Μενού
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν | Alexei Nikolsky, Kremlin Pool Photo/AP
  • Α-
  • Α+

Απάντηση στις πυρηνικές απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος του εκπρόσωπου εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. 

Ο Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει» επεσήμανε ο αξιωματούχος, ερωτώμενος για τα όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του. 

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι' αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα» τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Ρωτήθηκε, επίσης, σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη Μολδαβία.

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο» τόνισε. Προσέθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση.

«Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

Οι νέες απειλές Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο

Κατά την ετήσια ομιλία του προς τον ρωσικό λαό, ο Πούτιν προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης πως κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο, αν στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως η Μόσχα έχει τα όπλα για να πλήξει στόχους στη Δύση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962. Ο Πούτιν είχε μιλήσει προηγουμένως για τους κινδύνους μιας απευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία, όμως η σημερινή πυρηνική προειδοποίησή του είναι από τις πιο σαφείς που έχει διατυπώσει.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο και σε άλλα μέλη της ελίτ της χώρας, ο 71χρονος πολιτικός επανέλαβε την κατηγορία του πως η Δύση είναι αποφασισμένη να αποδυναμώσει τη Ρωσία και υπαινίχθηκε πως οι ηγέτες της Δύσης δεν καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ανάμειξή τους σε αυτό που χαρακτήρισε εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Ξεκίνησε την πυρηνική προειδοποίησή του με μια ειδική αναφορά στην ιδέα που άφησε να αιωρείται ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα για αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - μια πρόταση που απορρίφθηκε γρήγορα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Βρετανία και άλλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του | EPA/SERGEI ILNITSKY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;» διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας λίγο διάστημα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του, όπου διεκδικεί - με αξιώσεις - μία νέα εξαετή θητεία. 

Ακόμα, υπερηφανεύτηκε για το ευρέως εκσυγχρονισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τα νέας γενιάς υπερηχητικά πυρηνικά όπλα, για τα οποία είχε μιλήσει για πρώτη φορά το 2018, είτε έχουν αναπτυχθεί είτε είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης της ανάπτυξης και των δοκιμών τους.

Εμφανώς οργισμένος, ο Πούτιν κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη Ρωσία κατά το παρελθόν.

«Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές» προειδοποίησε. «Νομίζουν πως (ο πόλεμος) είναι κινούμενα σχέδια» σχολίασε, κατηγορώντας τους πολιτικούς της Δύσης ότι ξεχνούν τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος επειδή δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην ασφάλεια που έχουν αντιμετωπίσει οι Ρώσοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.