Μενού
farao
Φαραώ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πολιτισμός της Αρχαίας Αιγύπτου μέχρι σήμερα γοητεύει τους αρχαιολόγους και οι ανασκαφές στη σημερινή Αίγυπτο... δεν σταματούν. Πρόσφατα, ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία κατάφερε να αναπαραστήσει το πρόσωπο του βασιλιά Τουταγχαμών, 3.346 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο «Τουτ», όπως είναι το ψευδώνυμό του, βασίλεψε από το 1332 έως το 1323 π.Χ. και σήμερα είναι ο διασημότερος Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου αφού ο τάφος του ήταν ο μόνος που άνηκε σε ηγεμόνα και δεν συλήθηκε. 

Ο πρώτος Φαραώ στον πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου εμφανίστηκε με την ένωση των δύο βασιλείων (άνω και κάτω), περίπου 3.150 π.Χ. και θεωρείται πως ήταν ο Ναρμέρ. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είναι απόλυτα σίγουροι πως ήταν ο πρώτος ηγεμόνας του σπουδαίου αυτού πολιτισμού. 

Η Αρχαία Αίγυπτος «πέθανε» το 30 π.Χ. με τον θάνατο της Κλεοπάτρας, της τελευταίας Φαραώ, ενώ το βασίλειο υπολογίζεται πως κυβέρνησαν περί τους 232 Φαραώ.

Η... λατρεία των αρχαίων Αιγυπτίων για τη ζωή έφερε και τη «μανία» για τη διατήρηση του σώματος μετά θάνατον με τη μουμιοποίηση η οποία σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά κατά περίπτωση ταφικά μνημεία έδειξαν στις μεταγενέστερες γενιές πως για χιλιάδες χρόνια υπήρχε ένας μεγάλος πολιτισμός που κυβερνούσαν οι Φαραώ

Τι έκαναν στην καθημερινότητά τους οι Φαραώ; 

Ο... εφιάλτης του αντικοινωνικού

Ενώ με μία πρώτη σκέψη μπορεί να φάνταζε ιδανική η ζωή ενός Φαραώ όταν κυβερνούσε αλλά σε περίπτωση που ήταν... αντικοινωνικός υπέφερε! Και αυτό διότι συνέχεια ήταν απασχολημένος με «υποχρεώσεις» στις οποίες υπήρχαν πάντα και άλλοι άνθρωποι. 

Ενώ τα βασιλικά καθήκοντα προέβλεπαν υπερωρίες, οι Φαραώ είχαν προνόμια που οι πολίτες δεν απολάμβαναν. 

Εκτός από το να πίνουν κρασί, να τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού, οι Φαραώ περνούσαν τις ημέρες εκτελώντας θρησκευτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά καθήκοντα. 

Σχεδόν όλες τις ώρες που ήταν ξύπνιοι περιτριγυρίζονταν από ανθρώπους όπως μέλη της οικογένειάς τους, αξιωματούχους, υπηρέτες, ευγενείς και... σεκιούριτι. Τουλάχιστον είχαν την επιλογή να επιλέγουν οι ίδιοι τα μέλη της αυλής τους. 

Η... χαρά όσων πλήττουν

Οι Φαραώ μόλις σηκώνονταν από το κρεβάτι τους κάθε πρωί αντίκριζαν τους υπηρέτες θα τους ετοίμαζαν για την υπόλοιπη ημέρα.

Οι υπηρέτες έκαναν μπάνιο τον Φαραώ, ωστόσο υπήρχαν και... αντιδραστικοί όπως η γυναίκα Φαραώ Χατσεψούτ που ήθελε να βάζει μόνη της αρωματικά λάδια στο σώμα της. 

Μετά το μπάνιο περίμεναν... στυλίστες που μεριμνούσαν για τα σανδάλια, τις περούκες και τα ρούχα που θα φορούσε ο Φαραώ. 

