Μενού
Σιλιανόφσκα
  • Α-
  • Α+

Παρά τις αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας της, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιμένει να αφαιρεί το «Βόρεια» από την ονομασία της χώρας της.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας την Κυριακή (12/5), η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αλλάξει το κείμενο που κλήθηκε να επαναλάβει και αντί για Βόρεια Μακεδονία, θέλησε να ορκιστεί πρόεδρος της «Μακεδονίας».

Η στάση της αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, που επεσήμανε ότι η επιλογή αυτή παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και βάζει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ωστόσο, η ίδια φαίνεται ότι επιμένει στη στάση της αυτή. Σε ανάρτησή της στο Twitter/X και σε απάντηση ανάρτησης που έκανε η σουηδική πρεσβεία, η ίδια επανέλαβε τα περί «Μακεδονίας».

«Σας ευχαριστώ για τα εγκάρδια συγχαρητήριά σας. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν, όπως πάντα, έναν αφοσιωμένο σύμμαχο στην πρόεδρο της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων» έγραψε. 

Επικρίσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας

Σημειώνεται πως πλην της ελληνικής αντιδράσης, φωνές κατά της Σιλιάνοφσκα ακούγονται και στο εσωτερικό της χώρας, με χαρακτηριστική την περίπτωση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να σημειώνει πως «η ασέβεια στο όνομα της χώρας κάνει την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα άκυρη».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, σε ανακοίνωσή του, «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών».

Συμπληρώνει ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν πολιτικό διάλογο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικού, που είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και τη δημιουργία θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

Τα οφέλη αυτά, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Επισημαίνουμε την ανάγκη προσοχής από την πλευρά όλων των πολιτικών παραγόντων, ιδιαίτερα των εκλεγμένων κρατικών αξιωματούχων. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας» κατέληξε το ΥΠΕΞ.

Έντονη αντίδραση Μητσοτάκη και μήνυμα στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σημερινή του τοποθέτηση επί του θέματος επεσήμανε πως «η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της».

Παράλληλα, σημείωσε πως «ναρκοθετεί» το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.