Μενού
prigkozin
Πριγκόζιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο ιδρυτής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό». Με μία φράση που θυμίζει... αρκετά τις προφάσεις του Πούτιν για να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν φαίνεται πως παίζει το τελευταίο του χαρτί που μπορεί να τον στείλει από το εκτελεστικό απόσπασμα μέχρι την... καρέκλα του προέδρου!

Την ίδια ώρα η ρωσική γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για «ένοπλη εξέγερση» σε βάρος του Πριγκόζιν, ο οποίος στασίασε αφού κατηγόρησε τον ρωσικό τακτικό στρατό πως βομβάρδισε βάση των ανδρών του σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς. Παράλληλα, οι Αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στη Μόσχα και διάφορες περιφέρειες της χώρας.

«Συνεχίζουμε, θα φθάσουμε μέχρι τέλους», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα Telegram. «Θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας», απείλησε. «Είμαστε όλοι έτοιμοι να πεθάνουμε, και οι 25.000. Και μετά θα υπάρξουν άλλοι 25.000. Επειδή θα πεθάνουμε για την πατρίδα, θα πεθάνουμε για τον ρωσικό λαό, που πρέπει να απελευθερωθεί από αυτούς που βομβαρδίζουν άμαχο πληθυσμό», είπε κατόπιν.

Ανέφερε πως οι δυνάμεις του, ως τώρα ανεπτυγμένες στην Ουκρανία, πέρασαν τα σύνορα με τη Ρωσία και μπήκαν στην πόλη Ροστόφ (νότια). Επίσης, υποστήριξε πως οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο όταν «άνοιξε πυρ εναντίον πολιτικής οχηματοπομπής». Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αν ο ισχυρισμοί του αληθεύουν.

Γιατί ο «σεφ του Πούτιν» θέλει να μπει στη Μόσχα

Η στάση του αφεντικού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, που θεωρείται ότι αναλαμβάνει να κάνει για λογαριασμό του Κρεμλίνου τη «βρώμικη» δουλειά, να στοχοποιήσει την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας κατηγορώντας τη μάλιστα για προδοσία, στην αρχή φαινόταν ως «εντάσεις στο εσωτερικό του Κρεμλίνου». επειδή όμως ο Πριγκόζιν δεν είναι πολιτικός αλλά ηγέτης μίας από τις πιο σκληρές παραστρατιωτικές οργανώσεις στον κόσμο, όταν είδε πως η γκρίνια του δεν είχε την ανάλογη ανταπόκριση έκανε αυτό για το οποίο απειλούσε εξαρχής. Πήρε τα όπλα.

Έτσι η αυτονόμηση του επονομαζόμενου και «σεφ του Πούτιν» φαίνεται πως είναι γεγονός αν και πολλοί ήταν αυτοί που προεξοφλούσαν τη στάση του Πριγκόζιν ως μία διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να βρεθούν εξιλαστήρια θύματα, στα οποία θα χρεωθεί τελικά η αποτυχία της εισβολής στην Ουκρανία. 

Ο Πριγκόζιν λοιπόν, στράφηκε ανοιχτά κατά του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ αποδίδοντας τους άρνηση να τροφοδοτήσουν με πυρομαχικά και να παράσχουν αεροπορική υποστήριξη στο μισθοφορικό στρατό του, που πρωταγωνιστεί στη ρωσική επιχείρηση κατάληψης εδαφών στην ανατολική Ουκρανία καταβάλλοντας μέχρι τώρα βαρύ φόρο αίματος.

Το σκηνικό, που περιγράφει ο ισχυρός άντρας της Wagner μοιάζει με ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με την ηγεσία του τακτικού στρατού να βρίσκει την ευκαιρία να ξεμπερδεύει μία και καλή με τη μισθοφορική πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, που έχει το πάνω χέρι σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων. 

Το νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Wagner και ρωσικού υπουργείου Αμυνας όμως ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης, που οφείλεται στην αύξηση ή απομείωση, αντίστοιχα, της επιρροής και της ισχύος της μίας ή της άλλης πλευράς. Εδώ μιλάμε για κανονικό εμφύλιο, με τα ρωσικά ΜΜΕ να εστιάζουν στις φιλοδοξίες του Πριγκόζιν που φάνουν μέχρι και την καρέκλα της ρωσικής προεδρίας, μία στάση που είχε ενοχλήσει ακόμη και τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Image removed.

Από νωρίς βαρύ το κλίμα για Πριγκόζιν

Το κλίμα για τον επικεφαλής της Wagner είχε βαρύνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν παραδέχτηκε ότι ήταν αυτός, που ίδρυσε την εταιρεία μισθοφόρων με στρατιωτική δράση σε ΣυρίαΑφρική και Ουκρανία. Εως τότε κανείς από τη ρωσική πλευρά δεν είχε επιβεβαιώσει επισήμως όχι μόνο την εμπλοκή Πριγκόζιν αλλά και την οποιαδήποτε σχέση της οργάνωσης, που θεωρείται από τη Μόσχα παράνομη, με το Κρεμλίνο.