Κεφάλια... φωτιά

Οι Φαραώ έπρεπε να φορούν το απόλυτο σύμβολο της ελίτ: περούκα. Υπήρχαν μέχρι και νόμοι για το ποιος μπορούσε να φορέσει περούκα στην Αρχαία Αίγυπτο. Για παράδειγμα, απαγορευόταν οι σκλάβοι να φορούν περούκες και όσο πιο ψηλά κοινωνικά ήταν ο εκάστοτε πολίτης, τόσο πιο εξεζητημένη ήταν η περούκα του. 

Οι περούκες των Φαραώ ήταν οι πιο εντυπωσιακές αφού κατά περίπτωση είχαν λεπτομέρειες από χρυσό και ασήμι. Οι Φαραώ έβαζαν επίσης και γενειάδα που ήταν φτιαγμένη από φτερά σε επίσημες εμφανίσεις αφού ήταν σύμβολο δύναμης που σκοπό είχε να αποδείξει ότι ήταν οι αποστολείς των θεών στη Γη.

Με δεδομένη τη ζέστη στην Αρχαία Αίγυπτο, τα κεφάλια της ελίτ... έπαιρναν φωτιά. 

peroukes
Άνδρες της ελίτ με περούκες σε τάφο στις Θήβες | Shutterstock

Απανωτές συναντήσεις 

Αμέσως μετά το ντύσιμο ξεκινούσαν οι συναντήσεις με αξιωματούχους και συνήθως τα πρωινά oι Φαραώ συμμετείχαν σε ακροάσεις.

Σύμφωνα με τον Αρχαίο Έλληνα ιστορικό και συγγραφέα Διόδωρο Σικελιώτη, οι συναντήσεις των Φαραώ τα πρωινά ήταν υποχρεωτικές. 

Μοιάζει δύσκολο να έχεις απανωτές συναντήσεις κάθε πρωί σε έναν κόσμο που ο καφές δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί!

Αρχαίο... κλιματιστικό

Εκείνη την εποχή δεν είχαν ανακαλυφθεί τα αυτοκίνητα και τα κλιματιστικά αλλά οι Φαραώ ταξίδευαν με... στυλ. Τους μετέφεραν υπηρέτες με «καρέκλες σεντάν» κάθε φορά που έπρεπε να βγουν εκτός παλατιού.

Όσο για το κλιματιστικό της εποχής, ήταν ένας υπηρέτης που έκανε αέρα ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Φαραώ και συνήθως θεωρούνταν πως ήταν και σωματοφύλακες. 

Καθημερινά στο ναό

Εκτός από βασιλιάδες οι Φαραώ θεωρούνταν και εκπρόσωποι των θεών στην Αρχαία Αίγυπτο, αποτελώντας τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ ανθρώπων και θεών. Καθημερινά είχαν θρησκευτικά καθήκοντα όπως ραντεβού με ιερείς, ιδέες για κατασκευές ναών και συμμετοχή σε τελετές. 

Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη οι Φαραώ επισκέπτονταν καθημερινά ναούς και προσέφεραν θυσίες στους θεούς. Οι θυσίες θεωρείται πως ήταν συμβολικές και σκοπό είχαν την ευημερία του βασιλείου. 

farao
Φαραώ δίνει προσφορά στους θεούς / Τοιχογραφία σε ναό της Αβύδου (Άραμπα αλ Μαντφούνα)
| Shutterstock

Υπήρχαν περιπτώσεις που οι Φαραώ δεν είχαν φυσική παρουσία σε θυσίες και τελετές και γι αυτό το λόγο έχτιζαν αγάλματά τους μέσα στους ναούς, για να θεωρούνται πάντα παρόντες.  

Σκέφτηκες ποτέ ότι δεν θέλεις να συμμετέχεις σε meeting; Αν ήσουν Φαραώ θα μπορούσες να στείλεις ένα... άγαλμα να σε αντικαταστήσει. 

Διατροφή 

Οι πολίτες της Αρχαίας Αιγύπτου τρέφονταν κατά κύριο λόγο με ψωμί, λαχανικά και ψάρια ενώ έπιναν και μπύρα. Οι Φαραώ, εκτός των προαναφερθέντων έτρωγαν χήνες, χουρμάδες και σύκα. Έπιναν επίσης αντί για μπύρα κρασί. 

