Τα σκουπίδια του ενός είναι το τσιμπούσι του άλλου. Η φράση δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστή για μία γυναίκα από τη Δανία, η οποία έχει καταφέρει να γλιτώνει το 90% των εξόδων για σούπερ μάρκετ ψάχνοντας σε κάδους σκουπιδιών, για τροφές και συσκευασμένα προϊόντα που κάποιοι άλλοι πετούν επιπόλαια.
«Δεν χρειάζεται να βγω έξω και να αγοράσω πράγματα», είπε η Sofie Juel-Andersen στη New York Post, περιγράφοντας πώς και τα Χριστούγεννα καταφέρνει να στήνει ολόκληρο γιορτινό τραπέζι μόνο με αποφάγια.
Ειδικός στα αποφάγια
«Βλέπω πολλά εορταστικά φαγητά να πετιούνται από τα σούπερ μάρκετ – συνήθως μπορείς να to καταλάβεις από την ποσότητα των συστατικών για γλυκά, τα λαχανικά και τα κρέατα στους κάδους απορριμμάτων», λέει η Sofie, που ειδικεύεται εδώ και καιρό στην αξιοποίηση του σπαταλημένου φαγητού.
Αφού ξεκίνησε την πρώτη της «επέλαση» στους κάδους πριν από τρία χρόνια, αυτή η «λάτρης της κονσέρβας» όπως συστήνεται, έχει κάνει πλήρη απασχόληση το χόμπι της, κάτι που της επέτρεψε να ξοδεύει μόλις 90 δολάρια σε ψώνια τον μήνα.
Η 29χρονη μοιράζεται και μέσω του Tiktok τις γνώσεις της σχετικά με το πώς διαλέγει τα ασφαλή και χρήσιμα τροφικά απορρίματα, και τα διαχωρίζει από τα δυνητικά επικίνδυνα. Το τελευταίο της επίτευγμα ήταν μία «μπάζα» από έτοιμες σαλάτες τουρσί από κόκκινο λάχανο αρκετά για να γεμίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
«Τις προάλλες βρήκα ένα κιλό κάσιους», λέει η Sophie. «Σίγουρα θα τα προσθέσω στο πιάτο. Βρήκα και πολύ τυρί, τριμμένο regato και παρμεζάνα, που δεν θα χαλάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά».
Τι είναι το «dumster diving»
Γνωστό και ως «dumster diving», η πρακτική δεν είναι πλέον μόνο μία ανάγκη των φτωχών και άπορών, αλλά και trend των φίλων της οικολογίας που προσπαθούν να περισώσουν κάτι λίγο από τα εκατομμύρια τόνων τροφής που ο πλανήτης (ο άνθρωπος δηλαδή), σπαταλά κάθε χρόνο επειδή δεν προωθούνται στον κόσμο των βιτρίνων, των ραφιών και του marketing.
Όπως έγραφε πριν μερικούς μήνες η Daily Express, η Sophie άρχισε να εξασκεί τις «καταδύσεις» στους κάδους το 2019, και έκτοτε φέρνει σπίτι όλα τα ψώνια της εβδομάδας χωρίς να έχει περάσει καν την πόρτα του σούπερ μάρκετ.
Ξεκίνησε από διευθύντρια εστιατορίου στο Άρχους της Δανίας, και γνώρισε από πρώτο χέρι τις μη βιώσιμες πρακτικές του χώρου της εστίασης. Εκείνες τις μέρες ήξερε τι είναι το dumpster diving, αλλά δεν το είχε θεωρήσει ποτέ μέσο εξοικονόμησης χρημάτων.
Όλα άλλαξαν όμως όταν το 2019 μετακόμισε στο Σίντνεϊ της Αυστραλίας, και η αδελφή της έδειξε φωτογραφίες από τα «καλούδια» που είχε βρει αυτούσια σε κάδους σκουπιδιών του δήμου.
«Νόμιζα ότι ήταν τέλειο και αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να το κάνω στην Αυστραλία» δήλωσε. Παρόλο που η Sofie είχε τα μέσα να αγοράσει τα γεύματά της, γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η επιδρομή στα σκουπίδια ήταν ένας πιο οικονομικός τρόπος για να «ψωνίσει» όσα χρειάζεται.
Η συνήθεια μετατράπηκε σταδιακά από ένα «περίεργο κυνήγι θησαυρού» σε έναν τρόπο ζωής, παρά το ότι οι φίλοι της έβρισκαν το νέο της χόμπι ήταν «αποκρουστικό».
Όταν πρωτοξεκίνησε ξόδευε 50 λίρες την εβδομάδα σε παντοπωλεία, αλλά όσο περνούσε ο καιρός τα μείωσε σε μόλις 70 λίρες το χρόνο.
«Δεν ξοδεύω καθόλου χρήματα για φαγητό πια και νιώθω ότι δεν λαχταράω πράγματα τόσο πολύ όσο παλιά. Τις προάλλες πήγα να αγοράσω λίγο αλάτι και χάθηκα εντελώς στο σούπερ μάρκετ γιατί είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που πήγα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.