραπετρίτη - Κάμερον

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.