Μενού
vice
Vice | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ κατέθεσε η Vice Media Group, η εταιρεία πίσω από τις ιστοσελίδες Vice και Motherboard. Πλέον, αναμένεται να πωληθεί σε ομάδα δανειστών της.

Σύμφωνα με το BBC, η Vice Media Group αποτιμήθηκε σε 5,7 δισ. δολάρια το 2017, ενώ θα μπορούσε να εξαγοραστεί έναντι 225 εκατ. δολαρίων. Όπως τονίζει η εταιρεία, θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πτώχευσης, ενώ «αναμένει να αναδυθεί ως μια οικονομικά υγιής και ισχυρότερη σε δύο με τρεις μήνες».

Η πτώχευση

Η Vice Media Group κατέθεσε αίτηση για ένταξη στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, μια διαδικασία που αναστέλλει τις υποχρεώσεις μιας αμερικανικής εταιρείας προς τους πιστωτές της, δίνοντάς της χρόνο να αναδιοργανώσει τα χρέη της ή να πουλήσει τμήματα της επιχείρησης.

Ανακοινώνοντας την πτώχευση, οι Bruce Dixon και Hozefa Lokhandwala, συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας, δήλωσαν: «Αυτή η επιταχυνόμενη διαδικασία πώλησης υπό δικαστική εποπτεία θα ενισχύσει την εταιρεία και θα τοποθετήσει τη Vice σε θέση για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Οι δανειστές της Vice ενέκριναν χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. δολαρίων για να συνεχιστεί η διαδικασία πτώχευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν «υψηλότερες ή καλύτερες» προσφορές για την εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

Εάν οι προσφορές αυτές δεν είναι επιτυχείς, οι δανειστές της Vice Media θα αποκτήσουν τον εκδότη έναντι 225 εκατ. δολαρίων. Η διαδικασία πώλησης αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο με τρεις μήνες.

Από Voice of Montreal σε Vice και στο βραβείο Πούλιτζερ

Το ψηφιακό περιοδικό έκανε πρεμιέρα το 1994 ως Voice of Montreal με στόχο να ταράξει το παραδοσιακό τοπίο στα media με επαναστατικό, ερευνητικό, χωρίς περιστροφές περιεχόμενο. Σήμερα διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 30 χώρες. 

Στην πορεία το Vice μοιράστηκε το βραβείο Πούλιτζερ , ενώ το Vice News Tonight κέρδισε πολλές φορές βραβεία Emmy. Ο όμιλος βασιζόταν κυρίως στη διαφήμιση για τα έσοδά του ώστε να μπορεί να διατηρεί δωρεάν την πρόσβαση στο κοινό του. 

Ωστόσο, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως, τα έσοδα από τη διαφήμιση συρρικνώθηκαν. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία ήταν εξάλλου αυτή που οδήγησε πολλά ιστορικά μέσα -όπως το ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Washington Post και το CNN- να προχωρήσουν σε απολύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.