Συνολικά 24 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εν ενεργεία και μη, έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα με ελικόπτερο ή αεροπλάνο στην πρόσφατη ιστορία, με τελευταίο τον πρόεδρο του Ιράν.
Επιπλέον, ένας γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σκοτώθηκε σε σε συντριβή αεροσκάφους, ενώ ορισμένοι αρχηγοί κρατών σώθηκαν από τα συντρίμμια των αεροπλάνων και των ελικοπτέρων στα οποία επέβαιναν.
Οι αρχηγοί κρατών που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα
Η αιματοβαμμένη λίστα ξεκινάει με τον πρωθυπουργό της Σουδίας, Άρβιντ Λίντμαν, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος της KLM τύπου Douglas DC-2 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Κρόιτον στη Βρετανία, στις 9 Δεκεμβρίου 1936. Από τους 17 επιβαίνοντες διασώθηκαν μόνο δύο.
Ακολούθησε ο πρόεδρος της Παραγουάης, Χοσέ Φέλιξ Εστιγκαρίμπια, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 7 Σεπτεμβρίου 1940 όταν το το αεροσκάφος τύπου Potez 25 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη, ενώ πετούσε από το Άλτος στην εξοχική του κατοικία στο Σαν Μπερναντίνο.
Ο Βλάντισλαβ Σικόρσκι, πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Πολωνίας σκοτώθηκε επίσης σε συντριβή αεροσκάφους στο Γιβλαρτάρ στις 4 Ιουλίου 1943 όταν το Consolidated B-24 Liberator κατέπεσε αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της βρετανικής κτήσης. Τα αίτια της συντριβής αποτελούσαν αντικείμενι διαμάχης για πολλές δεκαετίες.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ραμόν Μαγσεϊρέι, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα στις 17 Μαρτίου 1957 όταν το Douglas C-47 Skytrain, η γνωστή «Ντακότα», συνετρίβη στην πλαγιά του όρους Μανουνγκάλ στο νησί Σεμπού. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν συνολικά 26 άτομα, ενώ ένα διασώθηκε.
Ο τότε μεταβατικός πρόεδρος της Βραζιλίας, Νερέου Ράμος, σκοτώθηκε στις 16 Ιουνίου 1958 όταν το Convair CV-440 Metropolitan της Cruzeiro Airlines συνετρίβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Curitiba.
Ακόμα, στις 29 Μαρτίου 1959, ο Μπαρτελεμί Μπογκαντά, πρόεδρος της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και ένας από τους πρωτεργάτες της ανεξαρτησίας της χώρας, έχασε τη ζωή του μετά τη συντριβή του αεροπλάνου του, τύπου Nord Noratlas. Οι συνθήκες του δυστυχήματος αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας ακόμα και σήμερα, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είτε οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είτε δυσαρεστημένοι λευκοί άποικοι είχαν ανάμιξη στη συντριβή.
Στις 13 Απριλίου 1966, ο πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντούλ Σαλάμ Αρίφ, σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του de Havilland Dove στο οποίο επέβαινε 10 χιλιόμερα από τον αεροδρόμιο Basra.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ρενέ Μπαριέντο, ο οποίος αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1964, σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου 1969 όταν το ελικόπτερο τύπου Hughes 369 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στην πόλη Κοτσαμπάμπα.
Στις 30 Ιουλίου 1976 ο πρωθυπουργός της Μαδαγασκάρης, Τζοέλ Ρακοτομαλαλά, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου τύπου Aérospatiale Alouette III.
Στις 18 Ιανουαρίου 1977, το Learjet 25 του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας, Τζεμάλ Μπίτσεβιτς, συνετρίβη στο όρος Inac κοντά στην πόλη Κρέσεβο στη σημερινή Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εν μέσω κακοκαιρίας. Ο πρωθυπουργός, η σύζυγός του και έξι ακόμα άτομα έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.
Ο Αχμέντ Ουλντ Μπουσεΐφ, αρχηγός της χούντας και πρωθυπουργός της Μαυριτανίας, σκοτώθηκε σε συνετριβή του de Havilland Canada DHC-4 Caribou που επέβαινε στα ανοικτά των ακτών του Ντακάρ.
Στις 4 Δεκεμβρίου 1980, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Φρανσίσκο Σα Καρνέιρο, και ο υπουργός Άμυνας, Αντελίνο Αμάρο ντα Κόστα, σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος τους τύπου Cessna 421 συνετρίβη στην πρωτεύουσα Λισαβόνα αμέσως μετά την απογείωση. Μέχρι σήμερα γίνεται λόγος για τοποθέτηση βόμβας στο αεροπλάνο.
Στις 24 Μαΐου 1981, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Χάιμε Ρόλντος Αγκιλέρα, και ο υπουργός Άμυνας Υποστράτηγος, Μάρκο Σούμπια Μαρτίνεζ, έχασαν τη ζωή τους όταν το Beechcraft Super King Air στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στα σύνορα με το Περού. Μέχρι σήμερα επικρατούν έντονες διαφωνίες σχετικά με το δυστύχημα.
Στις 31 Ιουλίου 1981, ο πρόεδρος του Παναμά, Ομάρ Τορίχος, έχασε τη ζωή του όταν το De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter συνετρίβη σε ένα δάσος. Για τις συνθήκες της συντριβής υπάρχουν μέχρι και σήμερα αμφιβολλίες, με αρκετούς να αναφέρουν ότι επρόκειτο για δολοφονία.
