Η Τουρκία τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου βίωσε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι σεισμοί που έπληξαν τη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, αλλά και το βορειοδυτικό κομμάτι της Συρίας άφησαν πίσω τους περισσότερους από 50.000 νεκρούς. Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνταν παραδοσιακά «εκλογικά κάστρα» του Ερντογάν, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στις φετινές προεδρικές εκλογές.
Παρόλο που η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα στις σεισμόπληκτες περιοχές, λόγω και της ανυπαρξίας του κράτους στις επιχειρήσεις διάσωσης των ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα, ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να το αντιστρέψει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών, όπου και σημείωσε συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλίτσντάρογλου, στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.
Πώς ψήφισαν οι σεισμόπληκτες περιοχές στον β' γύρο
Άξιο αναφοράς είναι ότι ο Ερντογάν είχε επικρατήσει στο Καχραμανμαράς, στο Χατάι και στο Γκαζίαντεπ και στον πρώτο γύρο, βασιζόμενος σε μία συγκεκριμένη πολιτική στρατηγική που ακολούθησε μετά και την τεράστια καταστροφή.
Στον δεύτερο γύρο ο Ερντογάν, με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων, κατάφερε να νικήσει στο Χατάι με ποσοστό που άγγιξε το 50,14% έναντι του 49,86% που συγκέντρωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ειδικότερα, 430.651 πολίτες ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν έναντι 428.258 ανθρώπων που ψήφισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Καχραμανμαράς η εκλογική μάχη δεν ήταν και τόσο... ντέρμπι όσο ήταν στο Χατάι, όπου και πραγματοποίησε ανατροπή της τελευταίας στιγμής ο Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε να επικρατήσει με το συντριπτικό ποσοστό του 75,77% έναντι του 24,23% του αντιπάλου του. Για τα νούμερα και μόνο, 469.039 ψήφισαν Ερντογάν, ενώ μόλις 150.013 ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου.
Άνετη ήταν η νίκη του «Σουλτάνου» και στο γειτονικό Γκαζίαντεπ, καθώς με ένα ποσοστό που ανήλθε στο 62,72 % κατάφερε να επικρατήσει του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις 37,28%.
Η στρατηγική Ερντογάν στις σεισμόπληκτες περιοχές
Προτού πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί αρκετές από τις συγκεκριμένες περιοχές, όπου και είχε υποσχεθεί στους σεισμόπληκτους κατοίκους ριζική ανοικοδόμηση της περιοχής και κατασκευή αρκετών κτιρίων, που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι».
«Χρέος μας είναι να κάνουμε τα κτίριά μας γερά και να μην παραβούμε τις αξίες μας, να είμαστε προετοιμασμένοι για καταστροφές, ζώντας σε αρμονία με τη φύση και τα υπόλοιπα είναι θέλημα του Κυρίου μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε τα εξής: «θα ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στέγασης και αστικοποίησης στην ιστορία της Δημοκρατίας με την άδεια του Αλλάχ. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα επικίνδυνο κτήριο στην Κωνσταντινούπολη σε 5 χρόνια. Στα πολεοδομικά μας σχέδια, πήραμε μέτρα κατά όλων των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των σεισμών, καθώς και πολλών προβλημάτων που έφερε η απρογραμμάτιστη αστικοποίηση» είχε πει μεταξύ άλλων σε ανάλογη προεκλογική συγκέντρωση.
Μοίρασε χαρτζιλίκι σε παιδιά
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις όταν και είχε καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες να μοιράζει χαρτζιλίκι σε αρκετά από τα παιδιά που κατοικούσαν στις εν λόγω περιοχές.
Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφτηκε την ρημαγμένη Αντίγιαμαν και μοίρασε χαρτζιλίκι στα παιδιά που έτρεξαν να τον προϋπαντήσουν. Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, ξεσήκωσαν νέα θύελλα διαμαρτυριών, η οποία μεταφράζεται και σε κατακρημνισμό του κόμματός του ενόψει των εκλογών.
«Είναι δυνατόν να εξαγοράσεις την ανθρώπινη βούληση με χρήματα; Την πιο πονεμένη μέρα λες “θα σου δώσω χρήματα;” Για όνομα του Θεού! Μόνο κάποιος που έχει χάσει την ανθρωπιά του μπορεί να το κάνει αυτό», είχε δηλώσει τότε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Φόρτωνε» βρέφη στο προεδρικό αεροπλάνο
Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεχθεί και επίθεση από την αντιπολίτευση της χώρας λίγες μέρες μετά και τους φονικούς σεισμούς, αφού φρόντισε να κάνει φιέστα, παίρνοντας 16 διασωθέντα μωρά και μεταφέροντάς τα με το προεδρικό αεροπλάνο και την Εμινέ σε ρόλο νταντάς στην πρωτεύουσα.
«Η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο» είχε πει τότε ο Τούρκος πρόεδρος για τα «βέλη» της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, διαφώνησε και τα... έχωσε στον Ερντογάν: «Εάν υπάρχει ένας υπεύθυνος για όλα αυτά, είναι ο Ερντογάν». Η κατηγορία αυτή προκάλεσε τη δυσφορία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έσπευσε να σχολιάσει πως μετά από τέτοιες καταστροφές απαιτείται ενότητα.
«Σε μια τέτοια περίοδο, δεν μπορώ να αντέξω ανθρώπους να κάνουν εκστρατείες για πολιτικούς λόγους» δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ισοπεδωμένο Χατάι. «Αδιαμφισβήτητα, η δουλειά μας δεν είναι εύκολη» είπε, αναφέροντας παράλληλα ότι η κακοκαιρία δυσχεραίνει τις έρευνες στην τεράστιας έκτασης περιοχή που επηρεάστηκε. «Φυσικά υπήρξαν δυσλειτουργίες. Οι συνθήκες είναι προφανείς. Δεν είναι δυνατόν να είσαι προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους πολίτες μας» ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις για τις εκλογές στην Τουρκία είναι στο Reader. Ακολουθήστε το Reader στο Google News για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.