Μενού
Silvio Berlusconi
Σίλβιο Μπερλουσκόνι | ΑΠΕ - ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Αν μπορούσε με κάποιον τρόπο η μεταπολεμική Ιταλία να καθρεπτιστεί σε ένα πρόσωπο, αυτό θα ήταν το πρόσωπο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 86 του χρόνια χτυπημένος από τη λευχαιμία, έχοντας πρώτα αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη χώρα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπήρξε πρωθυπουργός της Ιταλίας για τρεις θητείες (1994-1995, 2001-2006 και 2008-2011) και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της χώρας στη μεταπολεμική της ιστορία. Υπήρξε επίσης ιδιοκτήτης της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Mίλαν (την οποία έσωσε από σχεδόν βέβαιη χρεοκοπία) και φυσικά ενός μιντιακού κολοσσού της γειτονικής χώρας που γιγαντώθηκε κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η φιγούρα και η πορεία του Μπερλουσκόνι σημάδεψε τη σύγχρονη Ιταλία. Ταυτόχρονα όμως σημαδεύτηκε από οικονομικά σκάνδαλα, σεξουαλικές υποθέσεις, δικαστήρια, δωροδοκίες, ναρκωτικά και συγκρούσεις με πολιτικούς και άλλους αντιπάλους του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι συνήθως για τα περισσότερα από αυτά (όσα τουλάχιστον οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη), η κατάληξη έφερνε τον Μπερλουσκόνι και τους δικηγόρους του να πανηγυρίζουν.

Είναι τελείως ενδεικτικό ότι ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 35 δικαστικές υποθέσεις που τον αφορούν, μόλις μία εξ αυτών οδήγησε σε τελεσίδικη καταδίκη του. Αυτή αφορούσε φορολογική απάτη και υπεξαίρεση και αποφασίστηκε το 2013 από Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν 4 χρόνια κάθειρξης τα οποία δεν εξέτισε ποτέ λόγω της προχωρημένης του ηλικίας. 

Σεξουαλικά σκάνδαλα και ναρκωτικά

Αν αυτό ήταν το μόνο σκάνδαλο για το οποίο καταδικάστηκε ο Μπερλουσκόνι, εκείνο το οποίο τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα του πλανήτη ήταν φυσικά τα περίφημα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι. Επρόκειτο για δείπνα τα οποία κατέληγαν σε ροζ πάρτι και σε όργια με τη συμμετοχή νεαρών μοντέλων και σεξεργατριών. 

Στο πλαίσιο αυτού του σκανδάλου, ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε τη 17χρονη Καρίμα ελ Μαχρούγκ, γνωστή με το όνομα «Ρούμπι», προκειμένου να κάνει σεξ μαζί του.

Τελικά, ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός αθωώθηκε τόσο για τα πάρτι όσο και για τις κατηγορίες περί δωροδοκίας 20 και πλέον νεαρών γυναικών, με απώτερο στόχο να τις πείσει να ψευδομαρτυρήσουν. 

Πάντως, η θυελλώδης σεξουαλική ζωή του Μπερλουσκόνι δεν αφορούσε μόνο τα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτι. Ήδη το 2007 το περιοδικό Oggi δημοσίευσε φωτογραφίες του να περπατάει χέρι-χέρι με νεαρές γυναίκες, έξω από τη βίλα του στη Σαρδηνία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, η δεύτερη σύζυγός του, Βερόνικα Λάριο, ανακοίνωνε ότι τον χωρίζει αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο λόγος ήταν οι σχέσεις του με νεαρές κοπέλες και συγκεκριμένα με τη 18χρονη Νοέμι Λετίτσια

Σχεδόν παράλληλα με τα σεξουαλικά σκάνδαλα, ο Μπερλουσκόνι είχε εμπλακεί και σε υποθέσεις με ναρκωτικά. Πιο συγκεκριμένα, είχε κατατεθεί με στοιχεία στο ιταλικό κοινοβούλιο ότι βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα 3 κιλά κοκαΐνης σε ένα κελάρι βίλας που διατηρούσε κοντά στο Μιλάνο, πιθανόν για να το παρέχει δωρεάν στους καλεσμένους του. 

Δωροδοκίες πολιτικών αντιπάλων

Σε πολιτικό επίπεδο, τον Φεβρουάριο του 2013, ξεκίνησε μία έρευνα εις βάρος του Μπερλουσκόνι από τις αρχές ενάντια στη διαφθορά. Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε ότι το 2006 δωροδόκησε με 3 εκατομμύρια ευρώ τον Γερουσιαστή Σέρζιο ντε Γκρεγκόριο, αρχηγό του κόμματος Ιταλοί στον Κόσμο, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή του κόμματος αυτού στον συνασπισμό κομμάτων του Μπερλουσκόνι.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας ακόμα πρώην Γερουσιαστής, της κεντροαριστερής Ελιάς αυτή τη φορά, ο Paolo Rossi, είχε καταθέσει ότι έγινε απόπειρα δωροδοκίας προκειμένου να αποστατήσει από την κεντροαριστερά και να συμμετάσχει στον κεντροδεξιό σχηματισμό του Μπερλουσκόνι, με απώτερο σκοπό να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε μεν αλλά δεν εξέτισε καμία ποινή, καθώς τα αδικήματά του είχαν παραγραφεί.

Υποκλοπές και κατάχρηση εξουσίας

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό σκάνδαλο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφορούσε την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του καβαλιέρε. Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2012, κατηγορήθηκε από τις ιταλικές αρχές για τη δημοσιοποίηση υποκλαπεισών συνομιλιών από την ιταλική εφημερίδα Il Giornale η οποία ανήκε στον αδερφό του Μπερλουσκόνι.

Επρόκειτο για συζητήσεις μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Αντόνιο Γκάτζιο, διοικητών στελεχών της εταιρείας Unipol και του ιταλικού κεντροαριστερού πολιτικού Πιέρο Φασίνο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η παράνομη δημοσίευση των διαλόγων αυτών προκειμένου να επέλθει σοβαρό πολιτικό πλήγμα σε πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε ότι είχε ακούσει τις κασέτες καθώς και ότι ζήτησε τη δημοσίευσή τους.

Για την πράξη του αυτή πάντως καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση. Στο εφετείο που έγινε το 2014, ο Μπερλουσκόνι αθωώθηκε λόγω παραγραφής. 

Δυσφήμιση πολιτικού του αντιπάλου

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη του όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος έχει εκτός αυτών οδηγήθηκε στο δικαστήριο από τον πολιτικό του αντίπαλο, Αντόνιο ντι Πέτρο, αρχηγό του κόμματος Ιταλία των Αξιών.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επαναλάμβανε ξανά και ξανά σε ένα talk show ότι ο ντι Πιέτρο δεν πήρε το πτυχίο του μέσω εξετάσεων αλλά με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών.

Ο ντι Πιέτρο μήνυσε τον Μπερλουσκόνι για δυσφήμιση αλλά εκείνος δεν καταδικάστηκε ποτέ λόγω της «απόλυτης ελευθερίας του λόγου» που έχουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην Ιταλία.

Δείτε επίσης:

Το Βαθύ Λαρύγγι: Η τραγική ιστορία της Λίντα Λάβλεϊς

Τo υπουργείο που θα πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το νέο Μαξίμου και ο πόλεμος στα δεξιά της ΝΔ

Διονύσης Τεμπονέρας: Ποιος είναι ο εργατολόγος που θέλει να γράψει ιστορία με την «κιμωλία» του πατέρα του

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.