Μενού
poreia-gaza-2
Πορεία διαμαρτυρίας για την Παλαιστίνη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Με κομμένη την ανάσα» στέκεται η διεθνής κοινότητα μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Νότιο Ισραήλ, απαιτώντας παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Ιδιαίτερα μετά το φονικό ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα, την πόλη της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Παλαιστίνιοι, τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει το εικαστικό έργο «All eyes on Rafah», με περισσότερες από 44 εκατομμύρια αναδημοσιεύσεις και κοινοποιήσεις.

Ένα σύνθημα αλληλεγγύης και μια κραυγή απόγνωσης που μοιράζονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

Το σύνθημα φαίνεται ότι ξεκίνησε μετά το σχόλιο του επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για τη Γάζα. Ο Αξιωματούχος είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, ότι καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη νότια Λωρίδα της Γάζας «όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Ράφα».

Παγκόσμια κατακραυγή

Πληθαίνουν οι φωνές παγκοσμίως που υποστηρίζουν πως ο πόλεμος στη Γάζα έχει λάβει διαστάσεις «Γενοκτονίας».

Από την έναρξη του πολέμου, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι 36.171, σύμφωνα με την χθεσινή (29/5) ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης, από τους οποίους τα 13.800 είναι παιδιά και συνολικά 81.420 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις ισραηλινές επιθέσεις. 

Στον απόηχο των αιματηρών εξελίξεων, η Υπουργός Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε πριν μερικές ημέρες πως η σύγκρουση στη Γάζα αποτελεί πραγματική «Γενοκτονία» ενώ, Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία ήρθαν να προστεθούν στις 144 χώρες που αναγνωρίζουν επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος.

«Μια ιστορική κίνηση για δικαιοσύνη και ως η μόνη οδός για την επίτευξη ειρήνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με την ισραηλινή πλευρά να υποστηρίζει πως η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με «ανταμοιβή της τρομοκρατίας». 

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με απόφασή του και μετά από αίτημα της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος του Εγκλήματος Γενοκτονίας (1948), διέταξε να σταματήσει αμέσως κάθε ισραηλινή στρατιωτική επίθεση και ενέργεια στη Ράφα, να ανοίξει δίοδος για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας μεγάλης κλίμακας και να παρουσιαστεί Έκθεση εντός μηνός σχετικά με την πρόοδό του Ισραήλ ως προς τις προαναφερθείσες ενέργειες. 

«Η Ανατομία μιας Γενοκτονίας»

Αυτός είναι ο τίτλος της Έκθεσης της Francesca Albanese, ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η Έκθεση - κόλαφος παρουσιάστηκε στα Κράτη-μέλη του ΟΗΕ και υπογραμμίζει πως το όριο που υποδεικνύει την διάπραξη του εγκλήματος της Γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων έχει ξεπεραστεί. 

Η Γενοκτονία αποτελεί νομικό όρο διεθνούς δικαίου που αναφέρεται στη συστηματική δίωξη ενός έθνους ή φυλής με απώτερο στόχο τον αφανισμό τους και σύμφωνα με την Έκθεση, ορισμένα από τα νομικά κριτήρια έχουν ήδη πληρωθεί στην περίπτωση του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος του Εγκλήματος Γενοκτονίας (1948), τρία είναι τα στοιχεία που εντοπίζονται και υποδηλώνουν πιθανή Γενοκτονία, υποστηρίζει η Francesca Albanese, σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης

1. Δολοφονία μελών ομάδας

2. Πρόκληση σοβαρών σωματικών ή ψυχικών βλαβών σε μέλη ομάδας

3. Σκόπιμη επιβολή συνθηκών ζωής με στόχο τον φυσικό αφανισμό, ολικό ή μερικό, μελών της ομάδας.

Ισραηλινοί Άραβες και Εβραίοι ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στην πόλη Χάιφα με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου. Κρατούν πλακάτ «Σταματήστε τη γενοκτονία»
Ισραηλινοί Άραβες και Εβραίοι ακτιβιστές υπέρ της ειρήνης συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στην πόλη Χάιφα με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου. Κρατούν πλακάτ «Σταματήστε τη γενοκτονία» | EPA/ATEF SAFADI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Έκθεση συγκέντρωσε τα πυρά του Ισραήλ, με τον Πρεσβευτή τους στα Ηνωμένα Έθνη να κατηγορεί ότι επιχειρείται μια προσπάθεια «άσεμνης αντιστροφής της πραγματικότητας» υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει ιδρυθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της Γενοκτονίας των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία. 

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι γίνεται Γενοκτονία στη Γάζα σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αλλά καλεί το Ισραήλ να πράξει περισσότερα για να εγγυηθεί την προστασία των αθώων πολιτών. 

Σκληρή η απάντηση του Χακάν Φιντάν, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνει ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα της Γενοκτονίας. «Το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί τις πιο σκληρές και απάνθρωπες δραστηριότητες. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι αυτή η Γενοκτονία δεν θα μείνει ατιμώρητη και θα αντιμετωπιστεί τόσο κατά συνείδηση της ανθρωπότητας όσο και από το διεθνές δίκαιο», ενώ εξαπέλυσε βολές κατά των ΗΠΑ δηλώνοντας: «Η Γενοκτονία δεν θα είχε συμβεί χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ».

rafa-gaza
Επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα | Associated Press

Στο παρελθόν, κι άλλοι επιστήμονες και ερευνητές έχουν χαρακτηρίσει ως γενοκτονία τον πόλεμο στη Γάζα. O Raz Segal από το Πανεπιστήμιο Stockton υποστηρίζει ότι πρόκειται για γενοκτονία καθώς όπως αναφέρει στο TIME, οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκληρώνουν τις τρεις γενοκτονικές πράξεις της δολοφονίας, πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών και μέτρων που υπολογίζονται να επιφέρουν καταστροφή ομάδας, επισημαίνοντας τα μαζικά επίπεδα καταστροφής και την «πολιορκία» βασικών αναγκών όπως νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

Πληροφορίες από BBC, Reuters, Time.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.