Η ξαφνική διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτι που μπορεί να είναι από απλά ενοχλητικό ως και επικίνδυνο για τη ζωή ανθρώπων, ιδίως σε δύσκολες μέρες ακραίου ψύχους ή καύσωνα. Στην Ελλάδα έχουμε μνήμες ακόμα και πολυήμερων διακοπών της ηλεκτροδότησης που συνέβησαν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Οι διακοπές ρεύματος στη χώρα μας όμως είναι συνήθως τοπικές και προφανώς καμία τους δεν είναι ούτε καν κοντά στο να χαρακτηριστεί «το μεγαλύτερο μπλακ-αουτ που συνέβη ποτέ». Στην πραγματικότητα αυτό συνέβη στην Ινδία το 2012. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Η χώρα των μεγάλων μπλακ-αουτ
Η Ινδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στον πλανήτη. Την ξεπερνούν μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα. Είναι επίσης γνωστή για το αρκετά προβληματικό δίκτυο ηλεκτροδότησης το οποίο πολλές φορές -ιδίως τις προηγούμενες δεκαετίες- προκαλούσε πολύ συχνές διακοπές ρεύματος, όπως για παράδειγμα ένα μεγάλο μπλακ άουτ που συνέβη το 2001. Πάντως το πραγματικά μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία συνέβη και πάλι στην Ινδία αλλά 11 χρόνια μετά.

Ένας πολύ δυνατός καύσωνας το καλοκαίρι του 2012 οδήγησε τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδα-ρεκόρ φέρνοντας ταυτόχρονα το όλο το σύστημα παραγωγής-κατανάλωσης στα όριά του.
Αν δεν έφταναν όλα αυτά, η εποχή του μουσώνων έφτασε λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο με αποτέλεσμα τελικά τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας να μην μπορέσουν να αντέξουν τις τεράστιες απαιτήσεις, Το δίκτυο τελικά κατέρρευσε.
Η πρώτη από τις αποτυχίες του συστήματος συνέβη στις 30 Ιουλίου και στο δίκτυο Bina-Gwalior. Με την πτώση της συγκεκριμένης γραμμής ξεκίνησε ένα μεγάλο ντόμινο. Τα γύρω εργοστάσια παραγωγής ενέργειας έκλεισαν, αυτό οδήγησε σε ελλείψεις και τελικά στο να μείνουν 400 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα.
Το πραγματικά μεγαλύτερο μπλακ αουτ που συνέβη ποτέ
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μπλακ άουτ που έγινε ποτέ, αν κριτήριο είναι ο αριθμός των ανθρώπων, που επηρεάστηκαν από αυτό. Την πρωτιά αυτή όμως την κράτησε για λίγες μόνο ώρες καθώς την αμέσως επόμενη μέρα ένα ακόμα μεγαλύτερο μπλακ άουτ βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι.
Περίπου το 38% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί ώστε 22 από τις 28 περιφέρειες σε Βορρά και Ανατολή να επηρεαστούν. Έτσι, υπολογίζεται ότι 620 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τους μισούς στη χώρα, έμειναν χωρίς ρεύμα.

Tα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν και τα φανάρια στις μεγάλες πόλεις έσβησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα αδιανόητο χάος στους δρόμους του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. Σπίτια, νοσοκομεία, επιχειρήσεις και μαγαζιά έκλεισαν αδρανοποιώντας πόλεις και τεράστιους πληθυσμούς ανθρώπων.
Για να το πούμε και διαφορετικά, εκείνη την ημέρα περίπου το 10% της ανθρωπότητας έμεινε χωρίς ρεύμα. Το μόνο καλό σε όλη την υπόθεση είναι ότι το πρόβλημα λύθηκε σχετικά γρήγορα και οι περισσότερες περιοχές τη χώρας να έχουν και πάλι ρεύμα από την 1η Αυγούστου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.