Χαρέμια και παιδιά χωρίς πατέρα

Η πλειοψηφία των πολιτών ήταν μονογαμική (και είχε τη δυνατότητα να πάρει διαζύγιο-το δικαιούνταν και γυναίκες), οι Φαραώ είχαν χαρέμια. Ο εκάστοτε Φαραώ είχε μία βασιλική σύζυγο που βρισκόταν στην κορυφή της ιεραρχίας μεταξύ των γυναικών. 

Θεωρείται πως όσο πλουσιότερος ήταν ένας Φαραώ, τόσο μεγαλύτερο ήταν το χαρέμι. Οι Φαραώ αποκτούσαν παιδιά με τις γυναίκες του χαρεμιού. Άξια αναφοράς είναι η περίπτωση του Ραμσή του ΙΙ που οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι απέκτησε πάνω από 100 παιδιά. Οπότε υπήρχαν Φαραώ που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τα παιδιά τους τα οποία πρακτικά δεν είχαν πατέρα αλλά είχαν νοσοκόμες. 

Επίδειξη δύναμης στη φύση

Μόνο οι Φαραώ επιτρεπόταν να κυνηγούν μεγάλα ζώα όπως λιοντάρια και είχαν το δικαίωμα να επιλέγουν ποιοι θα συμμετείχαν. Το κυνήγι θεωρούνταν ευχάριστο διάλειμμα για το Φαραώ και την αυλή του.

Ωστόσο δεν χρειάζονταν... ικανότητες. Αρκετές φορές υπήρχε υπηρέτης επιφορτισμένος με το να πιάνει το θήραμα για να το σημαδέψει και να το σκοτώσει ο Φαραώ. Επίσης το κυνήγι ήταν ένας τρόπος να κάνουν επίδειξη δύναμης οι Φαραώ στην φύση. Μάλιστα, στον τάφο του Τουταγχαμών υπάρχουν αρκετές αναπαραστάσεις με τον ίδιο να κυνηγάει. 

Επιβαρυμένη υγεία

Οι αιμομιξίες είχαν σαν αποτέλεσμα αρκετοί Φαραώ να αντιμετωπίζουν γενετικά προβλήματα. Για παράδειγμα ο Τουταγχαμών θεωρείται πως κούτσαινε εξαιτίας γενετικών προβλημάτων. Επίσης ο Φαραώ Ακενατών που θεωρείται πατέρας του Τουταγχαμών θεωρείται πως είχε ορμονικές διαταραχές αφού σε όλα τα αγάλματα εμφανίζεται με... μεγάλη περιφέρεια. 

akenaton
Άγαλμα του Ακενατών | Shutterstock

Επίσης η διατροφή που ήταν πλούσια σε λιπαρά προκαλούσε προβλήματα υγείας στους Φαραώ. Αρκετοί θεωρείται πως ήταν υπέρβαροι και είχαν καρδιολογικά προβλήματα. Η Χατζεψούτ ήταν παχύσαρκη και είχε διαβήτη. Θεωρείται ειρωνικό πως ο Διόδωρος Σικελιώτης έχει γράψει ότι οι Φαραώ έτρωγαν βάσει διαιτολογίων που τους έφτιαχναν οι προσωπικοί τους γιατροί. 

Διαμάχες στην οικογένεια

Και αν νομίζεις πως στην οικογένειά σου έχεις προβλήματα επειδή... πού και πού τσακώνεσαι, στην Αρχαία Αίγυπτο τα πράγματα ήταν χειρότερα. Σε αρκετές περιπτώσεις η εξουσία των Φαραώ ήταν υπό αμφισβήτηση από τα μέλη της οικογένειας.

Το 1155 π.Χ. ο Ραμσής Γ΄ δολοφονήθηκε από την τρίτη και τελευταία σύζυγό του και τον γιο του επειδή δεν τον είχε επιλέξει ως διάδοχο του θρόνου. Επίσης η Χατζεψούτ δέχτηκε «πόλεμο» από μέλη της οικογένειας και ο διάδοχός της επιχείρησε να σβήσει το όνομά της από όλες τις επιγραφές ενώ η Κλεοπάτρα ήταν σε διαμάχη με τον αδερφό της. 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.