«Η εύρεση κατοικίας αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Πάνω σε αυτή την ιδέα, δομούνται όλες οι πολιτικές μας για την κοινωνική στέγαση» έλεγε πέρσι η αντιδήμαρχος Βιέννης στο Politico.
Σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου η golden visa και η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν μετατρέψει την εύρεση προσιτού ενοικίου σε άθλο, αναφορές όπως η παραπάνω ακούγονται ιδεαλιστικές, ουτοπικές. Είναι όμως;
Η Βιέννη φιλοξενεί 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, έχει δηλαδή πληθυσμό διπλάσιο από πόλεις όπως το Σιάτλ ή η Βοστόνη. Εκεί συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό. Περπατάς στο κέντρο της πόλης και δεν βλέπεις αστέγους!
Όχι, δεν έχει συμβεί κάποιος εκτοπισμός τους, απλά η πόλη έχει καταφέρει να διευθετήσει τόσο αποτελεσματικά το ζήτημα της στέγασης για τους περισσότερους πολίτες, που οι άστεγοι αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, η Βιέννη ακολουθεί την ίδια στεγαστική πολιτική από το 1920.
Τα «παλάτια διαμερισμάτων του λαού»
Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Βιέννη αντιμετώπισε μια τεράστια κρίση στη στέγαση και την οικονομία. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, από το 1919 έως το 1934, η πόλη εφάρμοσε ένα πρόγραμμα, όπου τα φορολογικά έσοδα διοχετεύονταν στην κατασκευή δημόσιων κατοικιών. Μη φανταστείτε ως «δημόσια κατοικία» κάποιο βαρύ, και καταθλιπτικό μέρος.
Ως δημόσια ακίνητα ορίστηκαν τα «Volkswohnungspaläste» ή «παλάτια διαμερισμάτων του λαού», ενώ κτίστηκαν και πολυώροφα κτίρια με ποιοτικά υλικά, τα οποία ήταν διακοσμημένα με ξεχωριστές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Περιελάμβαναν χώρους πρασίνου και παιδικές χαρές, ενώ έδιναν και εύκολη πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις, σχολεία, βιβλιοθήκες, ταχυδρομεία και θέατρα.
Η ιδέα πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν πως η δημόσια κατοικία μπορούσε να χαρίσει καλή ποιότητα ζωής για όλους. Και αυτή η καινοτόμα έννοια είναι στην καρδιά της προσέγγισης στη στέγαση στη Βιέννη από τότε.
Σήμερα, περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της Βιέννης ζει σε κατοικίες επιδοτούμενες από το κράτος, και σχεδόν το μισό της αγοράς κατοικίας περιλαμβάνει ακίνητα που ανήκουν στο κράτος ή σε συνεργαζόμενες πρωτοβουλίες.
Την ίδια στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις το ακίνητο μετετράπη σε επενδυτικό προϊόν, η Βιέννη διατήρησε σταθερή την πίστη στην αξία ότι η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Καθόλου τυχαία, η Βιέννη σήμερα, είναι μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο σε ποιότητα ζωής.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.