Με την Γάζα να περνάει ακόμα μεγαλύτερη κρίση από πριν, οι άνθρωποι προσπαθούν να καταφύγουν σε διάφορους τρόπους ώστε να επιβιώσουν πίνοντας αλμυρό νερό, καθώς δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ταυτόχρονα το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί.
Οι δύσκολες ώρες για τους κατοίκους συνεχίζονται και απελπισμένοι να βρουν νερό έχουν ξεκινήσει και σκάβουν πηγάδια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα ή πίνουν αλμυρό νερό βρύσης από τη μοναδική υδροφόρο της Γάζας.
Οι άνθρωποι ρισκάρουν την ζωή τους για να πιουν νερό καθώς η υδροφόρα είναι γεμάτη λύματα και θαλασσινό νερό. Δύο κάτοικοι από το Khan Younis (Νότια Λωρίδα της Γάζας) έχουν ξεκινήσει και γεμίζουν πλαστικά δοχεία με νερό και τα μοιράζουν στις οικογένειες, όσο σπίτια και νοσοκομεία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εκρήξεις.
Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αεροπορικές επιθέσεις που ήταν οι πιο εντατικές από τότε που έχει ξεκινήσει η σύγκρουση. Παράλληλα, όσο προετοιμάζεται το Ισραήλ για χερσαία επίθεση στη Γάζα, συγκεντρώνονται στα σύνορα τα ισραηλινά στρατεύματα και τα τανκς.
Μεγάλος φόβος για υγειονομική κρίση - Τα σκουπίδια «πνίγουν» τους δρόμους
Δεν υπάρχει κάποια διέξοδος από τη Γάζα και η Αίγυπτος αρνείται να ανοίξει τα σύνορα της. Ο Mohammad Saqr είναι ένας από τους κατοίκους που μοιράζει νερό εθελοντικά. «Λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων μέσα στον καταυλισμό, δεν υπάρχει νερό. Έτσι σκέφτηκα ότι θα γίνω εθελοντής, θα ρισκάρω και θα μεταφέρω το νερό από τις μακρινές περιοχές, στις επικίνδυνες περιοχές. Τώρα, γεμίζουμε αλμυρό νερό, είμαι έτοιμος να πιω από αυτό, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;» είπε.
Το νερό στη Γάζα πάντα αποτελούσε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους με το 90% να μην είναι πόσιμο πριν καν ξεσπάσει η σύγκρουση, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή Υδάτων. Η τωρινή κατάσταση κάνει μονάχα τα πράγματα χειρότερα.
Πολλές οικογένειες έχουν επιλέξει να ανοίγουν ιδιωτικά πηγάδια που αντλούν νερό από πολύ βαθιά, ενώ ένας μικρός αριθμός κατοίκων που έχει την οικονομική δυνατότητα αγοράζει μεταλλικό νερό. Άλλοι αγοράζουν φθηνότερο φιλτραρισμένο επεξεργασμένο νερό από φορτηγά νερού που περιοδεύουν στους δρόμους.
Άλλη μια μεγάλη ανησυχία είναι τα χιλιάδες σκουπίδια που στοιβάζονται στους δρόμους. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ασθένειες και πανδημίες.
Οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα και φάρμακα. Λόγω των ελάχιστων πόρων πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις μονάχα σε πραγματικά κρίσιμες περιπτώσεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.