Μενού
Διαδηλωτής στη Γάζα
Διαδηλωτής εν μέσω φωτιάς στη Γάζα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σφίγγει ο κλοιός του Ισραήλ γύρω από τη Γάζα, καθώς το βράδυ της Πέμπτης ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την πόλη και ότι έσπασε τις γραμμές άμυνας της Χαμάς. Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί εντείνονται με επίθεση κατά της πόλης Μπέιτ Χανούν.

«Οι στρατιώτες μας ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της Πόλης της Γάζας, του κέντρου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Περάσαμε στα περίχωρα της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, και πως οι επιθέσεις στοχεύουν φυλάκια, αρχηγεία και άλλες υποδομές της Χαμάς και όχι τους αμάχους.

Χαμάς: «Μάχες σώμα με σώμα στη Γάζα»

Από την πλευρά της η Χαμάς κάνει λόγο για μάχες σώμα με σώμα. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η παλαιστινιακή οργάνωση προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ γιατί οι στρατιώτες του δεν θα φύγουν από εκεί ζωντανοί.

Η Χαμάς απάντησε με βροχή ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ και επιδίδεται σε «αντάρτικο πόλης» πραγματοποιώντας καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών μέσα από τα τούνελ.

Την ίδια ώρα, ο βαρύτερος φόρος αίματος πληρώνεται από τους αμάχους. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρία σχολεία σε ισάριθμους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες 24 ώρες.

Περίπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά κάλεσε ξανά σε κατάπαυση του πυρός.

Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές από βαρέα όπλα πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Κουντς. Δεκαέξι νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν ελλείψει καυσίμων. Ο νεότερος απολογισμός για τους νεκρούς είναι 9.061 εκ των οποίων οι 3.760 παιδιά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο θανάτου των αμάχων και τις παράπλευρες απώλειες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, που φέρεται να εξετάζει την ιδέα για κάποιες «παύσεις» στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο

Στο ίδιο πλαίσιο, κλιμακώνεται η βία στα σύνορα με τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και, για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικά πλήγματα και πυρά πυροβολικού σε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε μια οξεία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων σημειώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αφού η Χαμάς εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ της κήρυξε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, πρόκειται να μιλήσει σήμερα Παρασκευή δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου.

Το Ισραήλ στέλνει πίσω όλους τους εργαζόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε χθες το βράδυ ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς, καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 άνθρωποι από τη Γάζα διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.