Μενού
erdogan-emine.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας μετά και τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της γειτονικής χώρας απέναντι στον αντίπαλό του και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η εκλογή του Τούρκου προέδρου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο και είχε κλείσει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 1ης Φεβρουαρίου, όποτε και η χώρα μας είχε στείλει μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. «Δεν νομίζω ότι θα περιμένουμε δραματικές αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης σε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της επιρροής αυτού στα ελληνοτουρκικά.

Τι σημαίνει η εκλογή Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά - Τα δύο ζητήματα

Ο κ. Μελέτης σημείωσε πως η διάσταση στα ελληνοτουρκικά εξαρτάται από το γενικότερο πλαίσιο επανατοποθέτησης της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). «Αυτή η νίκη του στην αφετηρία αυτού που ονομάζει αιώνας της Τουρκίας ο Ερντογάν, τελικά δεν έχει λόγους για σημαντικές ανατροπές» συμπλήρωσε επίσης ο δημοσιογράφος.

Ο κ. Μελέτης σημείωσε πως στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και αυτά δεν είναι άλλα από τα F-16 σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά και της τελωνειακής ένωσης όπου εκεί εμπλέκεται και τα ελληνοτουρκικά».

Ο δημοσιογράφος στάθηκε, μετά από ερώτηση, και στην πιθανότητα εάν υπάρχει κάποιο «παράθυρο» ευκαιρίας επανέναρξης διαλόγου με την Ελλάδα ο Νίκος Μελέτης ανέφερε:

«Πιθανότατα μετά την ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου και στην Ελλάδα θα υπάρξει μια πρώτη προσπάθεια για την αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας σε κορυφαίο επίπεδο. Πιθανόν να δοθεί η ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Μετά μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα η διερεύνηση της δυνατότητας επανάληψης των διερευνητικών επαφών, αλλά νομίζω δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Η μη ένταση των τελευταίων μηνών δεν έχει συνοδευτεί από αλλαγή, έστω και κατά γράμμα των τουρκικών θέσεων. Οι ελέφαντες στο δωμάτιο που είναι το τουρκικολυβικό μνημόνιο, το casus belli, οι γκρίζες ζώνες παραμένουν και όλα αυτά δεν δημιουργούν καμία πιθανότητα αισιοδοξίας. Πάντως ακόμα κι αν πετύχουμε αυτό το mondus operandi να μην είμαστε δηλ. σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας και πολεμικό κλίμα, κι αυτό θα είναι όφελος».

Τι σημαίνει η εκλογή Ερντογάν για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Έντι Ζεμενίδης διευθυντής Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας, με τη σειρά του, μίλησε για το πώς θα επηρεάσει η εκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις διαταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Παραδέχθηκε, μάλιστα, στην αρχή της τοποθέτησής του ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν ως πρόεδρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λόγω και της φιλοδυτικής του τοποθέτησης και προσέγγισης.

«Το θέμα των Κούρδων είναι αρκετό σημαντικό, καθώς από τη στιγμή που οι πολιτικοί των ΗΠΑ αποφάσισαν να μην στείλουν άλλο στρατό στη βόρεια Συρία και αλλού, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στη μοίρα τους, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να χτυπηθούν με τα F-16 που θα δώσουμε στην Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έντι Ζεμενίδης καλύπτοντας ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Ο κ. Ζεμενίδης έκανε λόγο για «reset» για το οποίο και περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να γίνει περισσότερο από πλευράς Άγκυρας, παρά από πλευράς Ουάσινγκτον. «Δεν θα αλλάξει τόσο η στάση μας. Για παράδειγμα στο Αιγαίο θα πρέπει να σταματήσει το casus belli, αλλά και να σταματήσουν στα Ηνωμένα Έθνη την αμφισβήτηση της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουμε και το ζήτημα της Αρμενίας αλλά και του Ισραήλ» πρόσθεσε επίσης ο κ. Ζεμενίδης σχετικά με τη διάσταση τόσο των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τι ψήφισαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε στις εκλογές και θα είναι για ακόμη μία 5ετία πρόεδρος της Τουρκίας, όμως οι Τούρκοι πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα ήταν συντριπτικά υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και ενσωματωμένο το 100%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκέντρωσε από τις κάλπες που στήθηκαν στην Ελλάδα το 81,55% (1.286), ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 18,45% (291 ψήφοι).

erntoga-kemal-ellada
Τι ψήφισαν οι Τούρκοι στις «ελληνικές» κάλπες

Συνολικά ο αριθμός των πολιτών που μπορούσαν να ψηφίσουν στην Ελλάδα ήταν 11.714, με το ποσοστό συμμετοχής ωστόσο να είναι αρκετά μικρό καθώς 13,56% (1.588 άτομα) επέλεξαν να πάνε στην κάλπη. Από αυτούς οι 11 έριξαν άκυρη ψήφο.
Σημειώνεται πως αντίστοιχα ήταν περίπου τα ποσοστά και στις εκλογές του πρώτου γύρου στις 14 Μαΐου, με τον Κιλιτσντάρογλου να συγκεντρώνει 75,88% και τον Ερντογάν 16,98%.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.