Μενού
Χαμάς
Χαμάς | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο ένοπλος βραχίωνας της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με στιγμιότυπα από την εισβολή σε περιοχές του Ισραήλ, τη στιγμή που το Τελ Αβίβ έχει προχωρήσει σε ολικό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας

Η παλαιστινιακή οργάνωση που από το 2008 ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τον εκκωφαντικό αντίκτυπο που έχει η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ.

Στο πανηγυρικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απεικονίζονται ένοπλοι της Χαμάς να εισέρχονται σε στρατιωτικές βάσεις των Ισραηλινών κατά την έναρξη της επιχείρησης που έχουν ονομάσει «Πλημμύρα Αλ Άκσα». 

Το τέμενος Αλ Άκσα 

Το τέμενος Αλ Άκσα βρίσκεται στην «καρδιά» της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, στον λόφο που οι Εβραίοι αποκαλούν «Όρος του Ναού» (πλατεία των Τεμένων) και οι Μουσουλμάνοι «Το Ευγενές Ιερό». 

Για τη μουσουλμανική θρησκεία το Αλ Άκσα θεωρείται ως το τρίτο ιερότερο μέρος, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το συγκρότημα Αλ Άκσα περιλαμβάνει σήμερα δύο μουσουλμανικούς ιερούς τόπους: 

  • Το τζαμί Αλ Άκσα 
  • Τον Θόλο του Βράχου 

Το συγκρότημα Αλ Άκσα έχει θέα προς το δυτικό τείχος, έναν ιερό τόπο προσευχής για τους Εβραίους οι οποίοι θεωρούν το «Όρος του Ναού», ως τον ιερότερο τόπο της θρησκείας τους. Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο βασιλιάς Σολομώντας έχτισε τον πρώτο ναό εκεί πριν από 3.000 χρόνια.

Το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967 και την προσάρτησε με την υπόλοιπη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα γειτονικά τμήματα της Δυτικής Όχθης, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η κυρίαρχη οικογένεια των Χασεμιτών της Ιορδανίας που έχει την «κηδεμονία» των μουσουλμανικών και χριστιανικών χώρων, διορίζει μέλη του ιδρύματος Waqf που επιβλέπει την τοποθεσία.

Αλ Άκσα: Το status quo και η επίσκεψη «έγκλημα»

Σύμφωνα με τη μακροχρόνια ρύθμιση «status quo» που διέπει την περιοχή του Αλ Άκσα, την οποία το Ισραήλ λέει ότι διατηρεί, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να την επισκεφθούν, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσκυνούν στο συγκρότημα.

Ωστόσο οι Εβραίοι επισκέπτες προσεύχονται όλο και περισσότερο ανοιχτά στον χώρο που για τους ίδιους θεωρείται ως ο ιερότερος της θρησκείας τους παρά το status quo ενώ οι ισραηλινές αρχές έχουν προχωρήσει σε περιορισμούς της πρόσβασης μουσουλμάνων στο συγκρότημα Αλ Άκσα.

Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2023, αψηφώντας τις απειλές της Χαμάς και τις προειδοποιήσεις των πιο «ψύχραιμων φωνών» για πιθανότητα πυροδότησης νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μόλις ορκίστηκε υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ μετέβη στην πλατεία των Τεμένων υποστηρίζοντας πως «δεν θα υποκύψουμε στις απειλές της Χαμάς». Τότε, ο εκπρόσωπος της Χαμάς είχε χαρακτηρίσει την επίσκεψη «έγκλημα». 

Η επίσκεψη και η Ινφάντα 

Για την ιστορία, το 2000 η επίσκεψη στην πλατεία των Τεμένων του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης του Ισραήλ, είχε θεωρηθεί πρόκληση από τους Παλαιστίνιους. Την επομένη αιματηρές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, οι οποίες αποτέλεσαν την αρχή της δεύτερης Ιντιφάντας (2000- 2005).

Εισβολή στο τέμενος Αλ Άκσα για πρώτη φορά 

Στις 5 Απριλίου 2023, η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε για πρώτη φορά μέσα στον χώρο του τζαμιού του Αλ Άκσα, ως απάντηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στις ταραχές που είχαν προκαλέσει Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και στα διασυνοριακά χτυπήματα με ρουκέτες. 

Η εισβολή έγινε κατά τον ιερότερο μήνα των μουσουλμάνων του Ραμαζανιού αλλά και παραμονή του εβραϊκού Πάσχα. Η παλαιστινιακή ηγεσία είχε καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ σε πιστούς, τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα».

Η Χαμάς είχε καταγγείλει «έγκλημα άνευ προηγουμένου» και είχε παροτρύνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα να «πάνε μαζικά στο ισλαμικό τέμενος Αλ Ακσά για να το υπερασπιστούν».

«Στην αυλή στο ανατολικό τμήμα του συγκροτήματος, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ήταν μια σκηνή που δεν μπορώ να περιγράψω. Στη συνέχεια εισέβαλαν και άρχισαν να χτυπούν τους πάντες. Έθεσαν υπό κράτηση ανθρώπους και έβαλαν τους νεαρούς άντρες μπρούμυτα στο έδαφος ενώ συνέχιζαν να τους χτυπούν» είχε περιγράψει για την επίθεση ο Φάχμι Αμπάς, πιστός που βρισκόταν στο τζαμί.

Από την πλευρά της η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της μονάδες ασφαλείας αναγκάστηκαν να εισέλθουν στο συγκρότημα αφού, όπως υποστήριξε χωρίς ωστόσο να παράσχει στοιχεία, μασκοφόροι ταραχοποιοί κλειδώθηκαν μέσα στο τζαμί με πυροτεχνήματα, ξύλα και πέτρες.

Άξιο αναφοράς είναι πως ακόμα και στην κορύφωση της δεύτερης Ιντιφάντα την περίοδο 2003-2005 όπου Παλαιστίνιοι είχαν κλειστεί μέσα στον χριστιανικό ναό της Βηθλεέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έμπαιναν να τους σύρουν έξω, οπότε η εισβολή της αστυνομίας μέσα στο τζαμί θεωρήθηκε από αναλυτές ως πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.