Την ώρα που το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει εκ νέου για το πώς θα απαντήσει στην επίθεση –με drones και πυραύλους– του Ιράν, αποκαλύπτονται περισσότερες πληροφορίες για τον λόγο, για τον οποίο η Τεχεράνη «αρκέστηκε» σε μία επιχείρηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο υποπτέραρχος και εν αποστρατεία ιπτάμενος, Γιάννης Βαμβάκος, μίλησε στην ΕΡΤ αναλύοντας τις παραμέτρους πίσω από τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4). Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, στάθηκε στα αίτια πίσω από την επίθεση με drones.
Ειδικότερα, μία δέσμη χτυπημάτων με drones ήρθαν από την Υεμένη και κινήθηκαν παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η μεγαλύτερη ξεκίνησε απ' όλη την επικράτεια του Ιράν και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές ροές προς το Ισραήλ.
«Μία δέσμη ξεκίνησε από την Υεμένη και κινήθηκε παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας εντός του εναέριου χώρου. Αποκρούστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους Αμερικανούς, από τα συστήματα των πλοίων που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα» είπε αρχικά ο υποπτέραρχος.
«Η μεγαλύτερη δέσμη ξεκίνησε από διάφορα σημεία στο Ιράν, περίπου από τη μέση και βόρεια από το κέντρο και από νότια και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές τροχιές προς το Ισραήλ. Από το δυτικότερο σημείο μέχρι το Ισραήλ, είναι περίπου 650 ναυτικά μίλια, δηλαδή 200 χιλιόμετρα κάτω από τη μέση, από τη μέση είναι 1.500 – 1.600 χιλιόμετρα» πρόσθεσε.
Ιράν: Το ασύλληπτο ποσό που κόστισε στο Ισραήλ η αναχαίτιση των drones
Το βράδυ του Σαββάτου (13/04) η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους.
Η αναχαίτιση των εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κόστισε στο Τελ Αβίβ έως και 5 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 1,35 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το ifpnews που επικαλείται την εφημερίδα Yedioth Ahronoth .
Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του αρχηγού του ισραηλινού επιτελείου στρατού, ταξίαρχος Ραμ Αμινάχ , ο οποίος δήλωσε ότι «το κόστος της άμυνας χθες το βράδυ υπολογίζεται μεταξύ 4-5 δισ. σέκελ (1,08-1,35 δισ. δολάρια)».
«Μιλάω μόνο για αναχαίτιση σε αυτά που εκτόξευσαν οι Ιρανοί και όχι για τραυματισμούς που ήταν ελάχιστοι αυτή τη φορά», πρόσθεσε.
«Μόνο ένας πύραυλος "Arrow" που χρησιμοποιείται για την αναχαίτιση ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου κοστίζει 3,5 εκατ. δολάρια, ενώ ένας πύραυλος "Μagic Wand" κοστίζει 1 εκατ. δολάρια, εκτός από τις εξόδους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αναχαίτιση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», συμπλήρωσε ο Αμινάχ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.