Μενού
Μαχητές της οργάνωσης Χαμάς
Μαχητές της Χαμάς πάνω σε αυτοκίνητο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με πληθυσμό που δεν φτάνει ούτε τα 9 εκατομμύρια κατοίκους, το Ισραήλ βρίσκεται, σύμφωνα με το globalfirepower.com, στη 18η θέση της λίστας με τις χώρες που διαθέτουν τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις.

Το τελευταίο διάστημα, ο IDF, ο ισραηλινός στρατός, βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας. Οι φονικοί βομβαρδισμοί, οι αεροπορικές επιδρομές και τα πυραυλικά χτυπήματα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 9.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στη δεύτερη φάση της επιχείρησής του, όπως παραδέχθηκε δημόσια και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Τι σημαίνει αυτό; Η χερσαία εισβολή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μάλιστα, όπως προκύπτει από ανταποκριτές στη Μέση Ανατολή, ήδη η πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη Γάζα έχει σπάσει. «Βρισκόμαστε τις πύλες της πόλης της Γάζας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ισραηλινοί.

Με δύναμη πυρός που τρομάζει, τεχνολογικά εξελιγμένα όπλα και εξαψήφιο αριθμό στρατιωτών στην περιοχή, τι είναι αυτό που κάνει τους ηγέτες της Χαμάς να ελπίζουν ότι ακόμα και τώρα μπορεί να κερδηθεί η μάχη; Είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα του πολέμου;

hamas
Μαχητές της Χαμάς.

Μια προσεκτική ματιά στην Ιστορία, μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις. Εκτός από την αραβική βοήθεια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ιράν και την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η Χαμάς μπορεί να διδαχθεί πολλά και από την πορεία του ανταρτοπόλεμου, σε πολλές ένοπλες συγκρούσεις. Όπως για παράδειγμα το αντάρτικο πόλης των Ουκρανών απέναντι στη Ρωσία.

Εισβολή στην Ουκρανία

Τον Φεβρουάριο του 2022 η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε με την υλοποίηση των ρωσικών απειλών για εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τις πρώτες μέρες του πολέμου φάνταζε ως θέμα χρόνου η νίκη για τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό του πλανήτη. Στην πορεία ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν.

Οι Ουκρανοί εκπαιδεύονταν τα τελευταία 8ετία στο αντάρτικο πόλης και κατάφεραν, όχι απλά να ανακόψουν την πορεία των Ρώσων, αλλά να ανακαταλάβουν περιοχές και να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στην αντιμαχόμενη πλευρά. Με παραστρατιωτικές οργανώσεις, αντιαρματικά, παγίδες και drones προκαλούσαν και προκαλούν πλήγματα στους Ρώσους, που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να επικρατήσουν στην περιοχή. Ο ανταρτοπόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα ακόμα και απέναντι σε υπερδυνάμεις.

Πόλεμος στο Βιετνάμ

Τα ολέθρια αποτελέσματα του ανταρτοπόλεμου διαπίστωσαν και οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, με χιλιάδες νεκρούς. Οι Βιετκόνγκ σχεδόν τελειοποίησαν το αντάρτικο, τόσο στις πόλεις, όσο και στις ζούγκλες της πατρίδας τους. Με παγίδες, αιφνιδιαστικά χτυπήματα, έξυπνες τακτικές και πάνω από όλα επιμονή και υπομονή, οι Βιετκόνγκ κατάφεραν να διώξουν από τη χώρα τους τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στις 30 Απριλίου του 1975.

Εφιάλτης στη Μογκαντίσου

Αντιμέτωποι με αντάρτες ήρθαν οι Αμερικανοί και στην Αφρική, σε μια σύγκρουση που έγινε ταινία και μάλιστα εξαιρετικά δημοφιλής. Πρόκειται για το Black Hawk Down. Στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 1993 επίλεκτη μονάδα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων βρέθηκε να μάχεται για την επιβίωσή της στο κέντρο του Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας. Στόχος της επιχείρησης ήταν η απαγωγή του Σομαλού πολέμαρχου Αϊντίντ. Η επιχείρηση απέτυχε παταγωδώς λόγω κακού σχεδιασμού και κακής διοίκησης. Στο Μογκαντίσου οι Αμερικανοί βρέθηκαν να πολεμούν απέναντι σε αντάρτες, σε ένα νέο είδος πολέμου σε αστικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

Οι Σοβιετικοί στο Αφγανιστάν

Επιπλέον, ο Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, κράτησε εννέα ολόκληρα χρόνια (27 Δεκεμβρίου 1979 - 15 Φεβρουαρίου 1989). Οι συγκρούσεις διεξήχθησαν μεταξύ των σοβιετικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν και της ομάδας αντίστασης των Μουτζαχεντίν. Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της υποστηριζόταν από πλήθος δυνάμεων μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και άλλα μουσουλμανικά έθνη.

Οι βασικές αρχές του ανταρτοπόλεμου

  • Ευμετάβλητες τακτικές.
  • Γρήγορες κινήσεις και αλλαγές θέσεων για αποφυγή περικύκλωσης.
  • Η κίνηση κατά τη νύχτα είναι συνηθισμένη για τις αντάρτικες ομάδες.
  • Οι αντάρτες επιλέγουν πάντα απροσπέλαστα σημεία και περιοχές όπου έχουν πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Αιφνιδιαστικές επιθέσεις και προτιμούν υποχώρηση αντί της εμμονής για διατήρηση θέσεων όταν η κατάσταση δεν είναι πλεονεκτική.
  • Το σαμποτάζ είναι μία σημαντική τακτική του ανταρτοπόλεμου.
  • Η εκτέλεση προσώπων σημαντικών για τον αντίπαλο και που η εξόντωση τους θεωρείται ωφέλιμη.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.