Στις 19 Οκτωβρίου 1986, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ, σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος τύπου Tupolev Tu-134 συνετρίβη κοντά στα σύνορα με τη Νότιο Αφρική. Τον Μασέλ συνόδευαν και υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ στο δυστύχημα σκοτώθηκαν 30 άτομα. Στις έρευνες υπήρχαν ενδείξεις για λανθασμένους χειρισμούς του πιλότου και του πληρώματος.
Στη 1 Ιουνίου 1987, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ρασίντ Καράμι, έχασε τη ζωή του όταν βόμβα εξερράγη μέσα στο ελικόπτερο Aérospatiale SA 330 Puma στο οποίο επέβαινε. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη πίσω από το κάθισμα όπου θα καθόταν ο πρωθυπουργός και πυροδοτήθηκε λίγο μετά την απογείωση. Μόνο ο Καράμι πέθανε στην έκρηξη, ενώ ένοχοι κρίθηκαν δέκα άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.
Στις 17 Αυγούστου 1988, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον πρόεδρο του Πακιστάν, Μοχάμεντ Zia-ul-Haq, πέντε στρατηγούς και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Άρνολντ Λιούς Ράφελ, συνετρίβη κοντά στο Bahawalpur, 530 χιλιόμετρα νότια της Ισλαμαμπάντ. Και σε αυτό το δυστύχημα υπήρξαν διάφορες θεωρίες για τα αίτια της συντριβής.
Στο αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στις 6 Απριλίου 1994, ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Falcon 50 που μετέφερε τον πρόεδρο του Μπουρούντι, Κιπριέμ Νταργιαμιρά, και τον πρόεδρο της Ρουάντα, Χουβενάλ Αμπιαριμανά, πιθανότατα καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Κιγκάλι. Δεν υπήρξαν επιζώντες από το αεροπλάνο που συνετρίβη κοντά στο προεδρικό μέγαρο.
Στις 21 Αυγούστου 1997 ένα Antonov An-32 που μετέφερε τον πρωθυπουργό του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ραχίμ Γκαφορζάι, συνετρίβη στην επαρχία Μπαμιάν, ενώ μετέβαινε σε συνάντηση για τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου.
Στις 26 Φεβρουαρίου 2004, αεροσκάφος τύπου Beechcraft Super King Air που μετέφερε τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, συνετρίβη κοντά στην πόλη Μόσταρ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Συνολικά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο Τραϊκόφσκι και οι σύμβουλοί του, έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα που σημειώθηκε υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Στις 29 Οκτωβρίου 2006 ο Μουχαμαντού Ματσίντο, σουλτάνος του Σοκότο, ομόσπονδου κρατιδίου της Νιγηρίας, σκοτώθηκε όταν το Boeing 737 - 200 της ADC Airlines συνετρίβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Αμπούτζα, παρασύροντας στο θάνατο 100 ανθρώπους. Το δυστύχημα οφείλεται σε λάθος εκτίμηση του πιλότου που αποφάσισε να απογειωθεί εν μέσω κακοκαιρίας.
Στις 10 Απριλίου 2010 ένα Tupolev 154 με 96 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και του προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, κατέπεσε σε δασική περιοχή, κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Δεν υπήρχαν επιζώντες.
Ακόμα, στις 5 Φεβρουαρίου 2024, το ελικόπτερο Robinson R-66 που μετέφερε τον πρώην πρόεδρο της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινέρα, συνετρίβη στη λίμνη Ράνκο στο Λος Ρίος, λίγο μετά την απογείωση, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της πυκνής ομίχλης.
Τελευταίος στην αιματοβαμμένη λίστα είναι ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, το ελικόπτερο τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών σε ορεινή περιοχή του Ιράν. Μαζί του έχασαν τη ζωή τους ο ΥΠΕΞ της χώρας και άλλοι αξιωματούχοι.
Ο θάνατος Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
Επιπλέον, στις 18 Σεπτεμβρίου 1961, το αεροσκάφος τύπου Douglas DC-6 του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Νταγκ Χάμαρσκελντ, συνετρίβη στη βρτανική αποκία της Ροδεσίας, τη σημερινή Ζάμπια. Συνολικά 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα. Ο Χάμαρσκελντ βρισκόταν καθ' οδόν προκειμένου να λάβει μέρος σε συνομιλίες για τη σύναψη ειρήνης στο Κονγκό.
Ηγέτες που σώθηκαν από αεροπορικά δυστυχήματα
Στις 17 Φεβρουαρίου 1959, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, επέζησε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη κοντά το αεροδρόμιο Gatwick στο Λονδίνο, όπου είχε πάει για να υπογράψει συμφωνία για την Κύπρο μεταξύ Τουρκίας, Αγγλίας και Ελλάδας. Ο Μεντερές επέζησε όταν το αεροπλάνο του συνετρίβη, ενώ στο δυστύχημα, 14 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν.
Στις 9 Φεβρουαρίου 1977, η πρώην βασίλισσα της Ιορδανίας, Άλια Τουκάν, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στην πόλη Tafila. Ο σύζυγός της, ο βασιλιάς Χουσεΐν μπιν Ταλάλ, επέζησε του δυστυχήματος, το οποίο συνέβη λόγω έντονης βροχόπτωσης.
Τον Ιούνιο του 1994, ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, πρίγκιπας της Ουαλίας τότε, έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου με το οποίο πετούσε λόγω των ισχυρών ανέμων, με αποτέλεσμα να συντριβεί. Κανείς δεν τραυματίστηκε στο ατύχημα. Ο Κάρολος ήταν επιβάτης της πτήσης και είχε προσκληθεί να πετάξει με το αεροσκάφος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.