Δε σταμάτησε όμως εκεί. Ακολούθησε μερικές μέρες αργότερα η παραδοχή από τον ίδιο της ανάμιξης του στις αμερικανικές εκλογές με τη σχετική επικήρυξη του από το FBI, ύψους 250.000 δολαρίων, να αναφέρεται στη συμμετοχή του «σε συνωμοσία εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών παρεμποδίζοντας και καταστρέφοντας τις νόμιμες λειτουργίες της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Η απόφαση του Πριγκόζιν να εγκαταλείψει τον κρίσιμο παρασκηνιακό ρόλο του και να θελήσει να αποκαλύψει το βάθος των σχέσεων του με τον προεδρικό πυρήνα εξουσίας στη Ρωσία θεωρήθηκε από τους άσπονδους φίλους του ως απόδειξη της προσωπικής στρατηγικής του. Οι ηγετικές εμφανίσεις του δε, στα πεδία των μαχών εκλήφθηκαν από πολλούς ως μία προσπάθεια να καρπωθεί τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού κεφαλαιοποιώντας στη συνέχεια πολιτικά τη συμβολή του στον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οποια και αν είναι η ερμηνεία των κινήσεων Πριγκόζιν, είναι ξεκάθαρο πως ο αρχηγός της Wagner έχει επιλέξει να βαδίσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί παίρνοντας το ρίσκο να διευρύνει τον κύκλο των εχθρών του στη Ρωσία, με το Κρεμλίνο πάντως να παραδέχεται πρόσφατα ότι ο ίδιος θα μπορούσε να δολοφονηθεί σύντομα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. 

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες»

Επιστρέφοντας στις σημερινές εξελίξεις, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, ανακοίνωσε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες με σκοπό να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας».

Οπτικό υλικό που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής, εικονίζει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στους τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Ο περιφερειάρχης της Ροστόφ κάλεσε τους κατοίκους να «μείνουν σπίτι», ενώ αυτός της Λίπετσκ, 420 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας».

Έρευνα για «ανταρσία»

Ο Ρώσος γενικός εισαγγελέας Ίγκαρ Κρασνόφ ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως άρχισε να διενεργείται «ποινική έρευνα για την απόπειρα να οργανωθεί ένοπλη ανταρσία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αλλεπάλληλα ηχητικά μηνύματά χθες όλη την ημέρα, ο επικεφαλής της Wagner ανέφερε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις της. «Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε, κατηγορώντας τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πως διέταξε τις επιθέσεις.

Οι κατηγορίες αυτές «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η FSB κάλεσε τους μισθοφόρους της Wagner να συλλάβουν τον αρχηγό τους.

Ο ανοικτός πόλεμος αυτός φέρνει στον αφρό τις βαθιές εντάσεις στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε πως η «επιτροπή των διοικήσεων του ομίλου Wagner αποφάσισε» πως πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, καλώντας τους Ρώσους να μην προβάλουν αντίσταση στους άνδρες του ή ακόμη και να ενωθούν μαζί τους.

«Εξουσία και λεφτά»

Αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά», ανέφερε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως «παρακολουθεί» στενά τις εξελίξεις.

Ο Rώσος αντιπολιτευόμενος εξόριστος επιχειρηματίας Μιχαήλ Χοντορκόφσκι κάλεσε να υποστηριχθεί ο επικεφαλής της Wagner προκειμένου να πολεμήσει το καθεστώς του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ναι, και ο διάβολος ο ίδιος πρέπει να βοηθήσει εάν αποφασίσει να εναντιωθεί σε αυτό το καθεστώς! (...) Αν αυτός ο γκάγκστερ [ο κ. Πριγκόζιν] θέλει να επιτεθεί στον άλλον [τον κ. Πούτιν], δεν είναι ώρα να μορφάσουμε, πρέπει να βοηθήσουμε», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κ. Χοντορκόφσκι.

Χθες ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανέφερε πως, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας για το αντίθετο, ο ρωσικός στρατός έχει υποχωρήσει σε πολλούς τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια και στη Χερσώνα (νότια), καθώς και στην Μπαχμούτ, πόλη που οι Ρώσοι λένε πως κυρίευσαν έπειτα από πολύμηνες μάχες ενώ οι Ουκρανοί λένε πως πλαγιοκοπούν και προελαύνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιτυχίες» της Μόσχας, υποστήριξε ο κ. Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον οποίο οι Ρώσοι στρατιώτες «νίβονται στο αίμα τους», έκφραση με την οποία προφανώς εννοούσε πως οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Wagner, που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, είναι εντελώς αντιφατικές με τις ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, σύμφωνα με τους οποίους ο ρωσικός στρατός «απωθεί» όλες τις ουκρανικές επιθέσεις στη γραμμή του μετώπου. Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως οι δυνάμεις της Ουκρανίας ετοιμάζονται να επιτεθούν στην Μπαχμούτ, «επωφελούμενες από την προβοκάτσια του Πριγκόζιν».

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως η ουκρανική αντεπίθεση αποτελεί αποτυχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται απώλειες σχεδόν «καταστροφικές». Την Πέμπτη, ο κ. Σοϊγκού δήλωνε πως ο ουκρανικός στρατός «ανασυντάσσεται» αφού απέτυχε να διαπεράσει τις ρωσικές άμυνες.

Ο κ. Πριγκόζιν χαρακτηρίζει «απάτη» τις ανακοινώσεις περί νικών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, καταγγέλλει πως «κρύβει» τις δυσκολίες και τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Ενώ αντιπολιτευόμενοι και ακόμη και ανώνυμοι Ρώσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Wagner αμφισβήτησε χθες τους λόγους που εξαπολύθηκε αυτή που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». «Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για μερικά καθάρματα που ήθελαν να προαχθούν», και «ολιγάρχες» που τον «είχαν ανάγκη» και σκόπευαν να μοιραστούν τα λάφυρα, ενώ το Κίεβο ήταν κατ’ αυτόν «έτοιμο να αποδεχθεί την όποια συμφωνία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.