Μενού
selini
Σελήνη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μία νέα ανάλυση σεληνιακών πετρωμάτων, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo της NASAαποκάλυψε κάτι σημαντικό, που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια.

Οι ερευνητές εντόπισαν, για πρώτη φορά, την παρουσία υδρογόνου, κάτι που σημαίνει ότι οι αστροναύτες θα μπορούσαν, μία μέρα, να παράγουν νερό ακριβώς εκεί, στη Σελήνη.

Το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ (NRL) είχε δανειστεί τα πετρώματα για μια μελέτη και, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το στοιχείο σε ένα από τα δείγματα. 

«Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει πόρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στη σεληνιακή επιφάνεια όταν θα υπάρχουν πιο τακτικές ή μόνιμες εγκαταστάσεις εκεί» ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, γεωλόγος Κάθριν Μπέρτζες.

«Ο εντοπισμός πόρων και η κατανόηση του τρόπου συλλογής τους, πριν φτάσουμε στη Σελήνη, θα είναι απίστευτα πολύτιμο για τη διαστημική εξερεύνηση». 

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της NASA, η αποστολή ενός μπουκαλιού νερού στον δορυφόρο της Γης θα κόστιζε χιλιάδες δολάρια. Επομένως, αν καταστεί δυνατή η παραγωγή νερού εκεί, θα μειωθεί αστρονομικά το κόστος.

«Τα κοιτάσματα υδρογόνου της Σελήνης θα μπορούσαν να εξορύσσονται αν είναι "επαρκώς άφθονα" και θα μπορούσαν να διασπαστούν στα συστατικά του για τη δημιουργία ορισμένων από τα βασικά προϊόντα που θα χρειαστούμε για να εγκατασταθούμε εκεί», επεσήμανε η Αμερικανική Διαστημική Εταιρεία.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης θεωρείται, εδώ και καιρό, η βέλτιστη τοποθεσία για οποιαδήποτε μελλοντική σεληνιακή βάση, επειδή οι πολυάριθμοι κρατήρες της δέχονται, μονίμως, ηλιακό φως, αλλά έχουν και σκιά. Έτσι, καθίσταται δυνατή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών, ενώ παράλληλα υπάρχει πάγος για εξόρυξη νερού, όπως σημειώνει το New Scientist.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως τα στοιχεία συλλέχθηκαν κοντά στον ισημερινό και όχι στους πόλους του φεγγαριού, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα του NLR προσφέρουν «σημαντικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα και τη διατήρηση του μοριακού υδρογόνου, σε περιοχές πέρα από τους σεληνιακούς πόλους».

Δείτε επίσης:

Πώς «διαβάζει» η Αθήνα το «διπλωματικό φάουλ» του Σούνακ σε βάρος του Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο

Η παράνομη σχέση της Δέσποινας με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και ο νόμος της μιας νύχτας

Εκνευρίστηκαν με την Ιωάννα Τούνη στο TikTok για το «νούμερο 1 influencer» - «Χαλάρωσε λίγο»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.