Μενού
Vlora
AP images
  • Α-
  • Α+

Μια «Πύλος» υπήρχε ανέκαθεν στα Βαλκάνια. Ήταν 7 Αυγούστου του 1991, και το πλοίο Vlora ξεφόρτωνε ζάχαρη από την Κούβα στο λιμάνι Durrës (Δυρράχιο) της Αλβανίας.

Εκεί, ένα πλήθος, το οποίο εικάζεται πως άγγιζε τα 18.000 άτομα ξεκίνησε να σκαρφαλώνει, να πετάει σχοινιά, να προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπει στο πλοίο του εμπορικού ναυτικού. Ο καπετάνιος Halim Milaqui, είδε μπροστά του ένοπλους συμπολίτες του και άλλους που ήταν έτοιμοι για όλα, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη ρημαγμένη -ύστερα από την πτώση του κομμουνισμού- χώρα τους.

Είχαν καταφέρει να εισβάλλουν στο πλοίο, να στοιβαχτούν ώμο με ώμο, να κρεμαστούν ακόμα και στα πλαϊνά. Το πλοίο, έχοντας ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια βάρους και με απενεργοποιημένο ραντάρ και εφεδρικές γεννήτριες, σάλπαρε με προορισμό το Μπρίντιζι. Εκεί, δέχθηκαν σήμα από το λιμενικό να μη δέσουν, διότι η πόλη είχε ήδη δεχτεί ροές χιλιάδων μεταναστών από την Αλβανία.

Το πλοίο συνέχισε για το Μπάρι. Παρά το γεγονός ότι το λιμενικό της πόλης δεν ήταν έτοιμο για να υποδεχτεί το πλοίο (η αστυνομία λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας), ο καπετάνιος πίεσε επιτακτικά για την αποβίβαση του πλοίου.

Στα πρόθυρα εξάντλησης, χωρίς νερό και φαγητό

Οι χιλιάδες μετανάστες είχαν μείνει 36 ώρες με ελάχιστο ή καθόλου φαγητό και νερό. Στα πρόθυρα της εξάντλησης, κάποιοι χρησιμοποίησαν σχοινιά για να φτάσουν μόνοι τους στα νερά της Ιταλίας. Όταν το πλοίο αποβίβασε, αψηφώντας τις απειλές της ένοπλης αστυνομίας, χιλιάδες «κουρσάροι» προσπάθησαν να φύγουν τρέχοντας και να χαθούν στο πλήθος.

Μεσολάβησαν αυστηρές συστάσεις από την κυβέρνηση της Ιταλίας για εκ νέου επέμβαση της αστυνομίας ώστε να μεταφερθούν οι μετανάστες στο άδειο Stadio de la Vitoria.

Vlora
Vlora: Οι Αλβανοί μετανάστες βουτάνε με σχοινιά στο λιμάνι του Μπάρι | AP Images

Τελικά περίπου τρεις χιλιάδες άτομα έμειναν στο λιμάνι και οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο άδειο στάδιο, σε ένα άνευ προηγουμένου «μάντρωμα». Στο λιμάνι τους παρασχέθηκε νερό και ψωμί το όποιο έπεφτε από ελικόπτερα(!), ενώ στο στάδιο, νοσοκομειακές μονάδες συνέδραμαν στην περίθαλψη γυναικών, παιδιών, όλων όσων είχαν γονατίσει από την εξάντληση. Σε μια ακραία χαοτική κατάσταση, μετανάστες πάλευαν με αστυνομικούς προσπαθώντας να κερδίσουν την παραμονή τους στη χώρα έστω και με αίμα, ενώ οι πιο αδύναμοι παραδόθηκαν αμέσως.

Υπήρξαν νεκροί;

Προφορικές μαρτυρίες και ρεπορτάζ της αλβανικής τηλεόρασης, κάνουν λόγω για τουλάχιστον 12 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από τις συμπλοκές των μεταναστών με την ένοπλη αστυνομία.

Τελικά, η ιταλική πολιτεία επέλεξε να «δελεάσει» με το ποσό των 40 δολαρίων, συν νέα ρούχα, όσους είχαν την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο. Σύμφωνα με καταγραφές της εποχής, η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών (17.466 άτομα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση) επέστρεψε στην Αλβανία με ακτοπλοϊκα, επίγεια και εναέρια μέσα.

(με στοιχεία από La Republica, News.com.au)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.