Πρωθυπουργός, παντοκράτορας των media στην Ιταλία, ιδιοκτήτης της Μίλαν που κατέκτησε τα πάντα στο γήπεδο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Καβαλιέρε της Ιταλίας, έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, νικημένος από τη λευχαιμία με την οποία πάλευε τα τελευταία χρόνια, κλείνοντας μια για πάντα έναν κύκλο που άλλαξε συνολικά την Ιταλία, τις τελευταίες δεκαετίες.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 όταν το όνομά του άρχισε να ακούγεται στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας με τη δημιουργία του Edilnord, ο Μπερλουσκόνι θα βρισκόταν για σχεδόν πέντε δεκαετίες στο προσκήνιο των εξελίξεων.
Το 1974 θα «μπει» στα media με το πρώτο ιδιωτικό ιταλικό δίκτυο, το TeleMilano, που λίγο αργότερα μετονομάστηκε σε Canale 5. Μέσω αυτού θα έχει και την πρώτη επαφή με τον αθλητισμό, αποκτώντας τηλεοπτικά δικαιώματα για αγώνες. Το 1982, ο όμιλος επεκτάθηκε με την αγορά του Italia 1 από τον εκδότη Edilio Rusconi και του Rete 4 το 1984 από τον εκδοτικό όμιλο Arnoldo Mondadori Editore.
Ο άνθρωπος που έσωσε τη Μίλαν
Στις 20 Φεβρουαρίου 1986, ο Μπερλουσκόνι σώζει τη Μίλαν από τη χρεοκοπία, σε ένα ταξίδι που κράτησε για 31 χρόνια και που ολοκληρώθηκε με 29 τρόπαια! Με αυτόν στο τιμόνι, η Μίλαν κατέκτησε 8 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Ιταλίας, 7 Σούπερ Καπ Ιταλίας, 5 Champions League, 2 Διηπειρωτικά Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων!
Ενδιάμεσα είχε έρθει και η είσοδός του στην πολιτική. Το 1994 ίδρυσε την Forza Italia και αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ήταν η πρώτη από τις τρεις κυβερνήσεις που σχημάτισε: θα ακολουθήσουν αυτές του 2001-2006 και του 2008-2011. Το 2003 ήταν επίσης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μια πορεία... γεμάτη σκάνδαλα
Από τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας, ο Καβαλιέρε είδε το όνομά του να εμπλέκεται με σκάνδαλα. Μόλις το 1990 καταδικάστηκε γiα την υπόθεση της οργάνωσης «Propaganda 2», που τη δεκαετία του 1980 κατηγορήθηκε πως στόχευε να αποσταθεροποιήσει την ιταλική δημοκρατία. Εν τέλει κατάφερε να εξασφαλίσει αμνηστία και να γλιτώσει τη φυλακή.
Η άνοδος της «Φόρτσα Ιτάλια» συνοδεύθηκε με έντονη φημολογία για σχέσεις με τη μαφία, κάτι που ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι είχε αρνηθεί. Ωστόσο κατά διαστήματα το όνομά του αναφερόταν σε δίκες που είχαν να κάνουν με πρώην μαφιόζους.
Αργότερα, τη δεκαετία του 2000, ο πρώην στενός του συνεργάτης, δικηγόρος Ντέιβιντ Μιλς, κατηγορήθηκε πως προσέφερε κάλυψη σε φορολογικές ατασθαλίες του Μπερλουσκόνι, λαμβάνοντας χρηματικά ανταλλάγματα.
Το τελευταίο «χτύπημα» στην επιχειρηματική του βιτρίνα, ήταν το σκάνδαλο Mediaset που οδήγησε στην καταδίκη του. Ουσιαστικά είχε κατηγορηθεί πως επηρέαζε τις τμές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων εξαπατώντας το ιταλικό κράτος και κερδίζοντας μεγάλα -«μαύρα»- ποσά.
Τα ερωτικά σκάνδαλα
Ωστόσο ο Μπερκλουσκόνι κατάφερε να βάλει το όνομά του και σε σκάνδαλα που είχαν να κάνουν με τις σχέσεις που είχε με -πολύ μικρότερες- γυναίκες. Το 2010 η δεύτερη σύζυγός του Βερόνικα Λάριο κατέθεσε αγωγή διαζυγίου αφήνοντας να εννοηθεί πως την απατούσε με τη 18χρονη Νοέμι Λετίτσια. Εκείνη μάλιστα είχε δηλώσει τότε πως τον φώναζε «μπαμπάκα» ενώ είχε περάσει και μία εβδομάδα στη βίλα του στη Σαρδηνία όταν ήταν ακόμη 17 ετών. Την ίδια περίοδο, και η 18χρονη -τότε- Καταρίνα Κνέζεβιτς από το Μαυροβούνιο είχε αποκαλύψει πως είχε γνωρίσει τον Καβαλιέρε ενώ στη συνέχεια παρουσιαζόταν ως αρραβωνιαστικιά του.
Την ίδια ηλικία, 17 ετών, είχε και η Καρίμα ελ-Μαχρούγκ από το Μαρόκο που είχε υποστηρίξει πως ήταν παρούσα σε τουλάχιστον 13 ιδιωτικά πάρτι του Μπερλουσκόνι. Ήταν το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ».
Το 2013 καταδικάστηκε για σεξ επί πληρωμή με ανήλικη και για κατάχρηση εξουσίας, ωστόσο άσκησε έφεση και η ποινή που του είχε επιβληθεί δεν εκτελέστηκε ποτέ.
Δείτε επίσης:
Το Βαθύ Λαρύγγι: Η τραγική ιστορία της Λίντα Λάβλεϊς
Το υπουργείο που θα πάρει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το νέο Μαξίμου και ο πόλεμος στα δεξιά της ΝΔ
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.