Μενού
Πύραυλος στη Βόρεια Κορέα
Εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα | AP
  • Α-
  • Α+

Οι δυνάμεις πυροβολικού της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν πυραύλους κατασκευασμένους στη Βόρεια Κορέα για να πλήξουν θέσεις των Ρώσων, στρέφοντας έτσι πυρομαχικά της Πιονγιάνγκ κατά του συμμάχου της, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην αποκάλυψη προχώρησαν οι Financial Times ενώ στο ρεπορτάζ αναφέρεται, ότι τα βορειοκορεατικά όπλα - η χρήση των οποίων μέχρι στιγμής δεν είχε αναφερθεί, θεάθηκαν να χρησιμοποιούνται από Ουκρανούς στρατιώτες που χειρίζονταν συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Grad κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ.

Ο Ρουσλάν, ένας διοικητής πυροβολικού της Ουκρανίας, τόνισε ότι τα βορειοκορεατικά πυρομαχικά δεν τα προτιμούσαν τα στρατεύματά του λόγω του ότι υπάρχουν αναφορές ότι πολλά αστοχούν ή δεν εκρήγνυνται. Πολλά από αυτά μάλιστα έχουν κατασκευαστεί στις δεκαετίες του '80 και του '90.

Μάλιστα μέλος της ουκρανικής μονάδας προειδοποίησε δημοσιογράφο των Financial Times να μην πλησιάζει τον εκτοξευτήρα διότι τα πυρομαχικά της Βόρειας Κορέας «είναι πολύ αναξιόπιστα και κάνουν κάποιες φορές τρελά πράγματα».

Οι Ουκρανοί στρατιώτες είπαν ότι οι πύραυλοι έχουν κατασχεθεί από ένα πλοίο από «φιλική» χώρα προτού σταλούν στην Ουκρανία χωρίς να δώσουν παραπάνω λεπτομέρειες.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι πύραυλοι πάρθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. «Αιχμαλωτίσαμε τα τανκς τους, τον εξοπλισμό τους και αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας επιτυχημένης ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης»,είπε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας και πρόσθεσε:

«Η Ρωσία ψωνίζει από διάφορους διαφορετικού τύπου πυρομαχικά, από κάθε είδους τυραννικά καθεστώτα όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν».

«Απίθανο να τα έδωσε η Β. Κορέα»

Το ρεπορτάζ των F.T καταλήγει λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Βόρεια Κορέα να προμήθευσε απευθείας την Ουκρανία με τα πυρομαχικά, καθώς η Πιονγιάνγκ  υποστηρίζει πλήρως την ρωσική εισβολή.

Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ αυτήν την εβδομάδα για τους εορτασμούς της 70ης επετείου της ανακωχής του πολέμου της Κορέας και για την «ενίσχυση της συνεργασίας» με τον στρατό της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.