Οι ηγέτες της G7 κατέληξαν σε «πολιτική συμφωνία» σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για το Κίεβο.
Την παραπάνω συμφωνία γνωστοποίησε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που τοποθετήθηκε για τη συνάντηση των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε σήμερα ((13/06) στην Ιταλία.
Συμφωνία για την Ουκρανία
«Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός των 50 δισ. θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό.
«Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο», υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει», συμπλήρωσε.
«Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν», πρόσθεσε.
Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.
Ουκρανία: Οι επαφές του Ζελένσκι
Την ίδια ώρα, ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία άρχισε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή του Μπρίντιζι της Κάτω Ιταλίας.
«Κάθε μέρα ενισχύουμε τις θέσεις μας και την στήριξη της ζωής μας. Κάθε συνάντηση χρησιμεύει για να δοθούν στην Ουκρανία νέες ευκαιρίες νίκης. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους εταίρους μας», τόνισε ο Ζελένσκι.
«Το έγγραφο που θα υπογράψουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πρωτοφανής, όπως θα έπρεπε να είναι για τους ηγέτες που υποστηρίζουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στη συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φέρεται να αποφάσισε να μην παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο.
Ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν επιθυμεί να ξεκουραστεί, λόγω του υπερβολικά φορτωμένου προγράμματός του το προηγούμενο διάστημα.
«Όπως το Σχέδιο Μάρσαλ»
«Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο για την αποκατάσταση της Ουκρανίας. Παρόμοιο με αυτό που ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά στους ηγέτες της G7 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ουκρανία: Βοήθεια 4,5 δσ. από Ιαπωνία
Να σημειωθεί επίσης ότι η Ουκρανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα 10ετή συμφωνία για θέματα ασφαλείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.
«Το 2024, η Ιαπωνία θα παράσχει στην Ουκρανία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια και θα συνεχίσει να μας στηρίζει καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετούς διάρκειας της συμφωνίας», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι στο Twitter.
Η συμφωνία, πρόσθεσε, προβλέπει βοήθεια σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ανθρωπιστική βοήθεια, τεχνική και οικονομική συνεργασία.
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ιαπωνία για την «ακλόνητη αλληλεγγύη» και την αφοσίωση στην προστασία του διεθνούς δικαίου.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα καταδίκασε ως «εγκληματική» την απόπειρα της Δύσης να πάρει τα έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και δεν απέκλεισε «επώδυνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντηση της Μόσχας.
Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δύση έχει μολυνθεί από τη ρωσοφοβία και ότι η Μόσχα θα λάβει αντίποινα εάν υιοθετηθούν τέτοιοι περιορισμοί, αναφερόμενη και στην επιστολή οκτώ υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν να απαγορευτεί στους Ρώσους διπλωμάτες να κινούνται ελεύθερα στην επικράτεια των 27.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.