Στον Ναγίμπ Μπουκέλε είναι στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών αναλυτών, τα τελευταία 24ωρα.
Για πολλούς, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ είναι ένας εθνικός ήρωας που πολεμά τις άγριες συμμορίες της χώρας.
Για άλλους, ο λαϊκιστής πολιτικός είναι ένας αυταρχικός ηγέτης που πρωτοστατεί στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του.
Ο Μπουκέλε, σύμφωνα με το Associated Press, έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου με τρόπο που λίγοι άλλοι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταφέρει κάτι ανάλογο τον τελευταίο καιρό.
Ο αυτοαποκαλούμενος «πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου» είναι πιθανό να φτάσει εύκολα σε μια δεύτερη προεδρική θητεία μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής στο Ελ Σαλβαδόρ.
Αφού παρέκαμψε το σύνταγμα της χώρας, σχετικά με την υποψηφιότητά του και το δικαίωμα μιας ακόμα θητείας του, ο Μπουκέλε φαίνεται πως έχει την υποστήριξη από επτά έως εννέα στους 10 ψηφοφόρους, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Ελ Σαλβαδόρ: Εξαπλώνονται οι τακτικές
Η σχεδόν βέβαιη νίκη του Μπυοκέλε θα εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του», εκτιμά το AP. Οι σκληρές τακτικές του, μάλιστα, έχουν υιοθετηθεί τελευταία από γειτονικές χώρες, όπως ο Ισημερινός, η Ονδούρα και η Δομινικανή Δημοκρατία.
«Αυτό ανησυχεί τους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή», τονίζεται στο Associated Press.
Όταν εξελέγη για πρώτη φορά το 2019, ο παλαιστινιακής καταγωγής Μπουκέλε, πρώην στέλεχος εταιρείας, έγινε ο νεότερος ηγέτης στη Λατινική Αμερική.
Λάτρης του θεάματος, έχει προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου σε events που διοργανώνονται στο Ελ Σαλβαδόρ. Πρόσφατα, άλλωστε η χώρα, φιλοξένησε τον διαγωνισμό Μις Υφήλιος, αλλά και το μεγαλύτερο αστέρι του ποδοσφαίρου, τον Λιονέλ Μέσι, για να παίξει στο Ελ Σαλβαδόρ αγώνα προετοιμασίας.
Η μεγάλη άνοδος του Μπουκέλε ήρθε το 2022 με τον σκληρό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον των συμμοριών, οι οποίες τρομοκρατούσαν εδώ και καιρό το Ελ Σαλβαδόρ.
Ελ Σαλβαδόρ: Πόλεμος με τις συμμορίες
Με φόντο τον πόλεμο εναντίον των συμμοριών, η κυβέρνησή του έχει εγκλωβίσει 76.000 ανθρώπους - περισσότερο από το 1% του πληθυσμού - σε φυλακές, όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει περιπτώσεις βασανιστηρίων και θανάτους περισσότερων από 150 κρατουμένων.
Η κυβέρνησή του, έχει επίσης κατηγορηθεί για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του Μπουκέλε, Φέλιξ Ουλόα, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση «έκανε λάθη» κρατώντας χιλιάδες ανθρώπους που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα.
Σύμφωνα με το AP, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ είναι πλέον ένας από τους χαμηλότερους στη Λατινική Αμερική, ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια η χώρα συγκαταλέγονταν στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο.
Να σημειωθεί ότι ο Μπουκέλε κατηγορείται πως έχει κατασκευάσει μια έναν μηχανισμό προπαγάνδας, που έχει καταφέρει να πείσει τους πολίτες ότι ο ίδιος είναι απαραίτητος για τη χώρα.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή του κατηγορείται ότι «χτυπάει» δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές της.
Ελ Σαλβαδόρ: Η κριτική στον Μπουκέλε
Πολλοί κάτοικοι του Ελ Σαλβαδόρ, πιστεύουν ότι ο Μπουκέλε έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην εικόνα του και στα βασικά προβλήματα της χώρας, όπως η φτώχεια. Άλλωστε, περίπου οι μισοί κάτοικοι του Σαλβαδόρ αντιμετώπισαν επισιτιστική ανασφάλεια το 2023.
Παρά τις προσπάθειες για προβολή της ευημερίας, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό σταματήσει, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί.
Να σημειωθεί ότι ο Μπουκέλε υιοθέτησε το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.