Ραγδαίες εξελίξεις στο Λονδίνο, καθώς έγινε γνωστό πως πριν από λίγο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, υπέβαλε την παραίτησή του για την υπόθεση των κλεμμένων αρχαιοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, το σκάνδαλο σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του πλανήτη ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό πως εργαζόμενος του κτιρίου είχε κλέψει αντικείμενα από τις συλλογές, και τα πουλούσε σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, όπως το ebay. Μάλιστα, χθες η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε πως ανέκρινε έναν άνδρα σχετικά με την αναφερόμενη κλοπή.
Το χρονικό της κλοπής
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται από την περασμένη εβδομάδα, όταν το μουσείο ανακοίνωσε την κλποπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως και τον 19 αιώνα.
Υπογράμμισε στην ίδια ανακοίνωση πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογών είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».
Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται μεταξύ άλλων τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Τι δήλωνε για την κλοπή
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, είπε ότι το μουσείο θα γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για την ανάκτηση των αντικειμένων και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι μιλώ για όλους τους συναδέλφους όταν λέω ότι παίρνουμε πολύ σοβαρά τη φύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε».
Ο Χάρτβιχ Φίσερ πρόσθεσε ότι ο οργανισμός «έθεσε ένα τέλος σε αυτό» και ότι ήταν «αποφασισμένος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους».
Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του μουσείου, δήλωσε σχετικά: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ανησυχούσαν εξαιρετικά όταν μάθαμε νωρίτερα φέτος ότι τα αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί».
Ακόμα είπε: «Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, δημιουργήσαμε μια ανεξάρτητη επιθεώρηση για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλες τις πειθαρχικές εξουσίες που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο».
Κανένα από τα αντικείμενα, που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, σύμφωνα με το μουσείο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.