Επιχειρούμε να σβήσουμε για λίγο τις Εκλογές του 2023 από τη μνήμη μας και όσα συνέβησαν με Σπαρτιάτες, Νίκη και άλλα κόμματα της ακροδεξιάς, για να περιγράψουμε μια σχεδόν σουρεαλιστική ιστορία που συνέβη στις ΗΠΑ το 1800. Ο τίτλος αυτής της ιστορίας είναι «ισοπαλία»!
Στις προεδρικές εκλογές του 1800, που ήταν μόλις οι τέταρτες στην ιστορία του νεότευκτου τότε αμερικάνικου κράτους, δύο υποψήφιοι έλαβαν 73 ψήφους από τη Βουλή των Εκλεκτόρων, κάτι το όποιο σήμαινε ισοπαλία!
Πώς προέκυψε αυτό το πρόβλημα
Στις πρώτες εκλογές αναμετρήσεις των ΗΠΑ, κάθε πολιτεία μπορούσε να δώσει δύο ψήφους για την εκλογή του προέδρου. Ο υποψήφιος που έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους εκλεγόταν πρόεδρος και ο δεύτερος στη σειρά, γινόταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Στις εκλογές του 1796, και ενώ είχαν δημιουργηθεί πολλές φραξιές εντός των δύο πολιτικών κομμάτων, ο Φεντεραλιστής John Adams κέρδιζε την προεδρία, ενώ ο Thomas Jefferson, υποψήφιος του κόμματος Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατών (τότε ήταν ένα κόμμα και όχι δύο) τερμάτιζε δεύτερος και γινόταν αντιπρόεδρος.
Τέσσερα χρόνια μετά, η μεταξύ τους ρεβάνς ήταν ακόμα πιο δύσκολή: Ο Jefferson κατάφερνε να κερδίσει στις εκλογές τον Adams. Όμως κάπου εκεί υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Jefferson και ο συνυποψήφιος του, Aaron Burr είχαν ψηφιστεί στο εκλεκτορικό κολλέγιο από 73 φορές.
Και τώρα τι κάνουμε;
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ όριζε την παραπομπή του ζητήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας, με την κάθε πολιτεία να ψηφίζει με 1 ψήφο τον υποψήφιο της προτίμησης της.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, καθώς η «Κάτω Βουλή», όπως είναι γνωστό το σώμα των Αντιπροσώπων, είχε στην πλειοψηφία του μέλη των Φεντεραλιστών, οι οποίοι είχαν ως στόχο να παρακωλύσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας όσο περισσότερο μπορούσαν, αποφεύγοντας παράλληλα να ψηφίσουν κάποιον εκ των πολιτικών τους αντίπαλους.
Για έξι ημέρες, ξεκινώντας από τις 11 Φεβρουαρίου του 1801, οι Jefferson - Burr μονομαχούσαν με σκοπό να φτάσουν στο στόχο της πλειοψηφίας, που ισοδυναμούσε με τις ψήφους εννέα πολιτειών. Έγιναν 30 ψηφοφορίες που κατέληξαν όλες σε ισοπαλία. Τελικά, ο James A. Bayard, από το Delaware, έγινε ο πρώτος που έσπασε αυτό το ιδιότυπο «μορατόριουμ» και συμπαρέσυρε βουλευτές από τρεις ακόμα πολιτείες, ώστε να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα υπέρ του Jefferson.
Για την αποφυγή νέων ταλαιπωριών, η 12η τροποποίηση του αμερικάνικου συντάγματος το 1804 περιλάμβανε και μια πρόταση που τόνιζε ότι «εκ των δύο ψήφων του εκλεκτορικού σώματος, μια πρέπει να πηγαίνει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και μια για τον αντιπρόεδρο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.