Μενού
Άνθρωποι στη Ράφα
Γκρεμισμένα κτίρια στη Ράφα | AP Photos / Fatima Shbair
  • Α-
  • Α+

Σχέδιο εκκένωσης της Ράφα, στη Γάζα, ζήτησε, σύμφωνα με το Sky News, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για νέα αιματοχυσία στην πολύπαθη πόλη.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκεκριμένα διέταξε τον στρατό του Ισραήλ, να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από την πόλη, προκειμένου να εκπληρώσει το στρατηγικό στόχο της χώρας, δηλαδή την εξάλειψη της Χαμάς.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς και να παραμείνουν τέσσερα τάγματα της οργάνωσης στη Ράφα» σημειώνει το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και το αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Γάζα: Φόβοι για «λουτρό αίματος» στη Ράφα

Φόβοι πως μία πιθανή προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα, μπορεί να οδηγήσει σε «λουτρό αίματος». 

Εργαζόμενοι σε  υπηρεσίες αρωγής ενημέρωσαν πως στην εν λόγω περιοχή είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. 

Το Ισραήλ απείλησε ότι θα προχωρήσει από τη Χαν Γιούνις, την κύρια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα, όπου ο πληθυσμός έχει πενταπλασιαστεί καθώς οι άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, συχνά έχοντας λάβει διαταγές εκκένωσης, αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στοιβάζονται τώρα σε βρώμικα, υπερπλήρη καταφύγια ή στον δρόμο στριμωγμένοι σε μια έκταση γης ανάμεσα στον αιγυπτιακό και τον ισραηλινό συνοριακό φράχτη και τη Μεσόγειο, καθώς και από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Γιατροί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής πασχίζουν να προσφέρουν ακόμη και βασική βοήθεια και να σταματήσουν τη διάδοση ασθενειών.

«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό» δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council - NRC).

«Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης» πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το NRC.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.