Ποιος ήταν ο νικητής των πρώτων εκλογών στην Τουρκία; Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε ανθεκτικός και πλέον η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο! Φυλακίστηκε και αποκλείστηκε από δημόσια αξιώματα, ωστόσο κατάφερε να υπερκεράσει τα εμπόδια και να κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Έχει κερδίσει πέντε βουλευτικές εκλογές, δύο προεδρικές εκλογές και τρία δημοψηφίσματα. Έχει αντιμετωπίσει ακόμη και ένα… στρατιωτικό πραξικόπημα. Αλλά το βράδυ της 14ης Μαΐου, η εξουσία… γλίστρησε από τα χέρια του. Δεν την έχασε, αλλά για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια αισθάνεται πως οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης μπορεί να αλλάξει χέρια και στις 28 Μαΐου, η Τουρκία έχει ραντεβού με το μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις δεν βγήκαν αληθινές, αλλά ούτε και η υπέρμετρη αισιοδοξία του Τούρκου Προέδρου.
Σε δυο εβδομάδες η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, η Μέση Ανατολή στρέφουν το βλέμμα τους στις επαναληπτικές εκλογές. Ποιος θα είναι ο νικητής; Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις; Η Τουρκία βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια και το μήνυμα του Κιλιτσντάρογλου αποτυπώνει το μέγεθος μιας διχασμένης χώρας «Οι εκλογές δεν κερδίζονται από τα μπαλκόνια».
Ερντογάν… ξανά για President!
O Ερντογάν απέδειξε πως το πολιτικό του διαμέτρημα είναι μεγάλο, καταφέρνει να εμπνεύσει ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού και παραμένει ανθεκτικός παρά τα σκάνδαλα, το υψηλό κόστος διαβίωσης, αλλά και την… απουσία ελευθερίας του Τύπου. Αντίθετα, η αντιπολίτευση παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών παρά την τεράστια εκστρατεία με υποσχέσεις για επιστροφή στην… κανονικότητα.
Ο Ερντογάν, του οποίου οι δυνάμεις είναι βαθιά ριζωμένες στο εσωτερικό της χώρας διέψευσε τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις ελπίδες της Δύσης και μοιάζει το φαβορί για την παραμονή στον προεδρικό θώκο. «Το ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν οριστικοποιηθεί δεν αλλάζει το γεγονός ότι το έθνος μας επέλεξε», είπε ο Ερντογάν.
Η συντηρητική Τουρκία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, που οπωσδήποτε επηρεάζουν και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών, δίνουν μια μεγάλη νίκη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η διαφορά από το ρεπουμπλικανικό ξεπερνά το 10%, κερδίζοντας 51 περιφέρειες έναντι 30. Αυτό δίνει μεγάλη ώθηση στον Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου, γιατί θα επικαλεστεί την ανάγκη για σταθερότητα.
Ο νυν Πρόεδρος είναι το φαβορί γιατί:
-
Είναι αυτός που επέλεξε τον αντίπαλό του! Την ώρα που ο Ιμάμογλου είναι «εγκλωβισμένος», ο Ερντογάν «παίζει μπάλα» με τον 74χρονο Κιλιτσντάρογλου και τα ετερόκλητα κομμάτια του παζλ της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η συμμαχία των «6» συμφωνεί μόνο στο ότι δεν θέλει τον Ερντογάν στην εξουσία.
-
Ο Ερντογάν ξέρει πως να εμπνεύσει τον κόσμο, ακόμα και όταν το… κρεμμύδι έχει φτάσει στα ύψη. Ελέγχει το βαθύ κράτος, ξέρει να δημιουργεί κλίμα, πήγε στις εκλογές με στρατηγική και στήριξε μέχρι τέλος το αντι-δυτικό αίσθημα. Άτομα κάθε ηλικίας, από πολίτες με προβλήματα υγείας πάνω σε φορεία μέχρι και υπερήλικες, κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τις κάλπες. Ο μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος έκανε… μαγικά σχετικά με τα επίπεδα συσπείρωσης του ΑΚΡ. Είναι σε θέση να… ελέγχει σχεδόν τα πάντα, σε θέσεις – κλειδιά, κάτι που φάνηκε την ημέρα των εκλογών.
-
Την ώρα που ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθούσε να ρίξει το βάρος στις απολυταρχικές αποφάσεις του αντιπάλου του που κλόνισαν τη Δημοκρατία στη χώρα, ο Ερντογάν έριχνε στο παιχνίδι χειροπιαστά προγράμματα αλλαγής, όπως αύξηση των μισθών, μείωση του συνταξιοδοτικού ορίου ηλικίας.
