Μενού
Η επίσκεψη του πολεμικού Ναυτικού στην Κούβα
Η επίσκεψη του πολεμικού Ναυτικού στην Κούβα | AP
  • Α-
  • Α+

Τέσσερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού υποβρυχίου και μιας φρεγάτας έφτασαν στην Κούβα από τη Ρωσία, σε μία καταφανή επίδειξη δύναμης εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τη Δύση.

Σύμφωνα με το BBC, τα σκάφη, μεταξύ των οποίων η φρεγάτα Admiral Gorshkov και το υποβρύχιο Kazan, είναι αγκυροβολημένα στον κόλπο της Αβάνας, αμφότερα εξοπλισμένα με συστήματα προηγμένης τεχνολογίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας καθησυχάζει, λέγοντας ότι κανένα από τα πλοία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και η πενθήμερη επίσκεψή τους δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή.

Τα μάτια στραμμένα στην επίσκεψη της Ρωσίας

Κατά το μέσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί από «κοντά» την εξέλιξη.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποίησε επίσης μη επανδρωμένα θαλάσσια drones για να επιτηρήσει τα ρωσικά σκάφη καθώς προσάραζαν στην Κούβα, αναφέρει ο εταίρος του BBC στις ΗΠΑ, το CBS.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης (12/6), τα ρωσικά σκάφη εισήλθαν στον κόλπο της Αβάνας, συνοδευόμενα από μικρότερα σκάφη υποστήριξης.Σε δήλωσή του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η επίσκεψη ήταν ανεπίσημη, επιτρέποντας στα πληρώματα των πλοίων «να ξεκουραστούν και να δουν τα τοπικά αξιοθέατα».

Η αποστολή της Ρωσίας στην Κούβα
Η αποστολή της Ρωσίας στην Κούβα | AP

Η Ρωσία έχει στείλει πολεμικά πλοία στην Κούβα στο παρελθόν και τα δύο έθνη είναι στενοί σύμμαχοι, αλλά ο χρόνος των συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων προβληματίζει.

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η επιχείρηση ερμηνεύεται από ορισμένους ως «κροτάλισμα οχιάς» από τη Μόσχα.

Από την άλλη, είναι αναμενόμενο το Κρεμλίνο να προβαίνει κάθε τόσο σε γεωπολιτικές «επιβεβαιώσεις» για το πιο ισχυρό του αγκυροβόλι στη αμερικανική ήπειρο.

Η αποστολή της Ρωσίας στην Κούβα
Η αποστολή της Ρωσίας στην Κούβα | AP

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.