Μενού
maria antoinette
  • Α-
  • Α+

Η Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα, γνωστή ως Μαρία Αντουανέτα, γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1755 και ήταν το 15ο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α' της Αυστρίας.

Οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της γέννησης της, αλλά και και το γεγονός πως μία ημέρα πριν ξεκίνησε ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβώνας (12.000 έως 50.000 υπολογίζονται οι νεκροί), θεωρήθηκαν «οιωνοί» για τη ζωή που θα είχε η μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας.

Σύντομα φάνηκε ο ατίθασος χαρακτήρας της, όταν προκαλούσε συχνά φασαρίες και αναταραχές και αρνείτο να κάνει μάθημα, για να ασχοληθεί με άλλα πράγματα.

Η Αυστρία ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις της με την υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά με τη Γαλλία και στο πλαίσιο αυτό, η Μαρία Θηρεσία καταφέρνει να υπογράψει γαμήλιο συμβόλαιο με τον Λουδοβίκο ΙΕ' για χάρη του εγγονού του.

Μετά την υπογραφή του γαμήλιου συμβολαίου η Μαρία Αντουανέτα ξεκίνησε εντατικά μαθήματα εκμάθησης γαλλικών, ώστε να είναι έτοιμη για τον ρόλο της ως βασίλισσας της Γαλλίας.

Φτάνοντας στη Γαλλία το κλίμα για την ίδια δεν ήταν και το καλύτερο. Και αυτό γιατί ήρθε σε ρήξη με το γαλλικό αντιαυστριακό κόμμα, αλλά και με τους συγγενείς του συζύγου της που της κόλλησαν το προσωνύμιο «Αυστριακή». Η ίδια δεν είχε καμία ενσυναίσθηση της πραγματικότητας με μια Γαλλία να βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση και τον λαό της να πεινάει.

Την ίδια ώρα η Μαρία Αντουανέτα ξόδευε κάθε μήνα 15.000 λίβρες για ζητήματα όπως η μόδα, οι κομμώσεις και τα πολυτελή κοσμήματα, καθώς και για την ανακαίνιση ενός πολυτελούς κτίσματος στις Βερσαλλίες, το Μικρό Τριανόν. Παράλληλα οι φήμες για την ερωτική της ζωή στο παλάτι έδιναν κι έπαιρναν με αποτέλεσμα να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η δυσαρέσκεια των Γάλλων.

Παρά το γεγονός πως η ίδια προσπάθησε από ένα σημείο και μετά να κάνει πιο απλή ζωή και να μην προκαλεί, ειδικά μετά την γέννηση των παιδιών της, η δυσαρέσκεια του γαλλικού λαού μεγάλωνε, τόσο ως προς την ίδια όσο και ως προς τον θεσμό της βασιλείας.
 

maria antoinette film

Η Γαλλική Επανάσταση

Το 1789 στην Γαλλία θα λάμβαναν μέρος κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές οι οποίες θα οδηγούσαν στην ανατροπή της μοναρχίας.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 1789 ο λαός του Παρισιού ξεχύθηκε στο βασιλικό ανάκτορο των Βερσαλλιών και εξαγριωμένος κατευθύνθηκε προς το υπνοδωμάτιο της Μαρίας Αντουανέτας. Εκείνη από μια μυστική έξοδο κατάφερε να φτάσει στα διαμερίσματα του βασιλιά και έτσι γλίτωσε το λιντσάρισμα.

Η βασιλική οικογένεια βλέποντας τον κίνδυνο αποφάσισε να δραπετεύσει από το Παρίσι για το εξωτερικό χωρίς όμως επιτυχία, αφού έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν.

Αμέσως μεταφέρθηκε πίσω στο Παρίσι και όπου και φυλακίστηκε για να οδηγηθεί τελικά στην γκιλοτίνα όπου και αποκεφαλίστηκε. 
 

μαρια αντουανετα

Το παντεσπάνι που δεν είπε ποτέ 

Στις 16 Οκτωβρίου του 1793, η Μαρία Αντουανέτα, αποκεφαλίζεται στην Place de la Revolution σημερινή Place de la Concorde. Είναι η τελευταία βασίλισσα της Γαλλίας.

Το όνομα της είναι συνδεδεμένη με δύο φράσεις, τη μία πάντως δεν την είπε ποτέ. Της αποδίδεται η θρυλική φράση: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι», μια φράση που την είχε χρησιμοποιήσει ήδη ο Ζαν Ζακ Ρουσώ στο βιβλίο του Απολογίες, όταν η βασίλισσα ήταν μόλις 9 ετών.

Το γεγονός πως η κατάσταση στην Γαλλία ήταν άθλια και η Μαρία Αντουανέτα έδειχνε περιφρόνηση και καμία κατανόηση για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας είχε ως αποτέλεσμα η φράση αυτή να την ακολουθήσει για πάντα.  

Αντίθετα, η φράση η οποία πράγματι έχει βγει από τα χείλη της είναι η τελευταία πριν καρατομηθεί. Λίγο πριν οδηγηθεί στην γκιλοτίνα πάτησε κατά λάθος το παπούτσι του δήμιου της και του είπε «Pardonnez moi, monsieur. Je ne l'ai pas fait expres» που σήμαινε «Συγχωρήστε με, κύριε. Δεν το έκανα επίτηδες».

Βέβαια, οι ιστορικοί κάνουν λόγο πως μόνο τυχαία δεν πάτησε το πόδι του δήμιου της αφού εστω κι εκείνη την στιγμή ήθελε με κάποιο τρόπο να δείξει της ανωτερότητά της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.