Μενού
Περιστέρια στη Γερμανία
Περιστέρια σε πλατφόρμα τρένου στη Γερμανία | AP Photos / Martin Meissner
  • Α-
  • Α+

Ενώ τα περιστέρια θεωρούνται, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ένα από τα πιο αντιπαθητικά ζώα που έχουν συνυπάρξει με τους ανθρώπους, μία γερμανική πόλη το πήγε ένα βήμα παραπέρα μετά από σχετικό δημοψήφισμα, που διεξήγαγε.

Ο λόγος για τη Limburg an der Lahn, δυτικό γερμανικό κρατίδιο της Έσσης, η οποία σε σχετικό δημοψήφισμα ψήφισε τη θανάτωση του πληθυσμού των περιστεριών, 700 στον αριθμό.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη στις 9 Ιουνίου –ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση– καθώς η αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να θανατώσει τα περιστέρια, η οποία ελήφθη τον Νοέμβριο του 2023, χαρακτηρίστηκε ως «αμφιλεγόμενη».

«Λίγο πάνω από το 53% των κατοίκων που ψήφισαν την Κυριακή, ενέκριναν τη θανάτωση των 700 περιστεριών» αναφέρει το Der Spiegel, με 7.530 κατοίκους να ψηφίζουν υπέρ.

Πώς θα θανατωθούν τα περιστέρια στη γερμανική πόλη

«Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο για εμάς. Οι πολίτες έκαναν χρήση του δικαιώματός τους και αποφάσισαν ότι τα ζώα θα πρέπει να μειωθούν από έναν γερακοποιό» δήλωσε ο δήμαρχος Marius Hahn (SPD) στον γερμανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Αυτή ήταν η μέθοδος, που είχε αρχικά προταθεί από το συμβούλιο πέρυσ,ι και το ερώτημα που τέθηκε στους ψηφοφόρους ήταν απλώς αν η απόφαση πρέπει να παραμείνει ή όχι.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την τραγική μέθοδο θανάτωσης, ο γερακοποιός θα παρασύρει τα περιστέρια σε μία παγίδα, θα τα χτυπήσει στο κεφάλι με ένα ξύλινο ραβδί για να τα αναισθητοποιήσει και στη συνέχεια θα τους σπάσει το λαιμό.  

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων τρομοκρατήθηκαν όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο. «Ζούμε στο 2023, δεν μπορεί να σκοτώνουμε ζώα μόνο και μόνο επειδή μας ενοχλούν ή επειδή αποτελούν ενόχληση. Αυτό δεν είναι αποδεκτό» δήλωσε πέρυσι στο βρετανικό Sky News η υπεύθυνη του προγράμματος για τα περιστέρια της πόλης Limburg, Tanya Muller.

Η θανάτωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί τα επόμενα δύο χρόνια.

Καταγγελίες από ακτιβιστές για τη βίαιη εξόντωση του πληθυσμού των περιστεριών

Οι επικριτές λένε ότι οι θανατώσεις περιστεριών, εκτός του ότι είναι σκληρές, δεν είναι πραγματικά αποτελεσματικές, αφού τα εναπομείναντα πουλιά θα αναπαραχθούν και θα αναπληρώσουν τον πληθυσμό.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των περιστεριών μπορεί ακόμη και να αυξηθεί μετά από μια τόση βίαιη εξόντωση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Βασιλεία, όπου ο πληθυσμός των περιστεριών ήταν περίπου 20.000. Από το 1961 έως το 1985, η πόλη θανάτωνε περίπου 100.000 περιστέρια κάθε χρόνο, αλλά ο πληθυσμός παρέμεινε σταθερός.

Μια ομάδα με την ονομασία Pigeon Action βρήκε μια εναλλακτική λύση, γνωστή πλέον ως «μοντέλο της Βασιλείας», σύμφωνα με την οποία οι πολίτες προειδοποιούνταν να μην ταΐζουν τα ζώα. Τοποθετήθηκαν επίσης περιστεριώνες, ώστε να μπορούν να αφαιρούνται πιο εύκολα. 

Ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός των περιστεριών της Βασιλείας μειώθηκε κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την καταγωγή τους, τα σημερινά περιστέρια κατάγονται από τα εξημερωμένα βραχοπερίστερα, και γι' αυτόν τον λόγο έχουν αρκετή άνεση γύρω από τους ανθρώπους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA