Μενού
Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα
Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα | AP Photo/Boris Grdanoski
  • Α-
  • Α+

Ανυποχώρητη από τη στάση της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκαη οποία τονίζει πως στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να αναφέρεται στη χώρα ως «Μακεδονία». 

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» ανεφέρε η ίδια, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου της. 

Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, σημειώνεται πως η πρόεδρος θα τηρήσει την «επίσημη συνταγματική ονομασία». 

«Η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα» σημειώνεται, ειδικότερα. 

Πλήθος αντιδράσεων για το «Μακεδονία» της Σιλιάνοφσκα

Η δήλωσή της αυτή ήρθε μετά τις πολλές, εγχώριες και διεθνείς, αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ορκωμοσία της. 

Πλην της ελληνικής πλευράς, που - δια μέσω του ΥΠΕΞ και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη - έκαναν λόγο για προκλητική επιλογή και τόνισαν πως θέτει εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπήρξαν και σχόλια από Γερμανία και Βουλγαρία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως «η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης «είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

«Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη "Συμφωνία των Πρεσπών", με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο» είπε.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, σημείωσε πως η «χώρα του δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τη Συνθήκη Φιλίας, Καλή Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογράφει από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται» υπογράμμισε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.