«Γρίφος για δυνατούς λύτες» αποδεικνύονται οι εκλογές στην Τουρκία και ο αντίκτυπος που θα έχουν στην Ελλάδα. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα αναμετρηθούν στις 28 Μαΐου για την προεδρία της χώρας και όποιος και αν νικήσει, οι διπλωματικές σχέσεις δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολες.
«Η νίκη του Ερντογάν είναι μεγάλη και προσωπική αλλά επετεύχθη σε καθεστώς απίστευτης λογοκρισίας όλων των αντιπάλων, φυλακίσεων πολιτικών όπως ο Ντεμιρτάς που από το 2016 δεν έχει βγει», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ Άγγελος Συρίγος.
Τουρκία: «Το 1/4 του πληθυσμού εμφορείται από χρυσαυγίτικες αντιλήψεις»
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, υπάρχουν δύο ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα που προκύπτουν μετά τις εκλογές:
- «Η Τουρκία είναι διχασμένη: Το 50% του πληθυσμού είναι υπέρ του Ερντογάν και το 50% φανατικά κατά. Η Τουρκία ως κοινωνία έχει μετακινηθεί προς το Ισλάμ. Τον Ερντογάν στηρίζει το 50% που είναι ισλαμιστές. Ταυτόχρονα στη συμμαχία της αντιπολίτευσης τα τρία από τα έξι κόμματα είναι ισλαμικά».
- «Οι ακραίοι εθνικιστές, δηλαδή οι Γκρίζοι Λύκοι πήραν 10%. Η Μεράλ Ακσενέρ που είναι διασπασμένη από τους Γκρίζους Λύκους πήρε επίσης 10%. Ο Σινάν Ογάν που εκφράζει ακρότατες εθνικιστικές απόψεις πήρε 5%. Μιλάμε για το 1/4 του τουρκικού πληθυσμού που εμφορείται από χρυσαυγίτικες αντιλήψεις, ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις».
«Βλέπουμε μία Τουρκία που γέρνει προς το Ισλάμ με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με ακραίες απόψεις» τόνισε ο κ. Συρίγος.
Ο πιεσμένος Ερντογάν και ο εθνικισμός
Ο κ. Συρίγος ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται μεγάλες πιέσεις διεθνώς για τους εξής λόγους:
- Οι ΗΠΑ δεν τον εξοπλίζουν
- Δεν έχει αποδεχτεί τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ
- Έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, κάτι που του ζητούν να σταματήσει
«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παίξει με τον εθνικισμό, όπως και στο παρελθόν», χρησιμοποιώντας τον ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» της κοινωνίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακρίβεια και δεν αποκλείεται η χώρα να μπει στο ΔΝΤ, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
«Μου είπαν να προσέχουμε γιατί ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να γίνει σαν τον Ετζεβίτ»
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η Τουρκία μετά τις 28 Μαΐου» σημείωσε από την πλευρά του ο Μανώλης Κωστίδης. Σχολίασε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «και θεωρώ πως θα γίνει προσπάθεια αλλά δεν θα προχωρήσουν διότι η Τουρκία έχει και άλλα ανοιχτά θέματα... Δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα αλλά και η αποστρατικοποίηση των νησιών».
Ο δημοσιογράφος τόνισε πως η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τεράστια οικονομική κρίση και δεν απέκλεισε εξαιτίας των οικονομικών «να πάει σε άλλο επίπεδο».
«Βεβαίως υπάρχει και το άλλο σενάριο. Μου έλεγαν τρεις ημέρες πριν συνεργάτες του Κιλιτσντάρογλου "πρόσεχε γιατί αυτός μπορεί να γίνει σαν τον Ετζεβίτ και να δώσει τελεσίγραφο για τα ελληνικά νησιά"», ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης.
Ο Μουσταφά Ετζεβίτ
Ο Ετζεβίτ στους Έλληνες έγινε γνωστός ως ο «πρωθυπουργός της εισβολής», καθώς επί πρωθυπουργίας του τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο και κατέλαβε μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης «Αττίλας» το βόρειο τμήμα της νήσου, το οποίο κατέχει παράνομα μέχρι σήμερα.
Ο Ετζεβίτ ήταν ένα ασυνήθιστο μείγμα αδιάφθορου πολιτικού, με τάση προς την ποίηση, αλλά ταυτόχρονα και αδίστακτου εθνικιστή που διέταξε την εισβολή στην Κύπρο. Σε ένα ποίημά του το 1947 στο Λονδίνο έγραφε:
Η χρυσή εποχή του Αιγαίου
θα αναγεννηθεί μέσα από μας
όπως η φωτιά του μέλλοντος
το μαγκάλι του παρελθόντος έρχεται στη ζωή
Το ποίημα συνεχίζει λέγοντας ότι Τούρκοι και Έλληνες θα κάτσουν να πιουν ούζο και ρακί δίπλα στην μπλε μαγεία του Αιγαίου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.