Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας συνέρχεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7), παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας που τον μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία, όπου είχε μεταβεί την Παρασκευή, προσγειώθηκε, ενώ ένα κόκκινο χαλί είχε τοποθετηθεί για την κάθοδό του.
Η Ιαπωνία, η οποία προεδρεύει φέτος της G7, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στην πρώτη πόλη στον κόσμο που δέχθηκε επίθεση με πυρηνική βόμβα.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την άφιξή του στη Χιροσίμα για «σημαντικές συναντήσεις με εταίρους και φίλους της Ουκρανίας». «Ασφάλεια και διευρυμένη συνεργασία για τη νίκη μας. Η ειρήνη θα έρθει πιο κοντά σήμερα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Παράλληλα, η G7 κάλεσε την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας
Μακρόν: Η παρουσία του Ζελένσκι «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι»
Η παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής της G7 «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στον ουκρανό ομόλογό του σήμερα κατά την έναρξη της διμερούς τους συνάντησης στη Χιροσίμα.
«Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία» για τον κ. Ζελένσκι να συζητήσει με τους συμμάχους του στην G7, αλλά και να υπερασπιστεί την υπόθεση της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής με τους διάφορους ηγέτες των χωρών του Νότου που προσκλήθηκαν στη σύνοδο κορυφής, υπογράμμισε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά με τον συνομιλητή του.
«Νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, πρόσθεσε, υποσχόμενος επίσης στον ουκρανό πρόεδρο ότι η Γαλλία θα σταθεί δίπλα στο Κίεβο «μέχρι το τέλος». «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας», απάντησε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα σχεδιάζει επίσης να συναντήσει τον Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής: «Έχει δείξει μεγάλη διαθεσιμότητα για διάλογο».
Μόντι: «Η Ινδία θα κάνει ό,τι μπορεί για να την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία»
Η Ινδία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βρει λύση στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.
«Κατανοώ πλήρως τον πόνο σας και τον πόνο του ουκρανικού λαού. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι για να επιλύσουμε (Σ.τ.Σ: αυτή τη σύγκρουση), η Ινδία και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Μόντι στον Ζελένσκι.
Ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από δεκαπέντε μήνες, την οποία η Ινδία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να καταδικάσει.
Το Νέο Δελχί έχει στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα για δεκαετίες.
Μήνυμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ανέφερε ότι «ευχαρίστησε την Ινδία για την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία» της Ουκρανίας, «ιδιαίτερα ενώπιον διεθνών οργανισμών».
Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης τον Μόντι για την ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα του και κάλεσε την Ινδία να συμμετάσχει στην εφαρμογή της «φόρμουλας ειρήνης» που συνέταξε η Ουκρανία.
Συνάντηση Ζελένσκι και με τον Ρίσι Σούνακ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε παράλληλα και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7).
Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν έναν θερμό εναγκαλισμό και κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον μέχρι να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.
Η G7 καλεί την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας
Παράλληλά, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν σήμερα την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.
«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) κάνοντας λόγο για «τη σημασία που έχει το να έχουμε ειλικρινή διάλογο» με τις κινεζικές αρχές.
Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.
«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει από χθες, Παρασκευή, μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.
«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.
Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της.
Όμως παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία.
«Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.
Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνέχισαν.
Οι χώρες της G7 επανέλαβαν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επέμειναν.
Κίνα: Διαμαρτυρία στην Ιαπωνία σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν
Η Κίνα είναι σθεναρά αντίθετη απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν της G7 και έχει εκφράσει την όχλησή της στην Ιαπωνία , την διοργανώτρια χώρα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η G7, παραβλέποντας τις ανησυχίες της Κίνας, επιτέθηκε στο Πεκίνο και ενεπλάκη στις εσωτερικές του υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της Ταϊβάν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Λαβρόφ: Οι αποφάσεις που έλαβαν οι χώρες της G7 στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» Ρωσίας και Κίνας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε σήμερα ότι οι αποφάσεις που έλαβαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά στη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» της Ρωσίας και της Κίνας.
Απευθυνόμενος σε τηλεδιάσκεψη ο Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να επιτύχει μια στρατηγική ήττα της Μόσχας.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απορρίπτουν το αφήγημα αυτό λέγοντας ότι βοηθούν το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε έναν παράνομο πόλεμο.
«Το ζήτημα τέθηκε δυνατά και ανοιχτά--να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, αλλά να μη σταματήσει εκεί και να την εξαφανίσουν ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή. Κοιτάξτε τις αποφάσεις που συζητούνται και υιοθετήθηκαν σήμερα στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα και οι οποίες στοχεύουν στον διπλό περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας», είπε ο Λαβρόφ.
Σε ανακοίνωσή τους νωρίτερα οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και να μειώσουν την έκθεσή τους στην Κίνα. Επίσης κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της επιχείρηση και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Δύση ασκεί πιέσεις στις δύο χώρες να περιορίσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα έχει τη στήριξη άλλων συμμάχων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.