-
Γνωρίζει καλά πως να πλησιάσει τους Εθνικιστές και ο Ογάν κατά πάσα πιθανότητα θα στραφεί στο πλευρό του.
-
Παραμένει η κύρια δύναμη στο εσωτερικό της Τουρκίας, αντίθετα με την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω.
-
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατάφερε να συσπειρώσει τον λαό της Τουρκίας. Απίστευτη προσέλευση στην εκλογική διαδικασία, η οποία κυμάνθηκε σε ποσοστό 93,6 %, αυξημένη κατά 7,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τι μπορεί να αλλάξει η αντιπολίτευση;
Τι και αν ο Ερντογάν υπονομεύει τους τουρκικούς θεσμούς εδώ και μια δεκαετία περίπου, τι και αν το κόστος ζωής έχει φτάσει στα ύψη, η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις δημοσκοπήσεις. Παράθυρο αισιοδοξίας η ροή των αποτελεσμάτων, μιας και η ψαλίδα έκλεισε σε μεγάλο βαθμό. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση της Μεράλ Ακσενέρ, η οποία δεν μπόρεσε να κρατήσει την ψυχραιμία της μπροστά στη διαφαινόμενη νίκη του Ερντογάν. Τι μπορεί να αλλάξει ο Κιλιτσντάρογλου σε αυτές τις δυο εβδομάδες;
-
Να στοχεύσει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, να αφήσει στην άκρη το… αφήγημα της μικρής διαφορά και να βγάλει χαρακτήρα νικητή.
-
«Ο νικητής της Κωνσταντινούπολης παίρνει και τις εκλογές» είχε τονίσει ο Ταγίπ Ερντογάν και η αντιπολίτευση πρέπει να ρίξει στο επικοινωνιακό παιχνίδι την άνετη επικράτησή της. Μέσα από τα αστικά κέντρα πρέπει να ρίξει βάρος στην αντεπίθεσή της.
-
Χρειάζεται κάτι πιο χειροπιαστό στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Πρέπει να πείσει τους Τούρκους, πως θα ακολουθήσει σταθερότητα εντός συνόρων.
-
Τι θα γινόταν αν αντί του 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντίπαλος του Ερντογάν ήταν ένας από τους δημοφιλείς δημάρχους της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ή της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, πιθανότατα η εικοσαετής παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να είχε φθάσει στο τέλος της. Μήπως πρέπει αυτά τα δυο πρόσωπα να βγουν ακόμα πιο μπροστά;
Ογάν, ο ρυθμιστής των εκλογών!
Δίχως αμφιβολία, ο νικητής των εκλογών είναι ο εθνικισμός, κάτι που φάνηκε από τα ποσοστά των δυο κομμάτων. Παράλληλα, το 5.27% του Σινάν Ογάν του δίνει τον ρόλο του ρυθμιστή! Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel, τόνισε πως θα υποστηρίξει τον συνασπισμό του Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μόνον υπό τον όρο να «αποκλείσει το HDP από το πολιτικό σύστημα», αναφερόμενος στο φιλοκουρδικό «Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα».
Ακραιφνής εθνικιστής, παρουσιάστηκε ως επικεφαλής της εθνικιστικής Προγονικής Συμμαχίας (ΑΤΑ), παρόλο που στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Μπαχτσελί. Δεν αρνήθηκε ποτέ τις ξενοφοβικές και ακροδεξιές του θέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, όλα δείχνουν πως πλησιάζει ιδεολογικά στη «Λαϊκή Συμμαχία» υπό τον Ερντογάν. Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, σχολίασε με «χρησμούς» το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ζητώντας να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της καταμέτρησης.
Bέβαια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύμπλευση με κάποιο συνασπισμό είναι η αποχώρηση των Σύρων προσφύγων από τη χώρα του. «Θα ψηφίσω τον υποψήφιο που συμφωνεί με αυτό» τονίζει. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,6 εκατομμύρια Σύρους, τα ¾ των οποίων έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Ο ίδιος σε συνέντευξη τόνισε πως χωρίς την παρουσία του ο Ερντογάν θα ήταν νικητής από τον πρώτη Κυριακή.
Ο Ογάν, 55 ετών, πρώην ακαδημαϊκός, συμμετείχε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ως υποψήφιος, μιας συμμαχίας τουρκικών υπερεθνικιστικών κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα της Νίκης, το οποίο είναι γνωστό για τη στάση του κατά των μεταναστών.
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και ειδήσεις για τις εκλογές στην Τουρκία είναι στο Reader. Ακολουθήστε το Reader στο Google News για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.