Μενού
Ακτιβιστές βανδαλίζουν το Στόουνχεντζ
Ακτιβιστές βανδαλίζουν το Στόουνχεντζ | Youtube
  • Α-
  • Α+

Μέρος του θρυλικού μνημείου Στόουνχεντζ καλύφθηκε από πορτοκαλί μπογιά που έριξαν ακτιβιστές για το κλίμα χθες, Τετάρτη (19/6), με τις αρμόδιες αρχές να ενημερώνουν πως δεν υπέστη μόνιμη φθορά.

Σύμφωνα με το BBC, τον βανδαλισμό διέπραξαν δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Just Stop Oil, δύο ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί για το Θερινό Ηλιοστάσιο, γύρω από το μνημείο ηλικίας 5.000 ετών.

Από τη μεριά της, η οργάνωση δήλωσε πως η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική, καθώς η μπογιά που χρησιμοποιήθηκε έχει ως βάση οργανικά υλικά και απομακρύνεται φυσικά με τη βροχή.

Ο λόγος για τον βανδαλισμό του Στόουνχεντζ

Tο timing των ακτιβιστών της Just Stop Oil προκύπτει προφανώς από τη δημοσιότητα που λαμβάνουν οι εορτασμοί του ηλιοστασίου για την 21η Ιουνίου, όπως προαναφέρθηκε. 

Στο Στόνουνχεντζ αποτελεί ένα καθαρά λατρευτικό κτίσμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο για να ευθυγραμμίζεται με τη γωνία πρόσπτωσης του ήλιου στη Γη κατά το θερινό ηλιοστάσιο, με τις ακτίνες του την αυγή να χτυπούν το κεντρικό του τμήμα.

Αυτή η οικοδομική του αρτιότητα είναι που το καθιστά τόσο θαυμαστό όσο και μυστηριώδες, δεδομένων των επιστημονικών και τεχνολογικών περιορισμών των ιθαγενών που το έχτισαν, χιλιετίες πριν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς της οργάνωσης, η κίνηση αποτέλεσε στόχο κατακραυγής, ακόμα και από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, που τη χαρακτήρισε «επαίσχυντη πράξη βανδαλισμού».

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ αναφέρθηκε στην παρέμβαση ως «εξωφρενική» και χαρακτήρισε το Just Stop Oil «αξιολύπητο». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA