Φως στο μυστήριο του Στόουνχεντζ προσπαθεί να «ρίξει» ο Guardian. Μία ανακάλυψη που έγινε πριν από δύο εβδομάδες ενδέχεται να συνδέεται με την εξαφάνιση των αρχαίων Βρετανών.
Συγκεκριμένα, ο Pooka Swali από το ινστιτούτο Crick ανακοίνωσε την ανακάλυψη του Yersinia Pestis. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί την πανώλη και βρέθηκε στην οδοντοστοιχία τριών αρχαίων Βρετανών που πέθαναν πριν από 4.000 χρόνια (οι δύο στο Σόμερσετ και ο άλλος στην Κουμπρία).
Αυτή η ανακάλυψη ενδέχεται να φέρει φως στο μεγάλο μυστήριο της εξαφάνισης των αρχαίων Βρετανών πριν από 5 χιλιετίες, που αφού έφτιαξαν το Στόουνχεντζ εξαφανίστηκαν.
Η πανδημία της πανώλης
Πριν από αυτή την ανακάλυψη, η πανώλη είχε βρεθεί σε έναν σκελετό 1.500 ετών που βρέθηκε σε έναν χώρο ταφής κοντά στο Κέιμπριτζ.
Ο σκελετός ανήκε σε άτομο που πέθανε κατά την εξάπλωση της πανώλης στην εποχή του Ιουστινιανού. Παρόλο που οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει DNA πανώλης και σε άλλους σκελετούς στην Ευρώπη και την Ασία δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν ο ιός είχε φτάσει στα βρετανικά εδάφη. Τώρα όμως αυτό φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε.
Η πανδημία της πανώλης σκότωσε περισσότερο από τον μισό βρετανικό πληθυσμό στα μέσα του 14ου αιώνα και πυροδότησε έναν αγώνα μεταξύ αρχόντων και δουλοπάροικων, που οδήγησε στην κατάρρευση της φεουδαρχίας και την εμφάνιση του καπιταλισμού.
Οκτακόσια χρόνια νωρίτερα, φαίνεται πως η πανούκλα του Ιουστινιανού είχε σταματήσει τις προσπάθειες της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από το να ανακαταλάβει τις χαμένες δυτικές επαρχίες της.
Οι συνέπειες της προϊστορικής πανώλης που σκότωσε Βρετανούς στο Σόμερσετ και την Κούμπρια ήταν τόσο έντονες, που σημάδια της εξακολουθούν να είναι ορατά μέχρι και σήμερα στους σκελετούς των Βρετανών.
Πώς έμοιαζαν οι αρχαίοι Βρετανοί
Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς από πού κατάγονται οι Βρετανοί. Ο πιο παλιός βρετανικός ανθρώπινος σκελετός βρέθηκε στις Βρετανικές Νήσους και ανήκει στον Τσένταρ Μαν.
Με βάση τον σκελετό αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι πρώτοι Βρετανοί δεν ήταν ανοιχτόχρωμοι όπως σήμερα, αλλά είχαν καφέ σκούρο δέρμα, μαύρα μαλλιά και γαλαζοπράσινα μάτια.
Σχεδόν 6.000 χρόνια μετά οι απόγονοι του Τσένταρ Μαν είχαν σκουρόχρωμο δέρμα και σκούρα μαλλιά και μετανάστευσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη διαδίδοντας τη γεωργία. Μοιάζουν με τους σύγχρονους Νοτιοευρωπαίους που έχουν πάρει το DNA τους και όσο για την γλώσσα που μιλούσαν φαίνεται πως ήταν η διάλεκτος Euskara.
Πώς εξαφανίστηκαν
Οι αρχαίοι Βρετανοί δημιούργησαν το γνωστό Στόουνχεντζ γύρω στα 4.000 με 5.000 χρόνια πριν και αργότερα εξαφανίστηκαν. Τότε εμφανίστηκαν νέες ομάδες κτηνοτρόφων ανώτερες από αυτούς. Πριν από περίπου 5.000 χρόνια, αυτοί οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να μεταναστεύουν προς τα δυτικά μέσω της βόρειας Ευρώπης, φτάνοντας στα Βρετανικά Νησιά μισή χιλιετία αργότερα.
Ο Amesbury Archer ήταν ένας από τους νέους μετανάστες και ο τάφος του, ηλικίας 4.300 ετών, ανακαλύφθηκε το 2002 από αρχαιολόγους, μερικά μίλια μακριά από το Στόουνχεντζ.
Η βία λογικά έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξαφάνιση των πρώτων Βρετανών. Μπορεί να είχαν αρκετά όπλα και άντρες, αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά για να ανταγωνιστούν τις νέες ομάδες, παρά το γεγονός ότι αυτές ήταν μικρότερες.
Ο Αμερικανός γενετιστής Ντέιβιντ Ράιχ αναφέρει ένα παρόμοιο ιστορικό γεγονός της Αμερικής του 16ου αιώνα, όταν μικροί αριθμοί Ισπανών κατακτητών οπλισμένοι με όπλα και ατσάλι κατάφεραν να νικήσουν τεράστιες και εξελιγμένες αυτοκρατορίες.
Αυτές οι φαινομενικά θαυματουργές νίκες ήταν δυνατές μόνο επειδή τα μικρόβια του Παλαιού Κόσμου, πρώτα η ευλογιά και μετά άλλες βοήθησαν τους Ισπανούς να νικήσουν τον εχθρό.
Μια προιστορική πανδημία φαίνεται ότι έκανε τους βοσκούς να μεταναστεύσουν προς την βόρεια Ευρώπη, αφού στοιχεία δείχνουν μια τεράστια δημογραφική κατάρρευση πριν από 5.000 χρόνια, με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 60% και να παραμένει έτσι για αιώνες. Αν και δεν είναι σίγουρο, η πανδημία φαίνεται να είναι η πιο λογική εξήγηση για αυτήν μεγάλη αλλαγή.
Η επιρροή τους στον κόσμο
Με τον ερχομό τους οι νέοι μετανάστες έφεραν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την τότε εποχή. Όχι μόνο άλογα και βαγόνια, αλλά και κεραμικά και μεταλλικά εργαλεία, τα οποία ουσιαστικά σηματοδότησαν το τέλος της νεολιθικής εποχής και την αρχή της εποχής του χαλκού.
Παρόλο που συνέχιζαν να εμπλουτίζουν με τις νέες τους τεχνολογίες και τα επόμενα χρόνια η τελευταία τους μετακίνηση έγινε την τρίτη χιλιετία π.Χ.
Οι κτηνοτρόφοι είναι και η πιο πιθανή πηγή ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, η οποία περιλαμβάνει αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, ρωσικά, φαρσί και χίντι, που ομιλούνται από το ήμισυ περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο σύγχρονος λευκός βρετανικός πληθυσμός σίγουρα δεν είναι οι ιθαγενείς των Βρετανικών Νήσων, αλλά είναι απόγονοι μεταναστών που έφτασαν με βάρκες.
Κι αυτό το κατάφεραν λόγω του βακτηρίου Yersinia pestis που τους έκανε να φύγουν εξαρχής από τους τόπους τους.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.